FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 18. ožujka 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat.
ZAGREB, 18. ožujka 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat.

RIO DE JANEIRO - Brazilska policija u nedjelju je u Rio de Janeiru uhitila bivšeg talijanskog ekstremnog ljevičara, 52-godišnjeg Cesarea Battistija, nekadašnjeg pripadnika organizacije "Naoružani proleteri za komunizam" koji je u domovini u odsutnosti osuđen na doživotni zatvor zbog upletenosti u četiri ubojstva. Battisti, čija je organizacija bila povezana sa zloglasnim Crvenim brigadama, od bijega iz Italije pa sve do 2004. godine mirno je živio u Francuskoj i čak se bavio pisanjem kriminalističkih romana. Prije nego što je trebao biti uhićen i izručen, iz Francuske je pobjegao u Brazil. Battisti je ranije u javnosti priznao da je bio član nasilnih ljevičarskih organizacija u Italiji, ali tvrdi da nikada nije nikoga ubio.

WASHINGTON - SAD "odbijaju pregovarati" s novom palestinskom vladom sve dok se ona ne odrekne nasilja i ne prizna Izrael, rekao je u nedjelju Stephen Hadley, savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Georgea W. Busha. "Odbijamo razgovarati s tom vladom sve dok ona ne prihvati načela" međunarodnog kvarteta za Bliski Istok (SAD, EU, UN, Rusija), rekao je Hadley na tv-mreži CNN-a. "Jasno smo rekli toj vladi da mora prihvatiti temeljna načela koja su osnov mira na Dalekom istoku", naglasio je Hadley. Pozvao je palestinsku vladu na "odustajanje od terorizma i nasilja" i rekao da mora "Izraelu priznati pravo na postojanje".

HELSINKI - Stranka centra finskog premijera Mattija Vanhanena vodi na parlamentarnim izborima nakon prebrojavanja 40 posto glasačkih listića u nedjelju navečer. Stranka centra je osvojila 24,8 posto glasova birača, ispred Socijaldemokratske stranke koja je dobila 22,9 posto i konzervativaca s 21,8 posto. Centar i socijaldemokrati zajedno s malom strankom švedske manjine čine vladajuću koaliciju na vlasti od 2003. Rezultat treba prihvatiti s oprezom jer uključuje prijevremeno i glasovanje putem pošte organizirano prije samog dana izbora. On ponajprije odražava odnos političkih snaga na seoskim područjima Finske gdje stranka centra, nastala od seljačke stranke, ima najširi krug birača.

WASHINGTON - Savjetnik za nacionalnu sigurnost predsjednika Georgea W. Busha, Stephen Hadley upozorio je u nedjelju protiv "preuranjenog" povlačanja američkih vojnika iz Iraka. "Ako se prerano povučemo, iračke snage neće moći vladati situacijom, kao što je i sada slučaj. Tada bi Irak bio oaza za teroriste koji žele destabilizirati regiju i napasti nas", rekao je on na tv-mreži ABC. "Ako uspijemo, Irak će biti saveznik u ratu protiv terorizma, imati ćemo Irak u kojem će zajedno biti šijiti i suniti, uspostaviti ćemo demokratsku budućnost i to će biti dobar primjer za stabilnost u regiji". On je potvrdio da će predsjednik Bush uložiti veto na plan zakona demokrata o financiranju rata u Iraku i u Afganistanu ako donosi kalendar povlačenja američkih vojnika iz Iraka u jesen 2008.

PODGORICA - Crnogorska policija privela je u subotu na informativni razgovor članove obitelji Radovana Karadžića, najtraženijeg haškog bjegunca, potvrdio je u nedjelju njegov brat Raco Karadžić. Prema njegovim riječima, policija je u subotu na informativni razgovor privela njihovu sestru Ivanku Karadžić-Đurđevac, a zatim i Radana Tomovića te njegovu suprugu Radmilu Karadžić-Tomović, kćer Luke Karadžića, najstarijeg brata Radovana Karadžića. Prema riječima Race Karadžića, policiju je zanimalo što sve obitelj zna o Radovanu Karadžiću, imaju li kontakta s njim i zašto su posjećivali njegovu suprugu Ljiljanu Zelen-Karadžić. On tvrdi da obitelj nema nikakvih informacija o Karadžiću te da je ovaj pritisak crnogorske policije, kako je rekao, "uslijedio nakon posjeta nekih poznatih europskih dužnosnika Podgorici i kako bi pokazali da Crna Gora nešto poduzima u pogledu uhićenja Radovana Karadžića".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙