FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: oporba protiv zakona o sustavu informacijske sigurnosti

Zagreb,22. ožujka(Hina) - Saborska oporba usprotivila se danas predloženom zakonu o sustavu informacijske sigurnosti, uz glavne kritike da zakon počiva na podzakonskim aktima koje tek treba donijeti, te da mu je osnovna namjera nametnuti cenzuru na što više informacija.
Zagreb,22. ožujka(Hina) - Saborska oporba usprotivila se danas predloženom zakonu o sustavu informacijske sigurnosti, uz glavne kritike da zakon počiva na podzakonskim aktima koje tek treba donijeti, te da mu je osnovna namjera nametnuti cenzuru na što više informacija.

"Ovo predstavlja zakon o cenzuri", rekao je Antun Kapraljević (HNS), ocijenivši da zakon i najnižem činovniku dopušta da svaki podatak proglasi tajnim.

Posebno ga, pak, smetaju prijelazne i završne odredbe zakona po kojima bi se podzakonskim aktima, koje se planira donijeti tek za godinu ili godinu i pol dana, riješila neka bitna pitanja iz informacijske sigurnosti, poput sigurnosne provjere.

Kapraljević je podsjetio na odgovor potpredsjednice Vlade Jadranke Kosor na zastupničko pitanje HNS-ovca Dragutina Lesara, po kojemu Vlada nije u mogućnosti prikupiti sve podatke o broju donijetih podzakonskih akata, koliko ih je doneseno u zakonskom roku, a koliko izvan roka, te odgovoriti Lesaru.

"Vlada ne zna ni koliko je trebala donijeti podzakonskih akata, a cijeli se ovaj zakon svodi na podzakonske akte. HNS zato neće dići ruku da ova glupost (zakon) ide u drugo čitanje", rekao je HNS-ovac.

Da zakon počiva na podzakonskim aktima, što njegovu primjenu čini gotovo nemogućom, smatra i Pero Kovačević (HSP), koji proziva Vladu da zakonske rokove za donošenje pravilnika, uredbi i drugih podzakonskih akata smatra tek instruktivnima, a ne obvezom.

Kovačević upozorava da će se, ne propiše li se zakonom, a ne podzakonskim aktima, bitna pitanja iz nacionalne sigurnosti, poput sigurnosne provjere osoblja, ponovno dogoditi "slučaj Jadranka protiv Jadranke" i ponovno se neće znati tko podliježe sigurnosnoj provjeri, tko ju može naložiti.

"Odredimo pravila igre, nemojmo prodavati toplu vodu", poručio je.

Nenad Stazić (SDP) zakon je ocijenio opasnim jer, kako tvrdi, dopušta agentima sigurnosnih službi da provjeravaju koga i što hoće, bez ikakvog nadzora, da to dovodi do potpune nesigurnosti građana.

Istaknuo je kako se ne može primjenjivati ista razina zaštite informacija za najviša državna tijela i za niža, lokalna tijela, te da svako područje koje podliježe sustavu informacijske sigurnosti mora imati posebni sadržaj i opsega sigurnosih mjera.

"Zakon sve trpa u jedan lonac pa se kuhanjem dobiva gusta i mutna juha koja je antipatična i neprobavljiva", rekao je Stazić.

Zakon je podržao Krešimir Ćosić (HDZ), ali i upozorio da pitanja sigurnosne provjere osoblja i fizičke sigurnosti ne spadaju u sustav informacijske sigurnosti, kako je to predloženo zakonom, kao i da ne postoje institucije koje bi vršile izobrazbu osoba koje rade s klasificiranim podacima.

Sabor je kratko raspravio predloženo potvrđivanje Sporazum s EU o financiranju dva projekta iz područja nuklearne sigurnosti - projekti granične kontrole nuklearnih i ostalih radioaktivnih materijala te instalacije sustava RODOS namijenjenog otkrivanju eventualnog krijumčarenja nuklearnih materijala.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙