FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Saboru stiglo izvješće o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama

ZAGREB,14. ožujka 2007.(Hina) - Središnji državni ured za upravu Hrvatskom je saboru dostavio Izvješće o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama u 2006., u kojem ocjenjuje da se zakon iz godine u godinu provodi sve bolje, te da su informacije kojima raspolažu tijela javne vlasti dostupne građanima.
ZAGREB,14. ožujka 2007.(Hina) - Središnji državni ured za upravu Hrvatskom je saboru dostavio Izvješće o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama u 2006., u kojem ocjenjuje da se zakon iz godine u godinu provodi sve bolje, te da su informacije kojima raspolažu tijela javne vlasti dostupne građanima.

Tijela javne vlasti lani su zaprimila ukupno 4357 zahtjeva za ostvarivanje prava na pristup informacijama, riješila su 4140 zahtjeva, 49 ih je odbijeno, 173 su proslijeđena drugim tijelima, a 93 nisu riješena.

U izvješću se ističe da se lani neznatno smanjio broj zahtjeva u usporedbi s 2005., što u Uredu tumače kao rezultat redovita objavljivanja informacija u službenim glasilima i medijima te na internetskim stranicama tijela javne vlasti.

Najviše zahtjeva za pristup informacijama, ukupno 838, zaprimile su novčarske ustanove, a slijede ih državna upravna tijela sa 649 zaprimljenih zahtjeva. Građani su od tih tijela najčešće tražili podatke o projektima koji se financiraju iz različitih fondova, o inspekcijskim postupcima, zaštiti potrošača i radnim odnosima.

Na trećem mjestu po broju zaprimljenih zahtjeva su ministarstva, kojima su upućena ukupno 634 zahtjeva za pristup informacijama. Najviše zahtjeva naslovljeno je Ministarstvu financija, a traženi su podatci o staroj deviznoj štednji, poslovanju štedno-kreditnih zadruga, financiranju jedinica lokalne samouprave i osobnim dohodcima savjetnika.

Poreznoj upravi najčešće su stizali upiti o javnoj nabavi, a od ministarstava su se tražili i podatci o statusu stranih proizvođača lijekova, radu povjerenstava, građevnim dozvolama i kupnji otoka.

Ministarstva su prihvatila 575 zahtjeva, odbila su 15, a 36 nije riješeno.

Zahtjevi su najčešće odbijani s obrazloženjem da tijelo nema traženu informaciju, da dokumenti nose oznake državne ili službene tajne te da bi davanje tražene informacije bilo protivno Zakonu o zaštiti osobnih podataka.

Odbačen je, primjerice, zahtjev Izviđačke škole iz Zagreba, koja je tražila uvid u 46 odobrenih projekata koji su preporučeni za financiranje od prihoda igara na sreću namijenjenih borbi protiv droge.

Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi odgovorilo je da su u obrascima za prijavu projekata i osobni podatci, odavanje kojih je zabranjeno zakonom.

Hrvatski je sabor lani zaprimio ukupno 38, Ured predsjednika Republike četiri, a Ustavni sud 37 zahtjeva za pristup informacijama.

Vladi je naslovljeno ukupno 12 zahtjeva, od kojih je šest pozitivno riješeno, a pet ustupljeno drugim tijelima. Vlada je odbacila jedan zahtjev, kojim je I.B. iz Splita tražio uvid u odluku o deklasifikaciji spisa iz Ureda predsjednika, koji su ustupljeni Haaškom sudu. Kao razlog odbijanja zahtjeva Vlada je navela da se taj sud obvezao da će sa spisima postupati kao s povjerljivom građom, te da ih ne će davati na uvid neovlaštenim osobama.

Među pravosudnim tijelima najviše je zahtjeva išlo prema županijskim (192) i trgovačkim sudovima (110), Državno odvjetništvo zaprimilo je 17 zahtjeva, županijska državna odvjetništva 23, a općinska državna odvjetništva niti jedan. Pučki pravobranitelj i pravobraniteljica za djecu nisu zaprimili nijedan zahtjev, a na adresu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova stigla su dva zahtjeva, od kojih je jedan prihvaćen, a jedan odbačen.

Tijela 82 grada u Hrvatskoj zaprimila su ukupno 327 zahtjeva, a 214 općina 619 zahtjeva za pristup informacijama iz područja lokalne samouprave.

(Hina) xibob yvkn

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙