FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Podobnikove prijetnje referendumom Sloveniji klizak teren

LJUBLJANA, 4. travnja 2007. (Hina) - Prijetnje Marjana Podobnika, bivšeg potpredsjednika vlade da će zbog "okupacije slovenske zemlje" organizirati referendum protiv ulaska Hrvatske u Europsku uniju ne samo da kvare odnose dviju država već Sloveniju dovode na "klizak teren", komentira u srijedu ljubljanski "Dnevnik".
LJUBLJANA, 4. travnja 2007. (Hina) - Prijetnje Marjana Podobnika, bivšeg potpredsjednika vlade da će zbog "okupacije slovenske zemlje" organizirati referendum protiv ulaska Hrvatske u Europsku uniju ne samo da kvare odnose dviju država već Sloveniju dovode na "klizak teren", komentira u srijedu ljubljanski "Dnevnik".

U takvoj situaciji Hrvatskoj ne preostaje drugo nego da od EU zahtijeva arbitražu o granici i primjenu takvog rješenja, stajalište je koje u svom redovitom komentaru srijedom u ljubljanskom dnevnom listu "Dnevnik" iznosi Vlado Miheljak.

"Politička shvaćanja Marjana Podobnika imaju naravno svoja ograničenja, ali njegove izjave Sloveniju stavljaju na klizak teren. On svojim izjavama, a da toga nije svjestan, Hrvatima otvara nevjerojatno jednostavnu i efikasnu prečicu mimo problema sa Slovenijom tijekom pristupnih pregovora. Slovenija je tako Hrvatsku zapravo gurnula pred rješenje. Hrvatska sada kao odgovor na prijetnju referendumom mora jasno i glasno zahtijevati arbitražu, te pozvati EU da svoju članicu (Sloveniju) prisili na sređivanje tog otvorenog (graničnog) pitanja u europskom duhu, dakle putem arbitraže. A, kad se arbitraža jednom dogovori, Slovenija će ostati bez (tog) oružja. Nije naime moguće niti zamisliti da bi Slovenija nakon toga smjela razmišljati da na referendumu zaustavi Hrvatsku na putu u EU jer bi to potreslo Europsku uniju", komentira slovenski politički analitičar.

Komentator se osvrće i na neke druge neodmjerene izjave o RH u slovenskoj politici u zadnje vrijeme te proučava njihovo djelovanje na unutarnjoj političkoj sceni, ali i na opće odnose s Hrvatskom.

"Zadnje eskalacije koje generiraju Jelinčič, Pavliha, braća Podobnik (Marjan Podobnik je brat Janeza Podobnika, sadašnjeg ministra za okoliš i prostor u vladi premijera Janeza Janše), a u ništa manjoj mjeri i ministar vanjskih poslova, tako zaoštravaju odnose da je njihova posljedica sve otvorenija antipatija koja se javlja i na razini običnih ljudi koji slušaju političare, a to se potvrđuje i u anketama javnog mnijenja...", piše komentator.

On upozorava na opasnost provokacija u politici i međususjedskim odnosima.

To je "jednako kao s eksperimentom iz socijalne psihologije u kojemu je u optjecaj puštena lažna vijest. Takva vijest se u javnosti nastavlja širiti i nakon što je eksperiment zaustavljen", navodi Miheljak.

On odbacuje neke izjave slovenskih političara da se u zaoštrenim izjavama o Hrvatskoj radilo o "političkoj provokaciji", primjerice o bojkotu hrvatskog turizma, na što je najprije pozvao zastupnik u parlamentu Marko Pavliha, a zatim pojasnio da je to bio eksperiment kako bi vidio kakva će biti reakcija javnog mnijenja.

Miheljak piše da je tradicija politički izazivanog ponašanja prema Hrvatskoj u Sloveniji poprilično duga i podsjeća da su 1994. godine neki ugledni politički prvaci (među njima i sadašnji ministar vanjskih poslova) organizirali "izlet s onu stranu Dragonje" mimo graničnog prijelaza.

"U Sloveniji, osim rijetkih izuzetaka nema političara koji bi bio sposoban za racionalni način sređivanja međususjedskih odnosa. Vjerojatno ni u Hrvatskoj nije mnogo bolje, no to je slaba utjeha", navodi Miheljak u komentaru.

On ipak optimistčki zaključuje da će članstvo u Europskoj uniji pozitivno utjecati na međusobne odnose jer je EU već poručila da članstvo u Europskoj uniji u rješenju graničnih pitanja nije prednost.

"Slovensko-hrvatski odnose sređivat će se i morat će se naposljetku rasplesti unatoč sadašnjoj situaciji. Što neracionalniji bude pristup Slovenije, to će i rasplet za nju biti nepovoljniji", navodi u svom komentaru slovensko-hrvatskih odnosa Miheljak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙