FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 4. travnja 2007.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 21 sat.
ZAGREB, 4. travnja 2007.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 21 sat.

ZAGREB - Mirko Šmital, radnik hrvatskoga poduzeća Đuro Đaković Montaža, poginuo je u srijedu ujutro u Libanonu, potvrđeno je iz ministarstva vanjskih poslova. Pomoćnik ministrice vanjskih poslova Ivica Tomić razgovarao je s direktorom tvrtke i saznao da ta "tragedija nema političku pozadinu, da nije riječ ni o kakvom puškaranju", rekao je glasnogovornik Željko Belaj. Prema podacima iz tvrtke Đuro Đaković, očevidaca nema i još se ne zna od čega je umro 59-godišnji iskusni monter poduzeća Đuro Đaković Montaža Mirko Šmital. Traje istraga o točnom uzroku i okolnostima smrti, čekaju se nalazi obdukcije, a uprava Montaže tijesno surađuje s lokalnim policijskim i zdravstvenim ustanovama u Libanonu. Šmital je u Libanonu boravio od kraja veljače kada je tvrtka Đuro Đaković Montaža na gradilište u gradu Chekki uputila skupinu od 16 radnika.

LJUBLJANA - Strateško vijeće slovenskog ministarstva vanjskih poslova održalo je u srijedu svoj drugi sastanak posvećen odnosima s Republikom Hrvatskom. "Razgovarali smo o slovensko-hrvatskim odnosima i našem mogućem doprinosu parlamentarnoj raspravi koja će slijediti sljedećih dana i tjedana", izjavio je novinarima nakon sastanka ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel. On je podsjetio na najave da će parlament uskoro raspravljati o tekstu Rezolucije o odnosima s Hrvatskom, odnosno o problematici granice. Rupel je izjavio da su na sastanku u svezi s time u živoj raspravi izneseni "argumentirani, potkrijepljeni i dobri argumenti". "Mi ćemo nastojati da u kratkom razdoblju formuliramo, odnosno bolje rečeno artikuliramo volju slovenske politike prema RH", rekao je Rupel dodajući da će to biti učinjeno u jednom "kraćem tekstu".

BEOGRAD - Srbijanski predsjednik Boris Tadić podržava ideju Rusije da se na Kosovo pošalje misija Ujedinjenih naroda radi provjere stanja ljudskih prava i provedbe međunarodnih standarda, prenose u srijedu beogradski elektronički mediji te ističu i Tadićevu izjavu da je "proces razgovora o budućem statusu Kosova premješten sada u Vijeće sigurnosti gdje Srbiju čekaju novi izazovi". "Države-članice Vijeća sigurnosti UN-a razgovarat će među sobom u predstojećem razdoblju i treba biti svjestan da daljnji razgovori neće biti nimalo laki za Srbiju", kazao je Tadić. Naglasio je da su srbijanski dužnosnici u stalnoj diplomatskoj ofenzivi od početka pregovora o statusu Kosova. Tadićev savjetnik Vuk Jeremić izjavio je agenciji Beta da je sjednica Vijeća sigurnosti pokazala da u ovom trenutku ne postoji potpora dovoljna za prihvaćaje prijedloga posebnog izaslanika UN-a Marttija Ahtisaarija čime je, po njegovim riječima, "ohrabrena pozicija Srbije, koja želi kompromisno rješenje, do kojeg bi se moglo doći daljnim pregovorima".

PRIŠTINA - Sjednicom Vijeća sigurnosti, održanom u utorak, na kojoj je posebni izaslanik UN-a Martti Ahtisaari iznio prijedlog statusa Kosova, zadovoljne su obje strane - kosovski Albanci jer većina članova Vijeća sigurnosti podržava navodno prijedlog o neovisnosti Kosova uz međunarodni nadzor, a kosovski Srbi zbog toga što Vijeće sigurnosti nije usvojilo taj prijedlog. Kosovski premijer Agim Ceku izrazio je u srijedu zadovoljstvo time što Ahtisaarijev plan podupire, kako je rekao, većina članova Vijeća sigurnosti. Komentirajući stajalište Rusije koja je protiv Ahtisaarijeva prijedloga, premijer Ceku je rekao da je to "u stvari kupnja vremena, a ne odbijanje biti predloženog plana". Predstavnici kosovskih Srba pak smatraju da je sjednica Vijeća sigurnosti ohrabruje i daje nadu da će Kosovo ostati u sastavu Srbije, odnosno da će Ahtisaarijev plan propasti i da će pregovori Beograda i Prištine biti nastavljeni.

TEHERAN - Petnaest britanskih marinaca, koje je predsjednik Mahmud Ahmadinedžad pomilovao, napustit će Iran u četvrtak iz teheranske zračne luke, priopćio je u srijedu novinarima bliski savjetnik iranskog predsjednika. "Sutra će napustiti Iran iz teheranske zračne luke Mehrabad", kazao je isti izvor. Državna televizija prikazala je u srijedu snimke iz predsjedničke rezidencije u kojoj je Ahmadinedžad primio petnaest britanskih marinaca te ih pomilovao i oslobodio. Marinci su bili u civilu i svi su se, jedan za drugim, rukovali s predsjednikom Ahmadinedžadom. Jedan od marinaca se zahvalio predsjedniku na pomilovanju.

ZAGREB - Sirija je spremna za mir s Izraelom, ustvrdila je u srijedu predsjednica američkog Predstavničkog doma Nancy Pelosi, čiji je posjet Damasku predsjednik Bašar Al Asad nazvao "porukom mira i dijaloga", prenose agencije. "Čuli smo mišljenje predsjednika Asada. Kazao je da je za nastavak mirovnog procesa na Bliskom istoku", izjavila je Pelosi (iz stranke demokrata) nakon posjeta Damasku koji je kritizirala administracija predsjednika Georgea W. Busha. Odnosi Sirije i Izraela zamrznuti su od siječnja 2002., podsjeća agencija France presse. Pelosi je dodala da je susret s Asadom bio prilika da prenese poruku izraelskog premijera Ehuda Olmerta o spremnosti Tel Aviva za nastavkom mirovnog procesa. No, na njezine je riječi brzo reagirala izraelska vlada poručivši da Sirija prije početka pregovora "mora prekinuti potporu terorizmu".

ZAGREB - Stalni predstavnik Hrvatske pri agenciji Ujedinjenih naroda za znanost i kulturu, veleposlanik Mirko Galić predao je u srijedu u Parizu vjerodajnice glavnom ravnatelju UNESCO-a, Koichiru Matsuuri, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija. U razgovoru stalnog predstavnika Republike Hrvatske pri UNESCO-u Galića i glavnog ravnatelja UNESCO-a Matsuure, obostrano je potvrđena vrlo uspješna suradnja Hrvatske i UNESCO-a, kaže se u priopćenju. Stalni predstavnik Galić naglasio je poseban interes Hrvatske u područjima znanosti, kulture i obrazovanja, kao i hrvatski doprinos UNESCO-vu promicanju politike mira u svijetu.

SARAJEVO - Ministar zaštite okoliša i turizma Federacije Bosne i Hercegovine Nevenko Herceg i veleposlanica BiH pri UNESCO-u Željana Zovko izrazili su srijedu zabrinutost najavama da će s hrvatske strane granice s BiH, u široj okolici Dubrovnika, biti izgrađeno novo odlagalište otpada, jer bi taj projekt mogao ugroziti važne prirodne resurse, priopćeno je iz sjedišta Vlade Federacije BiH u Sarajevu. Podsjećajući na to da vlasti Dubrovačko-neretvanske županije na lokalitetu Badovine rupe, između sela Majakova i Mravinca iznad Slanog, obavljaju pripreme za izgradnju odlagališta otpada, iz federalne vlade navode da je ocjena ministra Hercega i veleposlanice Zovko da bi time izravno bila ugrožena špilja Vjetrenica u Popovom polju. Tu špilju BiH je kandidirala za uvrštavanje na UNESCO-ov popis svjetske prirodne baštine.

ZAGREB - Nekadašnji vojnik i vojni policajac u vojsci bosanskih Srba Dragan Zelenović osuđen je u srijedu na 15 godina zatvora zbog silovanja i mučenja muslimanki iz Foče, objavio je međunarodni sud za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji. Dragan Zelenović prebačen je u ICTY 10. lipnja 2006., a 17. siječnja 2007. izjavio je da se osjeća krivim, kaže se u priopćenju. Priznao je krivnju za sedam točaka optužnice po kojima je u travnju 1992., nakon što su srpske snage zauzele Foču, grad na istoku Bosne i Hercegovine, silovao i mučio veći broj muslimanki. Žene su, prema optužnici, mučene i silovane na nekoliko lokacija u Foči, u razdoblju od srpnja do listopada 1992. Zelenović je proglašen krivim za devet silovanja koja je on počinio, a od kojih je osam imalo kvalifikaciju silovanja i mučenja.

SARAJEVO - Pomoćnik američke državne tajnice zadužen za europska pitanja Daniel Fried upozorio je u srijedu u Sarajevu bosanskohercegovačke političare da su proteklu godinu dana izgubili u nepotrebnim i opasnim raspravama opterećenim nacionalizmom. U govoru koji je za službenog posjeta BiH održao u parlamentu, Fried je kazao da je napredak na stabiliziranju mira i provedbi reformi ostvaren u prethodnih deset godina doveden u pitanje opasnim predizbornim nadmetanjima čija je osnova bio nacionalizam. Istaknuo je da je zbog nacionalizmom opterećenih političara BiH značajno zaostala za drugim zemljama regije, pri čemu je kao posebno uspješan primjer provedbe reformi spomenuo Hrvatsku koja je "na putu da postane članicom EU-a". "To (nacionalizam) je smrtonosna opasnost. Svi vi to znate bolje od mene", kazao je američki dužnosnik najvišim bosanskohercegovačkim dužnosnicima.

KIJEV - Ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko i premijer Viktor Janukovič sastali su se ponovo u srijedu poslijepodne kako bi razgovarali o spornim novim izborima, doznaje se iz medijskih izvješća. Dvojica suparnika žele razjasniti hoće li doći do novih izbora, kao što je to zatražio Juščenko, rekao je zamjenik premijera Andrej Kljujev čije riječi prenosi Korrespondent. Kad bi predsjednik poništio svoju odredbu o raspuštanju parlamenta, Janukovič bi bio spreman na kompromis. U suprotnom, ustavni sud mora odlučiti o legitimnosti predsjedničke odredbe, pojasnio je Kljujev. Janukovič predsjedničku odredbu smatra nelegalnom. Njegova koalicija, kazao je, neće se pripremati za nove izbore prije nego što sud presudi o legitimnosti izbora. Premijer i predsjednik parlamenta Aleksander Moros optužili su Juščenka da vrši pritisak na ustavni sud.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙