FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 17. ožujka 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.
ZAGREB, 17. ožujka 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

SPLIT - U podrumu Općinskog suda u Splitu u Gundulićevoj ulici danas nešto poslije devet sati buknuo je požar u kojem je izgorjela velika polica s arhivom. Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Splita Felicio Parčina je rekao da su dvije ekipe te postrojbe za samo 50 minuta požar stavile pod nadzor s minimalnom štetom za ostatak arhiva koji vatra nije progutala. Istraga o uzrocima požara traje, a neslužbeno se doznaje da je najvjerojatnije uzrok kvar na električnim instalacijama.

SPLIT - U splitskoj Kliničkoj bolnici jutros je umro umirovljeni nadbiskup Splitsko-makarske nadbiskupje, metropolit, msrg. Frane Franić, koji je 30 godina bio na njezinu čelu, a 70 je godina radio kao svećenik, objavio je Nadbiskupski ordinarijat. Splitsko-makarskom nadbiskupijom upravlja od godine 1954. do umirovljenja 1988. Metropolitom splitske metropolije i rezidencijalnim nadbiskupom Splitsko-makarske nadbiskupije postaje u srpnju 1969. Dugogodišnji je profesor Visoke bogoslovne škole i profesor dogmatske teologije te je kao takav bio aktivni sudionik Drugoga vatikanskog sabora i član službenih saborskih komisija. Prema priopćenju Nadbiskupskog ordinarijata Splitsko-makarske nadbiskupije, oproštaj od msrg. Frane Franića bit će u srijedu, 21. ožujka, u 11 sati u konkatedrali sv. Petra u Splitu, gdje će biti i pokopan.

ŠIBENIK - U organizaciji Turističke zajednice (TZ) grada Šibenika danas se prvi put od probnog puštanja u rad gradskog kolektora za odvodnju otpadnih voda održava ekološka akcija čišćenja mora uz obalu pod nazivom "Volimo naše plavo more". U akciji sudjeluje tridesetak ronilaca iz ronilačkih klubova i centara te ekoloških udruga iz Šibenika, Murtera, Tisnog, Jezera, Zatona i Vodica. Akciji se pridružila i šibenska Lučka kapetanija sa svojim roniocima, patrolnim i eko-brodom, tako što su osiguravali područje, te šibenska komunalna poduzeća "Zelenilo" i "Čistoća". Čisti se more od Gata Krke do katedrale sv. Jakova, a dosad su izvađena tri kontejnera otpada u kojem je bilo automobilskih guma, akumulatora, željeza i kanta za smeće. Po riječima direktora šibenske Turističke zajednice Gorana Bulata, u toj bi se akciji potpuno trebalo očistiti more uz obalu.

SPLIT - U najužem središtu Splita, Getu, u Dominisovoj ulici 16, u pucnjavi pred zoru teško su ranjena dvojica mladića za čiji se život bore liječnici splitske Kliničke bolnice, priopćila je splitsko-dalmatinska Policijska uprava. Kad je policija stigla na poziv građana, koje je pucnjava probudila, našla je ispred zgrade 28-godišnjaka, iz Kaštel Sućurca, krvave glave s oružjem u ruci. U stanu je na postelji pronašla 24-godišnjaka, koji živi na toj adresi, krvavog i bez svijesti. Obojicu mladića je policija kazneno prijavljivala zbog dilanja droge i drugih kaznenih djela. Očevid na mjestu pucnjave još traje.

ZAGREB - Hrvatska Agencija za lijekove i medicinske proizvode odobrila je uporabu cjepiva za prevenciju raka vrata maternice Gardasila, priopćila je danas farmaceutska tvrtka MSD, koja je proizvođač cjepiva. Gardasil je odobren kao prvo i jedino cjepivo za uporabu u djece i adolescenata (djevojčice i dječaci) u dobi od devet do 15 godina i u odraslih žena do 26 godina za prevenciju raka vrata maternice, prekanceroznih lezija i drugih bolesti uzrokovanih humanim papilomavirusom (HPV) tipa 6, 11, 16 i 18. Cijepljenje se sastoji od tri zasebne doze koje se daju dva i šest mjeseci nakon prvog cijepljenja. HPV tipovi 16 i 18 odgovorni su za približno 70 posto slučajeva raka vrata maternice i prekanceroza, a HPV tipovi 6 i 11 uzrokom su približno 90 posto slučajeva genitalnih bradavica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙