FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 30. ožujka 2007. (Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.
ZAGREB, 30. ožujka 2007. (Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

SARAJEVO - Prvi službeni posjet Bosni i Hercegovini izaslanstva Vlade Hrvatske predvođenog premijerom Ivom Sanaderom bosanskohercegovački mediji u petak su ocijenili važnim i korisnim, no neki među njima ističu kako otvorena pitanja i nakon ovoga još uvijek čekaju na pravo rješenje. Najtiražniji list u BiH "Dnevni avaz" najvažnijim smatra poziv hrvatskog premijera da se sporna granična pitanja riješe na međunarodnom sudu. Ovaj list također izdvaja Sanaderovu poruku gospodarstvenicima iz dvije zemlje da "ako ne napreduje BiH, neće ni Hrvatska". "Dnevni avaz" opisuje i prijateljsko ozračje kojim je Sanader dočekan u Sarajevu. "Oslobođenje" pak na naslovnici ističe kako su sporna pitanja i dalje bez rješenja. Posjećajući kako je hrvatski premijer u Sarajevo donio novi prijedlog za Luku Ploče, ovaj list navodi kako u Predsjedništvu BiH nema prevelikog oduševljenja za takvu ponudu.

BREMEN - Ministri vanjskih poslova Europske unije sastaju se u petak i subotu na dvodnevnom neformalnom sastanku u Bremenu, u sjeverozapadnoj Njemačkoj, gdje će jedna od glavnih tema biti Kosovo. U subotu na radnom ručku šefovima diplomacija zemalja članica EU-a pridružit će se i njihovi kolege iz triju kandidatskih zemalja. Hrvatsku će predstavljati ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović. Prvi dan neformalnog skupa na dnevnom redu je pitanje Kosova te europska politika dobrosusjedstva, u čijem će se sklopu posebno razgovarati o odnosima s Bjelorusijom. Drugi dan bit će posvećen bliskoistočnom mirovnom procesu i Iranu. Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana i povjerenik za proširenje Olli Rehn predstavit će ministrima zajedničko izviješće o pripremama EU-a za preuzimanje međunarodne civilne misije na Kosovu od UN-a.

WASHINGTON - Vijeće sigurnosti UN u četvrtak je izrazilo "duboku zabrinutost" zbog iranskog zatočenja 15 britanskih mornara i marinaca i pozvalo na brzo rješavanje toga problema, uključujući i njihovo oslobađanje. Vijeće je u izjavi također pozvalo Teheran da dopusti Velikoj Britaniji konzularni pristup svojim vojnicima. Izjava je razvodnjena verzija nacrta u kojem je Velika Britanija htjela da Vijeće sigurnosti izrazi "žaljenje" zbog iranskog zatočenja Britanaca i pozove na njihovo trenutačno oslobađanje, izvijestio je BBC iz sjedišta Svjetske organizacije u New Yorku. Velika Britanija nije uspjela osigurati podršku za snažnije priopćenje Vijeća sigurnosti o jednotjednom iranskom zatočenju njezinih vojnika i poziv za njihovo trenutačno oslobađanje, poglavito zbog protivljenja Rusije, izvješćuje AP.

ZAGREB - Globalni mirovni sporazum može se zaključiti za pet godina između Izraela i "svih njegovih neprijatelja", ocijenio je izraelski premijer Ehud Olmert koji je pozdravio novi mirovni prijedlog Arapske lige ali je i ponovio protivljenje Izraela povratku palestinskih izbjeglica. U više intervjua koje je izraelski premijer dao raznim medijima u petak, Olmert je rekao kako je mirovni plan iz 2002. koji je Arapska liga oživjela na svom summitu u Rijadu ovog tjedna pokazao da arapske zemlje shvaćaju da "možda nisu bile u pravu kad su Izrael tretirale kao najveći problem na svijetu". To pokazuje "revolucionarnu promjenu stajališta", kazao je Olmert u razgovoru za list Haaretz, u jednom od intervjua koje je dao pred početak praznika Pesaha sljedećeg tjedna.

HUE - Suđenje katoličkom svećeniku, disidentu ocu Thadeusu Nguyen Van Lyju (60), koji je optužen da je planirao osnovati političku stranku "Dang Tang Tien Vietnam" (Vijetnamska stranka napretka), počelo je u petak u sudnici u središtu vijetnamskog grada Huea. Otac Thadeus Nguyen Van Ly dugogodišnji je disident i protivnik vijetnamske jednopartijske vlasti, a prije nešto više od mjesec dana ponovno je uhićen pod optužbom za protudržavno djelovanje i odveden je iz svoga stana. Od ranih 80-ih godina prošlog stoljeća otac Ly proveo je u zatvoru više od jednog desetljeća, a posljednji je put pušten iz zatvora prije dvije godine. Bio je 2001. godine osuđen za potkopavanje nacionalnog jedinstva na 15 godina zatvora plus pet godina kućnog zatvora.

KABUL - Vojnik snaga NATO-a ubijen je, a trojica ranjena u operaciji na istoku Afganistana, objavio je u petak ISAF. Vojnici ranjeni u toj operaciji koja se odvijala u četvrtak navečer na nepoznatom mjestu, u "stabilnom su stanju", dodao je ISAF u priopćenju koje ne govori o nacionalnosti žrtava. Američki vojnici raspoređeni su na istoku Afganistana, području sukoba na granici s Pakistanom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙