FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 11. travnja 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.
ZAGREB, 11. travnja 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

KIJEV - Više tisuća osoba započelo je u srijedu prosvjede u Kijevu za i protiv raspuštanja parlamenta dok je Ustavni sud, koji mora arbitrirati u toj krizi, odgodio razmatranje ustavnosti poteza predsjednika Viktora Juščenka za tjedan dana. Oko 3000 proruskih prosvjednika okupilo se od ranog jutra na Trgu nezavisnosti pod plavo-bijelim zastavama Stranke regija premijera Viktora Janukoviča, ružićastih zastava socijalista i crvenih komunističkih zastava. Istovremeno, između 2000 do 3000 pristaša stranke Naša Ukrajina prozapadnog predsjednika Viktora Juščenka započelo je marš od Europskog trga prema Ustavnom sudu, mašući narančastim zastavama. I dok su Janukovičevi pristaše izražavali protivljenje prijevremenim izborima, te da Ukrajini nije potreban NATO, Juščenkov tabor zagovara upravo suprotno.

ZAGREB - Ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko izjavio je da je spreman razmotriti rokove za održavanje parlamentarnih izbora, ali da nije spreman povući ukaz od 2. travnja o raspuštanju parlamenta, javljaju u srijedu ruski mediji. Nakon donošenja ukaza počela je politička kriza u toj zemlji, jer su se parlamentarna većina i vlada tome usprotivili. Juščenko je tijekom susreta s premijerom Viktorom Janukovičem u utorak ponudio plan za rješavanje političke krize u zemlji u 15 točaka, prenose u srijedu ruski mediji. Ukrajinski predsjednik nije otkrio detalje plana za budući dijalog, ali je rekao da bi rokovi za održavanje izvanrednih parlamentarnih izbora, koje je zakazao za 27. svibnja, mogli biti pomaknuti tijekom pregovora političkih snaga uz poštivanje Ustava.

ZAGREB/TOKIO - Kineski premijer Wen Jiabao stigao je u srijedu u Tokio, što je prvi posjet jednog kineskog premijera toj zemlji u posljednjih sedam godina, javljaju agencije. Očekuje se da će u središtu Wenova posjeta, koji je pokazatelj napretka u bilateralnim odnosima, biti strateško partnerstvo dviju zemalja, energetska pitanja i suradnja na području zaštite okoliša, prenosi agencija dpa. Agencija Reuters dodaje da će se i pitanje sjevernokorejskog nuklearnog programa zasigurno naći na dnevnom redu Wenova posjeta, prvog posjeta kineskog premijera Japanu od 2000. godine. Uoči dolaska u Tokio, Wen je izjavio kako sastanak s japanskim kolegom Shinzom Abeom doživljava kao "susret zatopljavanja odnosa". Abe je Peking posjetio u listopadu prošle godine, mjesec dana nakon preuzimanja dužnosti, u nastojanju da omekša zategnute odnose s Kinom, navodi dpa.

BANJA LUKA - Dopredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda Davor Čordaš izjavio je u intervjuu banjalučkim "Nezavisnim novinama" od srijede kako su Hrvati ustavnim promjenama iz 2001. godine dobili konstitutivnost, ali su u praksi ostali manjina na cijelom teritoriju BiH. "Srbi imaju većinu u Vladi RS, a Bošnjaci u Vladi FBiH i tu leži glavni problem", kaže Čordaš u intervjuu. Govoreći o odnosu vlasti Hrvatske prema Hrvatima u BiH, Čordaš kaže da za podjele Hrvata u BiH odgovornost snosi i službeni Zagreb, koji je umjesto deklarativnog zalaganja, zasnovanog na političkom marketingu, mogao pružiti konkretnu pomoć hrvatskom narodu u BiH. "Ustavnim promjenama 2001. godine dobili smo konstitutivnost naroda, ali smo izgubili faktički to pravo u praksi. Razlog tome je što u obje entitetske vlade imamo strukturu 8+5+3+premijer, tako da kada bi se svi Hrvati u svim vladama sakupili ne bismo mogli donijeti nijednu odluku, jer nemamo većinu za razliku od Srba i Bošnjaka", kaže Čordaš.

BERLIN - Iran će moći napraviti nuklearnu bombu za četiri do šest godina, što ostavlja vremena za diplomatske napore da se neutralizira ta prijetnja, priopćila je u srijedu za njemački radio glasnogovornica Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA). U izjavi za Deutschlandfunk, Melissa Fleming je kazala da je neshvatljivo da Teheran ne želi otvoriti svoj program za obogaćivanje urana inspektorima. Podsjetila je da je Iran došao u posjed odgovarajućih materijala na ilegalan način, te da je skrivao nuklearne eksperimente. Prema njezinim riječima, Iran ima temeljno pravo na nuklearna postrojenja, pod uvjetom da se sve radi na transparentan i legalan način.

CAPE CANAVERAL - NASA će odgoditi lansiranje svemirskog raketoplana Atlantis barem do 8. lipnja kako bi se popravio rezervoar za gorivo raketoplana oštećen u uraganskom nevremenu s tučom, službeno je priopćeno u srijedu. U snažnoj oluji praćenoj tučom, na lansirnoj je rampi u veljači oštećena izolacijska pjena rezervoara, prisilivši stručnjake da raketoplan povuku u hangar kako bi se sanirala šteta. NASA se nadala da će Atlantis moći lansirati u svibnju kako bi se Međunarodna svemirska postaja (ISS) mogla opskrbiti modulima s energijom, no morat će čekati barem do 8. lipnja kako bi sunce ponovo bilo u povoljnom položaju. Potrebno je, naime, izbjeći pregrijavanje raketoplana dok ne pristane na ISS u orbiti.

DILI - Stanovnici Istočnog Timora sljedećeg će mjeseca ponovno izaći na izbore nakon što niti jedan od osam kandidata u ovotjednom prvom krugu predsjedničkih izbora nije osigurao dovoljan broj glasova da bi proglasio pobjedu, doznaje se u srijedu iz službenih rezultata. Sa svim prebrojanim glasovima, izborno povjerenstvo je objavilo da će dvojica kandidata morati ići u drugi krug izbora 8. svibnja. Predsjednik parlamenta Francisco "Lu'Olo" Guterres iz vladajuće Stranke Fretilin osvojio je u prvom krugu 28,77 posto glasova, a premijer Ramos Horta, nezavisni kandidat, 22,66 posto glasova. Rezultati predstavljaju veliki udarac stranci Fretilin koja se na vlasti nalazi od 2002. godine, kada je Istočni Timor izborio nezavisnost od Indonezije. Uoči izbora stranački dužnosnici izjavilu su da očekuju pobjedu njihovog kandidata već u prvom izbornom krugu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙