FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 1. travnja 2007.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.
ZAGREB, 1. travnja 2007.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

ZAGREB - Predstavnici Hrvatske, Rumunjske, Srbije, Slovenije i Italije u utorak, 3. travnja, u Zagrebu bi trebali potpisati ministarsku deklaraciju o projektu Paneuropskog naftovoda - PEOP. PEOP je projekt opskrbe europskog tržišta naftom iz kaspijske regije, odnosno od rumunjske luke Constanze na Crnom moru, kroz spomenute zemlje, do naftovoda TAL (Trans Alpine Line) kod Trsta. Potpisivanje deklaracije očekuje se u sklopu Foruma o energetskoj sigurnosti, potencijalima i investicijama "Jugoistočna Europa - energetski most između Ruske Federacije, Mediterana, kaspijskog i srednjoistočnog područja i Europske unije'. Konferencija će se održati u sklopu hrvatskog predsjedanja Procesom suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP). Do sada su sudjelovanje potvrdili ministri energetike ili energetski stručnjaci iz 37 zemalja, a na skupu se očekuje oko 400 sudionika.

JERUZALEM - Njemačka ministrica Angela Merkel sastala se u nedjelju s izraelskom ministricom vanjskih poslova Tzipi Livni u okviru međunarodnih napora da se izraelsko-palestinski mirovni proces pomakne s mrtve točke. Prema pisanju izraelskih medija, Merkel bi nakon tog sastanka trebala posjetiti memorijalni centar Yad Vashem, a potom bi se trebala odvojeno sastati s premijerom Ehudom Olmertom i palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom, ali će izbjeći susret s palestinskim ministrima u vladi nacionalnog jedinstva koji dolaze iz redova Hamasa. Merkel je u Izrael, u prvom posjetu regiji kao čelnica zemlja koja predsjeda Europskom unijom, stigla u subotu navečer i neslužbeno se sastala s Olmertom.

ZAGREB - Nepalski maoisti, bivši gerilci, pridružili su se u nedjelju prijelaznoj vladi radi učvršćenja mira sklopljenog potkraj 2006. godine, izvješćuju agencije. Maoisti i sedam ostalih stranaka uspjeli su se, nakon dva dana pregovaranja, složiti oko imenovanja ministara. U novom kabinetu premijera Girije Prasada Koirale nalazi se po pet ministara iz Komunističke stranke Nepala (maoisti). "U povijesti Nepala otvoreno je novo poglavlje. Neka se svi ujedinimo i dovršimo to poglavlje", rekao je Koirala. U himalajskom kraljevstvu, stješnjenom između Indije i Kine, vlada mir od 21. studenoga 2006. zahvaljujući povijesnom sporazumu o podjeli vlasti između sedam stranaka i maoista. Izbori za Konstitutivna skupštinu zakazani su za 20. lipnja.

MOGADISHU - Stanovnici Mogadishua pobjegli su u nedjelju ujutro iz četvrti grada uništenih u borbama pobunjenika i etiopske vojske koja je pokrenula akciju "čišćenja" grada od milicija suprotstavljenih somalskoj vladi. U nedjelju se još čula pucnjava iz strojnica i teškog naoružanja ali je izostala paljba iz topništva, pa su stanovnici taj relativni mir iskoristili za evakuaciju iz četvrti Ali Kamin i drugih južnih dijelova grada. Naime, u petak i subotu ti su dijelovi grada bili izloženi nesmiljenom bombardiranju etiopskog topništva i tenkova. Za sada se ne zna točan broj žrtava, no prema podacima Međunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC), u sukobima koji traju od četvrtka poginulo je najmanje nekoliko desetaka ljudi, uglavnom civila. Prema bolničkim izvorima, broj žrtava se kreće oko 70.

NEW YORK - Eskalacija napetosti između Irana i Zapada te zabrinute izjave predsjednika američke središnje banke Fed Bena Bernankea o inflaciji i gospodarskim neizvjesnostima protekloga su tjedna na najvažnijim svjetskim burzama poljuljali spremnost ulagača da ulažu u dionice. Njujorški Dow Jones indeks spustio se u proteklih tjedna dana jedan posto, na 12.354 bodova. Tehnološki Nasdaq oslabio je 1,1 posto, na 2.422 boda. U mjesecu ožujku Dow je tako dobio 0,7 posto na vrijednosti, a Nasdaq 0,2 posto. Međutim, njihova tromjesečna izvedba bila je najlošija u zadnje dvije godine. Dow je u prvom ovogodišnjem tromjesečju ubilježio gubitak od 0,9 posto na vrijednosti, dok je Nasdaq porastao tek za 2,6 posto.

LONDON - Zabrinutosti predsjednika američke središnje banke Fed Bena Bernankea u pogledu situacije na američkom tržištu nekretnina spriječile su protekloga tjedna na deviznim tržištima veće kupovine američke valute, dok je podatak o rastu njemačkog poslovnog povjerenja podupirao tečaj eura u očekivanju da će Europska središnja banka podići kamatne stope. U takvim uvjetima tečaj eura prema dolaru ojačao je 0,6 posto, na 1,3354 dolara. Poskupjela je i britanska funta i to 0,4 posto, na 1,968 dolara. Švicarski franak istodobno je dobio 0,3 posto na vrijednosti, pa dolar stoji 1,2154 franaka. Japanski jen poskupio je 0,16 posto, zaključivši trgovanje u petak na 117,8 jena za dolar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙