FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 7,30 sati

ZAGREB, 30. ožujka 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 7,30 sati.
ZAGREB, 30. ožujka 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 7,30 sati.

ZAGREB - Hrvatski bi sabor danas, posljednjeg dana ovotjednog zasjedanja, trebao razmotriti Vladin prijedlog izmjena Zakona o poticanoj stanogradnji, na temelju kojih bi POS-ovi stanovi poskupjeli za 7,7 posto. Vlada, naime, predlaže povećanjem vrijednosti etalonske cijene građenja sa sadašnjih 10 na 20 posto, što znači da bi se cijena zemljišta mogla povećati sa sadašnjih 70 na 140 eura po četvornom metru. Vlada obrazlaže da jedinice lokalne samouprave više nisu u mogućnosti osigurati zemljište za POS-ove stanove po niskim cijenama, za samo 70 eura po četvornom metru neto korisne površine stana, jer tako jeftinog zemljišta na tržištu više nema. Po Vladinoj računici, maksimalna prosječna cijena POS-ova stana poskupjela bi sa sadašnjih 910 na 980 eura po četvornom metru.

SUPETAR - U Supetru na otoku Braču danas će biti otvorena 9. međunarodna manifestacija maslinara i uljara Mediterana "Noćnjak 2007" koja traje do 1. travnja. Organizator manifestacije je Zadružni savez Dalmacije, a tijekom njenog trajanja bit će održano niz stručnih skupova i okruglih stolova na temu stanja i budućnosti hrvatskog maslinarstva i uljarstva, proizvodnji ovčjih i kozjih sireva itd. Također će biti dodijeljene priznanja najkvalitetnijim maslinovim uljima i sirevima. 'Noćnjak' će otvoriti ministar poljoprivrede Petar Čobanković.

ZAGREB - Turističko vijeće Hrvatske turističke zajednice (HTZ) na današnjoj će sjednici izvijestiti o stanju na emitivnim tržištima i aktualnoj problematici u pripremi ovogodišnje turističke sezone. Bit će također predstavljeno izvješće o radu HTZ-a te izvješće o financijskom poslovanju kao i izvješće o naplati boravišne pristojbe za 2006. godinu.

OSIJEK - Gordana Getoš Magdić, osumnjičenica u tzv. slučaju "selotojp", jučer je hitno operirana na Odjelu kirurgije osječke Kliničke bolnice, nakon što joj je u četvrtak ujutro pozlilo, izvijestila je njezina odvjetnica Ljubica Vrsaljko Matijević. Napomenula je da je Getoš Magdić zbog "nezadovoljstva radom suda i loših zatvorskih uvjeta" 21. ožujka počela štrajk glađu. Na Županijskom sudu u Osijeku jučer je pak održano istražno ročište u sklopu dopune istrage u tzv. slučaju "selotejp", na kojemu je saslušano šest svjedoka tužiteljstva. Glasnogovornik Županijskog suda Miroslava Rožac izvijestio je da je za 3. travnja sudac sazvao još jedno ročište, a u Zagrebu će u ponedjeljak 2. travnja saslušati jednog svjedoka koji zbog bolesti ne može doći u Osijek.

ZAGREB - Prvi uskrsni sajam hrvatskog suvenira u organizaciji Hrvatske obrtničke komore Zagreb i Udruge hrvatski suvenir otvara se danas u atriju Hrvatske obrtničke komore, a do 7. travnja posjetitelji će moći vidjeti i kupiti tradicijske prigodne proizvode 28 izlagača. Sajam se organizira radi potpore hrvatskim proizvođačima i promoviranja hrvatskog suvenira koji još uvijek nije definiran, a niti zaštićen, rekli su tajnik Obrtničke komore Zagreb Boris Trupec i predsjednik Udruge hrvatski suvenir Željko Ćosić. Uskrsni sajam hrvatskog suvenira po proizvodnim će cijenama ponuditi građanima prigodne hrvatske tradicijske suvenire - oslikane pisanice, uskršnje prozorčiće od trsovine i rukom rađene ukrase, košarice za pisanice od komušine i krep papira, izvezene stoljnjake i salvete, suvenire od gline, slike.

ŠIBENIK - Obnovljeni sjeverni portal Katedrale svetog Jakova, očišćen uz pomoć lasera, svečano je otkriven jučer u Šibeniku u sklopu manifestacije Dani kršćanske kulture koju u nekoliko dalmatinskih gradova organizira izdavačka kuća Verbum iz Splita. Radove na portalu obavila je tvrtka Krševan iz Zadra, specijalizirana za zaštitu kulturne baštine. Voditelj radova, šibenski konzervator Miroslav Škugor rekao je da im je prvenstvena nakana bila zaštititi kamen od razarajućih naslaga nečistoće, među kojima je utvrđena i tvar iz dima tvornice ferolegura koja je u Šibeniku ugašena 1995. "Kemijske i biološke naslage na skulpturama portala uzrokovale su, uz ostalo ljuskavo propadanje kamena i njegovo pretvaranje u gips", napomenuo je Škugor. Portal je očišćen upotrebom lasera i drugih metoda uklanjanja nečistoća.

ZAGREB - U Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu sinoć je premijerno izvedena komedija Oscara Wildea "Važno je zvati se Ernest", u prijevodu Martine Aničić. Redatelj predstave je Tomislav Pavković, scenografkinja je Dinka Jeričević, a kostimografkinja Doris Kristić. Glazbu je također odabrao Tomislav Pavković, a izvodio ju je Instrumentalni sastav "Tri vjenčanja i dva sprovoda". U predstavi glume Dušan Bućan, Luka Dragić, Branka Cvitković, Zrinka Cvitešić, Goran Grgić, Vlasta Ramljak, Olga Pakalović, Miro Šegrt i Alen Šalinović.

ZAGREB - Na 106. rođendan velikana hrvatskog stripa i primijenjenih umjetnosti Andrije Maurovića (1901.-1981.), sinoć je u Klovićevim dvorima otvorena retrospektivna izložba njegovih radova. Izložbu pod nazivom "Poznato i nepoznato" osmislili su povjesničar umjetnosti Darko Glavan i Frano Dulibić s Odsjeka za povijest umjetnosti zagrebačkog Filozofskog fakulteta. Kustosica izložbe je Iva Sudec iz Galerije Klovićevi dvori, a autor postava je arhitekt Oleg Hržić. Nakana ove retrospektive je prikazati ona Maurovićeva djela po kojima je najpoznatiji, a riječ je o velikom opsegu djela koja zahvaćaju ne samo strip, nego i knjižne ilustracije te oblikovanje dopisnica, karikatura te novinskih ilustracija, istaknuli su autori. Izložen je i njegov slikarski opus koji, po mišljenju likovne kritike, zaslužuje pažnju po nesvakidašnjoj tematici te po zanatskoj vrsnoći. Izložba u Klovićevim dvorima bit će otvorena do 29. travnja.

ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za siječanj iznosila je 4.739 kuna, što je nominalno za 0,1 posto više, a realno za 0,2 posto manje u odnosu na prosinac, objavio je Državni zavod za statistiku. Nominalno je prosječna plaća za siječanj četiri kune veća nego li plaća za prosinac. U odnosu na siječanj 2006. godine, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća za siječanj 2007. bila je viša za 281 kunu ili nominalno za 6,3 posto, dok je realno porasla za 4,4 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙