FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 23. ožujka 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske.
ZAGREB, 23. ožujka 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske.

ZAGREB - Saborski klubovi zastupnika u nastavku sjednice Hrvatskog sabora podržali su danas izviješće o razminiranju u prošloj godini, ali i izrazili nezadovoljstvo dinamikom razminiranja kojom bi Hrvatska, kako je izračunao zastupnik HSP-a Pero Kovačević, u potpunosti bila razminirana tek 2053. Upozoravajući da prošle godine nije povećan, nego je naprotiv smanjen broj razminiranih kilometara, Kovačević je kazao kako će za razminiranje preostalih 1167 četvornih kilometara trebati 46 godina. Vladu je pozvao da pronađe više novca za potrebe razminiranja. S tim je suglasan i zastupnik SDP-a Davorko Vidović, koji je predložio da Sabor posebnim zaključkom svaku buduću vladu obveže da iz državnog proračuna za razminiranje izdvoji određeni postotak. "Ako bi to bilo 0,4 posto, godišnje bi se za razminiranje izdvajalo više od 400 milijuna kuna, što je dvostruko više nego sada", rekao je.

ZAGREB - Vrhovni sud odbio je posljednju žalbu trostrukog ubojice iz Petrinje Vlastimira Kihalića (39) i potvrdio mu kaznu od 40 godina zatvora zbog ubojstva supruge i njezinih dviju prijateljica u ožujku 2005. Na najveću moguću kaznu Kihalić je osuđen u prosincu 2005. zbog teških ubojstava iz bezobzirne osvete, mržnje i osobito niskih pobuda supruge Željke i njezinih dviju prijateljica Nade Kušan i Vesne Mokrović-Marinković u Petrinji. Vrhovni sud nije uvažio posljednju žalbu Kihalićeve braniteljice po službenoj dužnosti Nataše Pifar Mihelić koja je pokušala dokazati da je njezin branjenik bio neubrojiv i da suprugu nije ubio iz osobito niskih pobuda. Kihalić je na psihijatrijskom liječenju, koje mu je, kao sigurnosnu mjeru, odredio prvostupanjski sud.

ZAGREB - Bez boljih lijekova i dijagnostike do potpunog iskorjenjivanja tuberkuloze moglo bi proći još nekoliko stoljeća, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u povodu Svjetskog dana borbe protiv tuberkuloze, 24. ožujka. Podaci WHO-a pokazuju kako je od tuberkuloze u 2005. godini oboljelo 9 milijuna ljudi, a 1,6 milijuna ih je umrlo od posljedica te bolesti, prenosi web-stranica Pliva zdravlje. Sličan broj stradalih zabilježen je i 2004. godine, pa stručnjaci UN-a zaključuju da su napori za zaustavljanje širenja tuberkuloze urodili plodom. U Hrvatskoj na 100.000 stanovnika dolazi 25 oboljelih, što je znatno ispod svjetskog prosjeka od 40 oboljelih na 100.000 ljudi, no tuberkuloza u nas i dalje predstavlja javnozdravstveni problem.

ZAGREB - Dokumentarni film Miroslava Mikuljana "Obitelj Glavašević" prikazan je sinoć na tribini Hrvatsko slovo uživo u Hrvatskoj kulturnoj zakladi u Zagrebu. Film "Obitelj Glavašević" snimljen je neposredno nakon pada Vukovara i govori o sudbini novinara Siniše Glavaševića koji je slao zadnje vapaje za pomoć umirućeg grada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙