FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nove potvrde da konzumiranje povrća smanjuje rizik od raka

ZAGREB, 16. travnja 2007. (Hina) - Nova studija američkih znanstvenika potvrdila je prijašnja otkrića da bi konzumiranje povrća moglo pridonijeti smanjenju opasnosti od oboljenja raka glave i vrata, objavljeno je u ponedjeljak.
ZAGREB, 16. travnja 2007. (Hina) - Nova studija američkih znanstvenika potvrdila je prijašnja otkrića da bi konzumiranje povrća moglo pridonijeti smanjenju opasnosti od oboljenja raka glave i vrata, objavljeno je u ponedjeljak.

Studija znanstvenika Nacionalnog instituta za rak (NCI) obuhvatila je pola milijuna umirovljenih Amerikanaca i pokazala da bi samo jedan dodatan obrok voća ili povrća dnevno mogao smanjivati opasnost od razvoja raka glave i vrata, prenosi Reuters.

Brojne su studije pokazale da prehrana igra ulogu u razvoju kancerogenih bolesti, a stručnjaci danas vjeruju da su do dvije trećine svih oblika raka povezane sa životnim stilom kao što su pušenje, prehrana i nedostatak tjelovježbe.

Nikotin i alkohol povećavaju opasnost od razvoja raka glave i vrata, a to uključuje usta, nos, sinuse i grlo.

Znanstvenici NCI-ja zatražili su od muškaraca i žena u dobi od 50 godina ili starijih podatke o prehrambenim navikama, a zatim su sudionike pratili pet godina i bilježili sve dijagnoze raka glave i vrata, za koje se smatra da su šesti po redu uzročnik smrti od raka u svijetu.

"Porast unosa voća i povrća od samo jedne porcije na 1,000 kalorija dnevno za 6 posto smanjuje opasnost od razvoja raka glave i vrata", ističe Neal Freedman iz NCI-ja.

A konzumacija šest obroka voća i povrća dnevno na 1,000 kalorija smanjuje opasnost od raka glave i vrata za 29 posto, pokazala je studija.

Odrasla osoba konzumira dnevno oko 2,000 kalorija.

Druga studija vezana uz prehrambene navike provedena na 183,000 stanovnika Kalifornije i Havaja pokazala je da prehrana bogata flavonolima može pomoći smanjenju opasnost od raka gušterače, i to poglavito u pušača.

Flavonoli su dio velike grupe polifenolnih spojeva (sekundarnih biljnih metabolita). U posljednje vrijeme privukli su pozornost zbog mnogih pozitivnih utjecaja na zdravlje ljudi, djelujući kao antioksidansi i antikancerogeni. Flavonoli su prisutni u biljkama, a najviše u crvenom luku, jabukama, šumskom voću (kupine, maline, crni i crveni ribiz, borovnice, bazga, višnja, trešnja, jagoda), kelju i brokuli.

Studija je pokazala da ljudi koji jedu velike količine flavonola za 23 posto smanjuju opasnost od razvoja raka gušterače u odnosu na ljude koji ih ne konzumiraju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙