FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prosvjed udruga građana ispred Ministarstva zaštite okoliša zbog Lećevice i reagiranje Ministarstva

ZAGREB, 17. travnja 2007. (Hina) - Udruge građana s područja Dalmacije - Rast iz Lećevice, Zvona Zagore, Zvona Kaštela i Plavi val iz Šibenika danas su ispred zgrade Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva organizirali prosvjednu konferenciju za novinare protiv izgradnje Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici zbog, kako je rečeno, opasnosti od zagađenja pitkih voda.
ZAGREB, 17. travnja 2007. (Hina) - Udruge građana s područja Dalmacije - Rast iz Lećevice, Zvona Zagore, Zvona Kaštela i Plavi val iz Šibenika danas su ispred zgrade Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva organizirali prosvjednu konferenciju za novinare protiv izgradnje Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici zbog, kako je rečeno, opasnosti od zagađenja pitkih voda.

Prosvjednike su podržali stranka Zelena lista i Odbor za Problematiku ekološkog postupanja i gospodarenja otpadom (PEPGO), sastavljen od 15 ekoloških udruga i nekoliko pojedinaca, među kojima su i udruge organizatori prosvjeda.

Predsjednik udruge Rast Anđelko Parčina novinarima je izjavio da su zatražili i odgovornost i ostavku ministrice Marine Matulović-Dropulić zbog, kako je rekao, propusta u izradi Studije utjecaja na okoliš Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici.

Predsjednik Odbora PEPGO Željko Šimunović rekao je da podržavaju nastojanje prosvjednika u borbi za strateške interese Republike Hrvatske, protiv rasprodaje okoliša, te zalaganja za ekološki način zbrinjavanja otpada temeljen na odvojenom prikupljanju i recikliranju.

Prosvjednici su ispred zgrade Ministarstva izvijestili transparente kojima su apelirali za spas narodnog blaga, zaustavljanja propasti Dalmacije, zaustavljanje trovača Jadra i Krke, a jedan od transparenata bio je upućen i premijeru Ivi Sanaderu na kojem ga prosvjednici pitaju zašto Ministarstvo zaštite okoliša ne provodi Zakon o otpadu.

Pred prosvjednike je izišla glasnogovornica Ministarstva zaštite okoliša Kata Gojević te je u izjavi novinarima istaknula da je Centar za gospodarenje otpadom Splitsko-dalmatinske županije u Lećevici predviđen prostornim planom te županije i Strategijom gospodarenja otpadom RH te da će se nakon njegove izgradnje zatvoriti sva odlagališta komunalnog otpada na području te županije i time na tom području bitno poboljšati stanje zaštite okoliša.

Gojević je istaknula da je Studiju utjecaja na okoliš za izgradnju Centra za gospodarenje otpadom Splitsko-dalmatinske županije u Lećevici izradila stručna ovlaštena tvrtka "IPZ Uniprojekt MCF", a na njenoj su izradi radili stručnjaci za područje biotehnologije, fizike, kemijske tehnologije, strojarstva, bioekologije, geologije itd.

Podsjetila je da su na toj lokaciji obavljeni istraživački radovi, a udruge Rast i Zvona Zagore tražile su dodatne istraživačke radove i izradu studije o mogućnosti korištenja odlagališta Karepovac kao županijskog centra. Ti su dokumenti izrađeni, a Ministarstvo je dodatno naručilo i reviziju hidrogeoloških istražnih radova od zagrebačkog Građevinskog fakulteta. Komisija za ocjenu studije utjecaja na okoliš dodatno je također razmotrila sve navedene dokumente i prihvatila Studiju. Nakon toga Općina Lećevica i Mjesni odbor Kladnjice donijeli su odluku o prihvaćanju izgradnje županijskog centra za gospodarenje otpadom na području Kladnjice.

U Hrvatskoj trenutno ima 257 neuređenih službenih odlagališta komunalnog otpada i oko 3000 "divljih" smetlišta što se negativno odražava na okoliš. Strateško je opredjeljenje naše zemlje izgradnja do najviše 21 centra gospodarenja otpadom uz primjenu najsuvremenijih tehnoloških rješenja što će pridonijeti izgradnji efikasnog i efektivnog sustava gospodarenja otpadom, rekla je Gojević.

Glavni tajnik Zelene liste Zoran Oštrić rekao je da će prosvjednu konferenciju za novinare održati i ispred Hrvatskog geološkog instituta u Zagrebu gdje će zatražiti odgovornost i ostavku ravnatelja Josipa Halamića zbog, kako navode prosvjednici, očitih teških propusta u izradi Studije utjecaja na okoliš Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici.

Predstavnike udruga primio je danas i državni tajnik za vodno gospodarstvo Zdravko Krmek, koji im je obećao potporu u istražnim radnjama i monitoringu podzemnih voda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙