FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rupel: Ne odbacujemo arbitražu

LJUBLJANA, 16. ožujka 2007. (Hina) - Slovenija ne odbacuje moguću međunarodnu arbitražu o granici, ali još nije dobila formalni prijedlog Hrvatske, izjavio je u petak slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel na sjednici vanjskopolitičkog odbora parlamenta, sazvanoj zbog nedavnih izjava više europskih dužnosnika o mogućnosti međunarodne arbitraže ukoliko Slovenija i Hrvatska o granici ne postignu međusobni dogovor.
LJUBLJANA, 16. ožujka 2007. (Hina) - Slovenija ne odbacuje moguću međunarodnu arbitražu o granici, ali još nije dobila formalni prijedlog Hrvatske, izjavio je u petak slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel na sjednici vanjskopolitičkog odbora parlamenta, sazvanoj zbog nedavnih izjava više europskih dužnosnika o mogućnosti međunarodne arbitraže ukoliko Slovenija i Hrvatska o granici ne postignu međusobni dogovor.

"Primi li Slovenija uskoro takav hrvatski prijedlog, dat će i svoje prijedloge. U vezi s tim nema nikakve panike. Slovenija će odbacivati sve jednostrane korake, a i Badinterova komisija je naglasila da jednostrani koraci ne vrijede, da su dakle uzaludni", rekao je Rupel članovima odbora.

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova u srijedu navečer je u izjavi od deset točaka prozvalo hrvatske političare i medije da pogrešno prikazuju slovenske pozicije oko graničnih pitanja, te među ostalim navelo dvadeset navodnih jednostranih poteza Hrvatske na granici sa Slovenijom u kojima je "promijenjeno stanje" u odnosu na ono kad su 1991. godine dvije države stekle samostalnost i obvezale se da će međurepubličku granicu poštivati kao državnu.

Rupel je na sjednici odbora objasnio i svoju nedavnu akciju u Strasbourgu gdje je u razgovorima s više dužnosnika Europskog parlamenta izrazio rezerve prema uključivanju amandmana o mogućoj arbitraži za slovensko-hrvatsku granicu u tekst izvješća o napretku Hrvatske, koje Europski parlament treba prihvatiti sljedećeg mjeseca. Po njegovim riječima, smisao je bio utvrditi nema li izvjestitelj za Hrvatsku Hannes Swoboda neke pogrešne i jednostrane informacije, te "razjasniti neke pojmove".

Rupel je rekao da je osim sa Swobodom o tome razgovarao i s predsjednikom Europskog parlamenta Hansom-Gertom Poetterlingom kojega je posjetio zajedno sa slovenskim zastupnikom u Europskom parlamentu Alojzom Peterleom.

Rupel je rekao da su stajališta europskih dužnosnika o arbitraži bila pod utjecajem hrvatske lobističke akcije i da je hrvatski premijer Ivo Sanader pokušao utjecati na dužnosnike Europskog parlamenta i to zbog predstojećih izbora u Hrvatskoj.

"Razumijem da je Hrvatska pokušala utjecati. Hrvatska se zbog izbora nalazi u dinamičnom stanju. Radilo se o lobiranju uoči izbora", rekao je Rupel, dodajući da je predsjednik Europskog parlamenta iste političke orijentacije kao i hrvatski premijer Sanader.

Rupel je odbacio kritike člana vanjskopolitičkog odbora Jožefa Školča, zastupnika oporbenih liberalnih demokrata (LDS), stalnog Rupelova kritičara na sjednicama odbora, da prema Hrvatskoj vodi pogrešnu politiku "toplo-hladno" i da je deset točaka koje je objavilo njegovo ministarstvo u jednu ruku državna promidžba u kojoj se išlo tako daleko da "ministar hrvatske novinare poučava kako pisati".

Školč je također sa skepsom ocijenio naizgled suprotne izjave ministra koji, kako je ustvrdio, u nekim situacijama podržava hrvatski ulazak u EU, a u drugima, kad mu se nešto ne sviđa, problematizira bilateralne odnose, pri čemu je iznio i primjer "10 točaka" koje je u srijedu objavilo Rupelovo ministarstvo.

Rupel je odgovorio da je riječ o tome da Slovenija želi raščistiti i razjasniti položaj te da to nikako ne može biti u neskladu s državnom politikom niti državna propaganda.

"To je potpuno u skladu sa stajalištem Slovenije da je Hrvatska prijateljska država čiji ulazak u Europsku uniju podržavamo", rekao je Rupel.

Dodao je da je bez obzira na to Hrvatsku uvijek potrebno opomenuti na ono što se nalazi u njenom "pregovaračkom okviru" za ulazak u EU, odnosno "upozoriti je kad zaluta na pogrešan put".

Objašnjavajući stajališta o navodnoj neobjektivnosti hrvatskih medija kad iznose slovenska stajališta o arbitraži i granici, Rupel je rekao da namjerava pozvati predstavnike hrvatskih medija u Sloveniju jer ima dojam da su jednostrano obaviješteni o međusobnim odnosima i otvorenim pitanjima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙