FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 26. ožujka 2007.(Hina) - Objavljujemo bitne događaje iz svijeta do 4,30 sati.
ZAGREB, 26. ožujka 2007.(Hina) - Objavljujemo bitne događaje iz svijeta do 4,30 sati.

LJUBLJANA - Slovenski premijer Janez Janša potvrdio je u nedjelju na marginama summita Europske unije u Berlinu da ga je hrvatski premijer Ivo Sanader obavijestio o tome da će hrvatsko tržište nekretninama uskoro biti otvoreno i za slovenske državljane. Janša je kazao da ge je predsjednik hrvatske Vlade obavijestio da uskoro može očekivati hrvatsku diplomatsku notu kojom će se i formalno potvrditi da je hrvatsko tržište nekretninama otvoreno i za slovenske državljane.

BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel najavila je u nedjelju u Berlinu mogućnost da bi se do kraja ove godine, za vrijeme portugalskog predsjedanja EU-om, mogla održati međuvladina konferencija na kojoj bi bio dogovoren novi europski ugovor. Istaknula je da će Njemačka učiniti sve kako bi do lipnja, do kraja svoga predsjedništva, dogovorili redoslijed poteza, a taj bi dogovor, ako bude zadovoljavajući, mogao predstavljati polazište za sazivanje međuvladine konferencije za vrijeme portugalskog predsjedništva. Merkel je rekla da postoji zajednička volja čelnika EU-a jer je svima jasno da se problem u vezi s ustavnim procesom "ne može riješiti odgađanjem". Dodala je da Unija na današnjim rješenjima ne može efikasno funkcionirati.

BERLIN - Poljski predsjednik Lech Kaczynski u nedjelju je u Berlinu izjavio da je usvajanje novoga europskog ugovora prije sredine 2009. godine "nerealno". "To je možda pozitivan cilj, no čini mi se prilično nerealnim", rekao je poljski predsjednik. On smatra da bi dokument mogao stupiti na snagu 2011.

BERLIN - Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso najavio je u nedjelju u Berlinu da će bivšeg njemačkog kancelara Helmuta Kohla predložiti za Nobelovu nagradu za mir. "Kancelar Kohl zaslužuje nagradu za mir. On je dao veliki doprinos ujedinjenju Njemačke i ujedinjenju Europe", rekao je Barroso na konferenciji za novinare nakon završetka svečanog summita EU-a u Berlinu na kojoj je donesena svečana deklaracija u 50. obljetnice potpisivanja Rimskih ugovora na kojima počiva današnja Europska unija. Barroso je najavio da će uskoro uputiti službeni prijedlog Odboru za dodjelu Nobelovih nagrada.

BERLIN - "Zahvaljujem vam", rečenicom kojom je u nedjelju u Berlinu zatvorio novinsku konferenciju, Jacques Chirac je bez vidljivih emocija napustio međunarodnu pozornicu, barem kao francuski predsjednik. Šef francuske države sudjelovao je u subotu i nedjelju na svečanom obilježavanju 50. obljetnice Rimskih ugovora, pored još 26 europskih čelnika okupljenih u Berlinu, posljednjem međunarodnom sastanku u njegovu rasporedu. Chirac, koji je 11. ožujka objavio da se neće natjecati za treći predsjednički mandat, kazao je u nedjelju, vjeran svojem imidžu, da nije osjetio posebne emocije, tek zadovoljstvo što posljednji put vidi svoje kolege.

BERLIN - Britanski premijer Tony Blair optužio je u nedjelju iranske vlasti da su 15 britanskih pomoraca zarobile u iračkim teritorijalnim vodama i naglasio da Teheran mora shvatiti da se radi o neopravdanoj i pogrešnoj akciji. "Ovo je vrlo ozbiljna situacija i nema nikakve sumnje da su ti ljudi ugrabljeni s broda koji se nalazio u iračkim vodama", rekao je Blair na marginama summita EU u Berlinu. Izrazio je nadu da iranska vlada razumije da se radi o fundamentalnom pitanju za Britaniju.

ES SALLAM - Velika Britanija i Njemačka pozvale su u nedjelju na konkretnije akcije protiv Sudana u cilju okončanja krvoprolića u Darfuru, a britanski premijer Tony Blair zatražio je oštrije UN-ove sankcije protiv te afričke države. Za proslave obljetnice Europske zajednice u Berlinu, Blair je akcije sudanskih vlasti nazvao "neprihvatljivima", dok je njemačka kancelarka Angela Merkel stanje u regiji oko Darfura ocijenila "nepodnošljivim". "Akcije sudanskih vlasti u potpunosti su neprihvatljive. Treba nam nova rezolucija UN-a koja će proširiti režim sankcija. Trebamo, po mom mišljenju, razmotriti uvođenje zone zabrane letenja", rekao je Blair.

BAGDAD - Nedavni samoubilački napad na zamjenika iračkog premijera Salama al-Zubaiea najvjerojatnije je isplanirao i izveo pripadnik njegova osiguranja, daljnji rođak koji je bio uhićen kao pobunjenik, oslobođen na službeni zahtjev, a zatim unajmljen kao tjelesni čuvar, izjavio je u nedjelju za Associated Press jedan neimenovani irački visoki sigurnosni dužnosnik. Pokušaj atentata, najmanje treći na visokog iračkog političara u zadnja četiri mjeseca, naveo je iračkog premijera Nouria al-Malikia da naredi promjene u sigurnosnom sustavu, koje uključuju i unajmljivanje stranih zaštitarskih tvrtki koje bi štitile objekte u bagdadskoj tzv. Zelenoj zoni gdje se nalazi parlament, izjavio je taj dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Neimenovani izvor tvrdi da jedina osoba koja nije bila provjeravana, a bila je na molitvi, je Wahab al-Saadi, daljnji rođak al-Zubaiea kojega se sumnjiči za umiješanost u atentat, a čiji je automobil, parkiran ispred al-Zubaieve kuće, eksplodirao nekoliko minuta nakon napada.

CARACAS - Venecuelanski predsjednik Hugo Chavez najavio je u nedjelju da će socijalističke reforme njegove administracije uključiti i stvaranje "društvenog vlasništva". Uz obećanje da će spriječiti nastavak kapitalističkog utjecaja na Venecuelu, Chavez je izjavio da vlada "brzo napreduje" s konceptom "socijalnog, ili društvenog vlasništva" koje će biti uključeno u predstojeće ustavne reforme. "To je vlasništvo koje pripada svima i bit će na korist svima", rekao je Chavez, obraćajući se naciji tijekom svog televizijskog i radio programa "Zdravo predsjedniče".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙