FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 18. ožujka 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.
ZAGREB, 18. ožujka 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

GAZA - Nova palestinska vlada nacionalnog jedinstva Hamasa i Fataha održala je u nedjelju prvi sastanak. Sastanak, kojim izvanredno predsjeda predsjednik Mahmud Abas održan je istodobno posredstvom video-konferencije u Gazi i Ramallahu, budući da je Izrael spriječio ministrima kretanja između dva teritorija. Prva je zadaća nove vlade, koju vodi premijer Isamil Hanija iz Hamasa, osiguravanje nastavka međunarodne pomoći Palestincima, koja je zaleđena od dolaska Hamasa na čelo vlade u ožujku 2006. Izraelski premijer Ehud Olmert odmah je isključio mogućnost dijaloga s novom palestinskom vladom i pozvao međunarodnu zajednicu da postupi jednako, naglasivši da nova vlada ne ispunjava uvjete koje je odredio međunarodni kvartet za Bliski istok. Kvartet (SAD, EU, Rusija i UN) zahtijeva od vlade da prizna Izrael kao i ranije zaključene sporazume i da odustane od nasilja. Ali jedan glasnogovornik američkog veleposlanstva u Tel Avivu je rekao da sada ne isključuju razgovore s nekim ministrima koji nisu članovi Hamasa, pokreta kojeg Washington drži terorističkom organizacijom.

ZAGREB - Sjeverna je Koreja na pravome putu da ispuni svoju stranu sporazuma o razoružanju i idući mjesec zatvori glavni atomski pogon, rekao je u nedjelju američki izaslanik na pregovorima šest zemalja o sjevernokorejskome nuklearnom programu, a prenose agencije. Ta je zemlja u veljači na pregovorima pristala u roku od 60 dana ugasiti reaktor Yongbyon i dopustiti inspekciju stručnjacima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA). "Mislim da smo na pravom putu prema zatvaranju pogona i nadzoru IAEA", rekao je američki pregovarač Christopher Hill, javlja Reuters. Jedan je visoki kineski dužnosnik u nedjelju izjavio da su Sjedinjene Države i Sjeverna Koreja osmislile kako riješiti problem sjevernokorejskih sredstava zamrznutih u banci u Macau, objavila je kineska državna agencija Xinhua, a prenosi Associated Press. Tang Jiaxuan, najviši vladin dužnosnik za vanjsku politiku rekao je to skupini japanskih parlamentaraca koji su u posjetu Kini. Kratka vijest Xinhue nije sadržavala detalje sporazuma.

BAGDAD - Osoba koja je navodno financirala terorističku mrežu Al Qaida Mahmud Hamed Kamal al-Mathi, poznat kao "Abu Qutada, Palestinac", uhićen je u Bagdadu, rekao je general Qasin Musawi, glasnogovornik snaga sigurnosti u Bagdadu. Na video snimci prikazanoj na konferenciji za novinare dvadesetčetverogodišnji al-Mathi, kojega su uhitile specijalne vojne snage u središtu Bagdada, priznaje da je primio novac iz inozemstva za financiranje pobune. "Pronašli smo CD-ove i dokumente koji ga povezuju s Al Qaidom. Tijekom prvog ispitivanja priznao je puno zločina protiv iračkog naroda", rekao je Mussawiu o uhićenom koji je rođen u Iraku, a roditelji su mu palestinski izbjeglice.

NAJAF - Oko dva milijuna iračkih hodočasnika, većinom šijita, obilježava u nedjelju obljetnicu smrti utemeljitelja islama proroka Muhameda. Hodočasnici su doslovce preplavili gradove Najaf, oko 180 kilometara južno od Bagdada i Basru, 550 kilometara južno od iračke prijestolnice. Vlasti su objavile da je više od 10.000 vojnika i policajaca raspoređeno u Najafu gdje se očekuje najviše vjernika. Tijekom ranijih obljetnica smrti Imama Husseina, šijitskog sveca i Muhamedovog praunuka, vjernici su bili česte mete terorista, unatoč pojačanim sigurnosnim mjerama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙