FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 22. ožujka 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.
ZAGREB, 22. ožujka 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.

ZAGREB - Hrvatski sabor danas je 25. sjednicu nastavio raspravom o prijedlogu zakona o sustavu informacijske sigurnosti, kojim se taj sustav uređuje kao bitan dio sustava nacionalne sigurnosti i suvremenog informacijskog društva. Novim zakonom se po prvi puta uređuje informacijska sigurnost u Hrvatskoj, definirana u pet sigurnosnih područja za razvoj mjera i standarda informacijske sigurnosti - sigurnosna provjera osoblja, fizička sigurnost, sigurnost podataka, sigurnost informacijskih sustava i industrijska sigurnost. Državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa Snježana Bagić uvodno je kazala da će Vlada Saboru, kao temeljni akt za provedbu zakona, predložiti donošenje Nacionalne politike informacijske sigurnosti, temeljem koje će se, među inim, urediti koordinacija i međusobni odnos tijela nadležnih za informacijsku sigurnost.

ZAGREB - U prvom razgovoru s medijima nakon pokretanja istrage i uhićenja u Austriji, bivši zamjenik ministra obrane Vladimir Zagorec izjavio je sinoć za austrijsku TV postaju ORF da je cijeli slučaj protiv njega izmišljen, da je žrtva politike. "Ja samo mogu reći da je cijela stvar izmišljena, niti je bilo ikakvih dragulja niti je to način na koji se u Ministarstvu obrane nabavljalo oružje", kazao je Zagorec odgovarajući na pitanje novinara ORF-a je li pronevjerio dragulje koji su u Ministartsvo obrane doneseni kao polog za nabavku oružja. "Ne mogu razumjeti niti optužbu da nam je trgovac oružjem prepustio dragulje kao polog da bi nam potom isporučio oružje. To je nelogično", rekao je umirovljeni general, u prilogu koji je sa simultanom prijevodom prenijela Nova TV. Zagorec je ustvrdio da bi jedan od ključnih razloga "napada" na njega mogao biti i sudski proces koji se u Zagrebu vodi između Hrvatske i trgovca oružjem Zvonka Zubaka, koji od države potražuje 200 milijuna dolara, jer tvrdi da nije isplaćen za nabavu raketnog sustava S-300.

ZAGREB - Nezavisni saborski zastupnik Slaven Letica izvijestio je danas da je u saborsku proceduru uputio prijedlog odluke o postavljanju spomen-poprsja kardinala Franje Kuharića i prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana u Hrvatskom saboru, a od kolega zastupnika očekuje da podupru taj prijedlog. Letica je na konferenciji za novinare rekao da postavljenjem tih poprsja želi podsjetiti sve buduće naraštaje saborskih zastupnika te goste i saborske posjetitelje na odavanje priznanja kardinalu Kuhariću i predsjedniku Tuđmanu. U prijedlogu odluke stoji da se poprsje u počast kardinalu Kuhariću želi postaviti zbog njegovih velikih zasluga za međunarodno priznanje Hrvatske i dosljedno zalaganje za zaštitu ljudskih prava, primjenu najviših moralnih načela u tijeku Domovinskog rata te osudu svih zločina koje su počinili pripadnici hrvatskih oružanih snaga u BiH.

ZAGREB - Ekološke udruge danas su, u povodu Međunarodnog dana voda, ocijenile da se sustav zaštite okoliša u Hrvatskoj raspao, da nadležne službe za zaštitu prikrivaju ekološke incidente, štite zagađivače i kapital, a građane se, kako kažu, konstantno truje i ubija. Predstavnici nekoliko ekoloških udruga su na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru, u organizaciji Kluba regionalnih stranaka, istaknuli da posljednji slučajevi ekoloških incidenata, kao oni u Sisku i Karlovcu, ukazuju da se država ne brine za svoje građane, zbog čega su primorani zaštitu potražiti izvan Hrvatske. "Sustav zaštite okoliša se raspao", ocijenio je Vjeran Piršić iz udruge Eko Kvarner, istaknuvši da studije zaštite okoliša negiraju ekološke incidente kod odobravanja projekata, da postrojenja i dalje u okoliš ispuštaju nedozvoljene kontaminacije, i to bez reakcija nadležnih službi, da sanacija okoliša u stvari predstavlja "pometanje problema pod tepih".

ZAGREB - U povodu Dana narcisa u subotu, 24. ožujka, na Cvjetnom trgu i u centru Kaptol održat će se dobrotvorna akcija čiji je prihod namijenjen za pomoć ženama oboljelim od raka dojke. Žene iz javnog života tom će prigodom prodavati narcise, a u Centru Kaptol bit će organizirana tribina "Znanjem protiv raka dojke", na kojoj će liječnici odgovarati na pitanja zainteresiranih sudionika. Organizatori akcije - Hrvatski forum protiv raka dojke Europa Donna i Hrvatsko senološko društvo ističu kako se Dan narcisa u Hrvatskoj obilježava već 11 puta, a ove će godine u 11 hrvatskih gradova okupiti oko 40.000 žena. Po podacima Registra za rak, u Hrvatskoj od raka dojke godišnje oboli 2.300, a umre 925 žena, te je stoga pokrenut Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke.

ZAGREB - Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNet, u suradnji s Ministarstvom znanosti, prosvjete i športa, pokrenula je Portal za škole koji će svojim sadržajem nastojati pomoći nastavnicima, učenicima, njihovim roditeljima i svima koje zanima primjena suvremenih tehnologija u nastavi, priopćeno je danas iz CARNeta. Portal je objavljen na adresi http://www.skole.hr i na njemu se već sada mogu pronaći brojni poučni i korisni podaci, a sustavno se prikupljaju i objavljuju i digitalni obrazovni materijali koje pripremaju stručni suradnici te sami nastavnici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙