FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Zagrebu počeo sastanak europskih liberala

ZAGREB, 13. travnja 2007. (Hina) - U Zagrebu je u petak počela sjednica Vijeća Europske liberalno-demokratske i reformske stranke (ELDR), čija je članica Hrvatska narodna stranka.
ZAGREB, 13. travnja 2007. (Hina) - U Zagrebu je u petak počela sjednica Vijeća Europske liberalno-demokratske i reformske stranke (ELDR), čija je članica Hrvatska narodna stranka.

Izaslanike na sjednici najprije je pozdravila predsjednica ELDR-a Annemie Neyts-Uytttebroeck, a potom i jedna od potpredsjednica europskih liberala i predsjednica Hrvatske narodne stranke Vesna Pusić, koja je svima zahvalila na dolasku na, kako je rekla, "sastanak ove vrste koji se prvi put održava u Hrvatskoj".

"Nikad u Hrvatskoj nismo imali središnji odbor ili neko značajnije tijelo ijedne od triju velikih europskih stranaka", rekla je Pusić, zahvalivši europskim liberalima na ukazanom povjerenju.

U uvodnom dijelu sjednice pozdravnu riječ uputio je i rumunjski premijer i potpredsjednik ELDR-a Calin Popescu Tariceanu koji je u govoru nazočne upoznao s raznim aspektima funkcioniranja Europske unije iz kuta gledanja Rumunjske kao njezine nove punopravne članice.

U subotu će europski liberali održati i konferenciju pod nazivom "Europska unija i jugoistočna Europa - iskustva" na kojoj bi sudionike, uz Neyts-Uytttebroeck i Pusić, trebao pozdraviti i predsjednik Republike Stjepan Mesić, koji je do izbora na tu dužnost bio član HNS-a.

Europska liberalno-demokratska i reformska stranka okuplja 51 europsku liberalnu stranku iz više od 30 zemalja i treća je po snazi politička grupacija s oko deset posto zastupnika u Europskom parlamentu, iza Europske pučke stranke i Europske socijalističke stranke.

Upravo su liberalni demokrati uoči prvih izbora za Europski parlament 1976. utemeljili prvu zajedničku europsku političku grupaciju. ELDR je kao stranka utemeljen 1993., a glavni su mu politički ciljevi jačanje liberalno-demokratske orijentacije u europi i suradnja stranaka te orijentacije u različitim državama u stvaranju zajedničkog programa za natjecanje na izborima za EP.

HNS je punopravni član ELDR-a od 2001. godine, a Vesna Pusić prošle je godine izabrana za jednu od potredsjednica stranke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙