FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 11. travnja 2007.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati
ZAGREB, 11. travnja 2007.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati

ZAGREB - Predsjednik SDP-a Ivica Račan podnio je danas ostavku na tu dužnost ističući kako suočen s teškom bolešću nastavlja svoju borbu za život i da je vrijeme da vodstvu i članstvu stranke zahvali na zajedničkom radu i podršci u njegovom političkom djelovanju. "Zajedno smo gradili stranku i ponosan sam na Socijaldemokratsku partiju koju smo stvorili. Ponosan sam na vrijednosti - moral, rad, poštenje i toleranciju koje smo neizbrisivo ugradili u politički život Lijepe naše", stoji u Račanovoj ostavci, koju je podnio u nazočnosti zamjenice predsjednika Željke Antunović, potpredsjednice Milanke Opačić, potpredsjednika Zlatka Komadine, glavnog tajnika Igora Dragovana, predsjednika Glavnog odbora Tonina Picule i voditelja Tima za izbore Slavka Linića.

ZAGREB - Senat Sveučilišta u Zagrebu donio je na današnjoj izvanrednoj sjednici Odluku o upisnim kvotama i školarinama za upis studenata u prvu godinu studija akademske godine 2007./2008. prema kojoj će školarine plaćati oko 15 posto više studenata nego u tekućoj akademskoj godini, ali će se i smanjiti broj studenata koji će plaćati maksimalne školarine. Nakon sjednice Senata održana je u Rektoratu zagrebačkoga Sveučilišta konferencija za novinare na kojoj je rektor Aleksa Bjeliš izvijestio da će se maksimalni iznosi školarina povećat samo na dva fakulteta - Pravnome i Filozofskome s čim su se suglasili i studenti na njihovim fakultetskim vijećima. Dosadašnji model školarina zadržat će Stomatološki i Medicinski fakultet te Muzička akademija, rekao je Bjeliš.

ZAGREB - Programsko vijeće HRT-a za sutra je sazvalo izvanrednu sjednicu zbog prošlotjedne emisije "Piramida" u kojoj je nastupio predsjednik Partije podunavskih Srba Rade Leskovac, zbog čijih je izjava HTV primio više od 350 telefonskih poziva nezadovoljnih gledatelja, a Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja najavio prosvjede. Na dnevnom redu hitne sjednice Programskog vijeća HRT-a je, kako je navedeno u pozivu medijima, rasprava o provedbi programskih načela i obveza HTV-a u emisiji "Piramida". U toj su emisiji, koja se prenosi u živo, uz Leskovca nastupili novinar Vjekoslav Krsnik i sisačko-moslavačka dožupanica Marijana Petir koji su također reagirali na izjave predsjednika Partije podunavskih Srba. Leskovac je, među ostalim, izjavio da Hrvatska nije pravna i demokratska država te da Srbi u Hrvatskoj i BiH nisu krivi za nedavni rat.

ZAGREB - Ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić i pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja Vinko Prizmić potpisali su danas ugovor o suradnji u zbrinjavanju unesrećenih na nepristupačnim prostorima za 2007. godinu, kojim Ministarstvo osigurava 300.000 kuna za održavanje pripravnosti službe i 800.000 kuna za osposobljavanje liječnika. Radi se o ugovoru koji precizira novčani iznos za tekuću godinu i obveze službe te time potvrđuje lani potpisani sporazum o dugoročnoj suradnji Ministarstva i Gorske službe. Prizmić je istaknuo da će se novci utrošiti na hladni pogon službe, opremu i sanitetski materijal, te za iznimno bitnu edukaciju liječnika u pružanju hitne pomoći na nepristupačnom terenu.

ZAGREB - Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) putem svog pravnog zastupnika, odnosno Državnog odvjetništva, podići će tužbu pred Visokim trgovačkim sudom za poništenje pravorijeka Stalnog izabranog sudišta HGK o sporazumu HFP-a sa Dom i SN holdinzima o Liburnia Riviera Hotelima (LRH), najavio je danas potpredsjednik Vlade i predsjednik Upravnog odbora HFP-a Damir Polančec. Sporazum nije valjan i da iz njega ne proizlaze pravne posljedice. Dom i SN holdinzi nisu vlasnici dionica LRH. Stvarni vlasnik je HFP, odnosno država, ustvrdio je Polančec na konferenciji za novinare u Vladi. Također je rekao da će se Vlada potruditi da se ispoštuje zaključak kojim bi se Gradu Opatiji do Dana grada, 14. lipnja, prenio kontrolni paket, 25 posto plus jedna dionica LRH.

ZAGREB - Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti (MOBMS) Jadranka Kosor potpisala je danas ugovore o korištenju novčanih potpora za samozapošljavanje s 30 korisnika Mjere III Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja nezaposlenih hrvatskih branitelja i djece poginulih, zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja. Riječ je o potpori od 20 tisuća kuna braniteljima koji su se prijavili na natječaj Ministarstva za potporu pri samozapošljavanju. Jadranka Kosor je istaknula da je njezino ministarstvo uputilo u Sabor izvješće o svom radu u prošloj godini, a u njemu stoji da su se ispunile zakonske obaveze Ministarstva. Naglasila je i da je državna revizija za prošlu godinu obavila pregled i da je izvješće već treću godinu besprijekorno.

ZAGREB - Hrvatska policija prekinula je u dvijema odvojenim akcijama veće skupine krijumčara droga i ljudi, doznaje se danas u Ravnateljstvu policije. Sumnja se da je pet međusobno povezanih krijumčarskih skupina od sredine 2005. preko granice ilegalno prebacilo oko tisuću Albanaca i zaradilo oko sedam milijuna kuna. U drugoj akciji sedam hrvatskih i dva bosansko-hercegovačka državljana osumnjičeni su za trgovinu drogom u Hrvatskoj i Njemačkoj, a uhićeni su s više od četiri kilograma heroina. Za dijelom osumnjičenih iz oba krijumčarska lanca i dalje se traga, izvijestio je načelnik Odjela kriminalističke policije u Ravnateljstvu policije Darko Dundović.

ZAGREB - Državni tajnik Jadran Antolović predstavio je danas u Ministarstvu kulture prijedlog izmjena Zakona o elektroničkim medijima, kojim se, među ostalim, pojačava zaštita djece kako ne bi gledala ili sudjelovala u programskim sadržajima koji mogu ugroziti njihov fizički, mentalni i moralni razvoj. Izmjene obuhvaćaju i mogućnost privremenog ograničavanja slobode prenošenja sadržaja kada je riječ o govoru mržnje ili kršenju odredbe o zaštiti djece, rekao je Antolović, dodavši da će o konkretnim slučajevima te odredbe odlučivati Vijeće za elektroničke medije. Vijeće će sukladno europskoj praksi odlučivati je li došlo do kršenja Zakona, ustvrdio je Antolović, dodavši da se te mjere mogu poduzeti samo uz konzultaciju s Europskom komisijom. Prema važećem Zakonu iz 2003. već je uređeno pitanje sankcija za kršenje Zakona, koje su sada nadopunjene i pooštrene na području govora mržnje i zaštitu djece.

ZAGREB - U Zagrebu će se u petak, 13. travnja održati sjednica Vijeća ELDR-a (Europske liberalno demokratske i reformske stranke), a u subotu, 14. travnja međunarodna Konferencija "EU i Jugoistočna Europa - iskustva", izvijestila je danas na konferenciji za novinare predsjednica HNS-a Vesna Pusić i istaknula kako je to veliko priznanje Hrvatskoj i HNS-u za dosadašnja postignuća. Pusić je naglasila da to shvaća kao potporu Hrvatskoj na putu u EU i njezinom što skorijem ulasku u punopravno članstvo, ali i potporu HNS-u, budući je i ona, kao njegova predsjednica, izabrana za potpredsjednicu ELDR-a. Hrvatska također time dobiva priznanje da je dala pozitivan doprinos i da je stabilizator regije te pokazuje da je spremna dijeliti iskustvo i znanje, rekla je Pusić.

BJELOVAR - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima posjetio je danas Bjelovar gdje je razgovarao s gradonačelnicom Đurđom Adlešić, a nakon razgovora novinarima su izjavili kako, unatoč različitim političkim mišljenjima, dobro surađuju. Bjelovarska gradonačelnica Adlešić napomenula je kako su njih dvoje primjer da se protukandidati u izbornoj godini ne moraju sukobljavati, a u kampanji prolaze bez uvreda, te je izrazila želju da se to preslika i na druge političke suparnike. Dodala je da je Grad Zagreb prošle godine sa 180 tisuća kuna u Bjelovaru sufinancirao uređenje spomen-područja Barutana te Bjelovarski festival kazališta BOK Fest. Bandić je rekao da će Zagreb i ove godine pomoći, ne samo Bjelovaru, već i drugim gradovima u regiji unatoč novoj fiskalnoj politici i preraspodjeli te decentralizaciji u kojoj Zagreb na kraju godine ostaje bez dijela novca.

OSIJEK - Osječko Gradsko poglavarstvo na današnjoj je sjednici, bez rasprave, primilo na znanje izvješće Policijske uprave osječko-baranjske o stanju sigurnosti u gradu za prošlu godinu, koje PU ocjenjuje povoljnim i stabilnim. Načelnik ureda načelnik te PU Stipo Rimac izvijestio je da je prošle godine na osječkom području evidentirano 1950 kaznenih djela, što je 10,5 posto manje u odnosu na 2005., dok ih je razriješeno 75 posto, što je jedan posto više nego godinu dana ranije. Prema podacima PU, za ova su kaznena djela prijavljena 894 počinitelja, od kojih su 246 bila maloljetna, a počinjena šteta procijenjena je na 43,7 milijuna kuna, što je povećanje za 76 posto u odnosu na 2005., kada je počinjena šteta od 24,8 milijuna kuna.

DUBROVNIK - U Istražni centar Županijskoga suda u Dubrovniku danas oko 13 sati priveden je Ivica Limov, zvan Piksi (1960.), koji je sinoć oko 19 sati iz pištolja u kafiću Roksi u Dubrovniku pucao u Antuna Kalinića (1968.) iz Dubrovnika. U priopćenju iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, u kojem se navode samo inicijali, kaže se da je Ivica Limov sinoć oko 23,30 sati doveden u bolnicu na liječnički pregled, nakon čega mu je određeno zadržavanje na Odjelu psihijatrije. Kako stoji u priopćenju, ubojstvu Antuna Kalinića nije prethodio nikakav sukob u lokalu, a Ivica Limov je nakon pucanja napustio kafić i udaljio se prema Ulici Pere Čingrije, gdje je uhićen, te doveden u policijsku postaju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙