FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen prijedlog Zakona o audiovizualnim djelatnostima

ZAGREB, 21. ožujka 2007. (Hina) - Nacrt prijedloga Zakona o audiovizualnim djelatnostima, kojim se predviđa osnivanje Hrvatskog audiovizualnog centra i novi sustav financiranja filmske proizvodnje, predstavljen je danas novinarima u Ministarstvu kulture.
ZAGREB, 21. ožujka 2007. (Hina) - Nacrt prijedloga Zakona o audiovizualnim djelatnostima, kojim se predviđa osnivanje Hrvatskog audiovizualnog centra i novi sustav financiranja filmske proizvodnje, predstavljen je danas novinarima u Ministarstvu kulture.

Državni tajnik Ministarstva kulture Jadran Antolović izvijestio je da nacrt uskoro kreće u saborsku proceduru te se očekuje da će do ljeta zakon biti usvojen, a Hrvatski audiovizualni centar mogao bi početi s radom početkom 2008.

Hrvatski audiovizualni centar osniva Vlada RH i obveznici izdvajanja sredstava s njime sklapaju poseban ugovor. Prikupljena sredstva se raspoređuju po prethodno provedenom javnom natječaju.

U sklopu Centra djelovalo bi Hrvatsko audiovizualno vijeće, čiji se članovi imenuju s različitih područja audiovizualnih djelatnosti, od HRT-a i redatelja do producenata, distributera i kinoprikazivača.

Nacionalni program donosi ministar kulture na prijedlog Vijeća, a sredstva za njegovu provedbu osiguravaju se iz državnog proračuna te iz ostvarenog ukupnog prihoda subjekata koji u svojoj djelatnosti koriste audiovizualna djela kao sredstvo za ostvarivanje prihoda.

Želimo da svi koji sudjeluju u lancu audiovizualne industrije doprinose poticanju i razvoju hrvatskog audiovizualnog stvaralaštva, ali ne tako da daju sredstva i ne znaju što će za njih dobiti, već da s Centrom ugovaraju odnose kada su za to zainteresirani, istaknuo je.

Antolović smatra da bi Centar trebao biti okosnica za kreiranje audiovizualne politike i važna sastavnica umrežavanja hrvatskih autora, produkcije i distribucije s europskom i svjetskom mrežom.

Ustvrdio je da hrvatski film u zadnje vrijeme ostvaruje zapažene rezultate te je "pravi trenutak da se novim zakonodavnim okvirom otvori daljnja mogućnost razvoja audiovizualnih djelatnosti".

Zakon uređuje i pitanje sukoba interesa, tako da članovi tijela Centra ne smiju biti nositelji programa i projekata koji se prijavljuju niti sudjelovati u odlučivanju o njima.

Upitan za komentar kritika Društva redatelja da je Zakon etatiziran jer ministar ima zadnju riječ u donošenju Nacionalnog programa, Antolović je rekao da ako bi se ministar toga trebao odreći, onda se postavlja pitanje ne bi li se trebao odreći i sredstava iz državnog proračuna koje Ministarstvo daje za film.

Novina je i kategorizacija filmova koju predlaže distributer. Kada ona već postoji samo se preuzima, no ako Centar smatra da kategorizacija nije dobra može tražiti da se promijeni.

Pomoćnik ministra Srećko Šestan rekao je da će se o prijedlogu zakona još voditi javna rasprava, pa i o članku 28. koji bi mogao izazvati nedoumice jer bi se prema njemu trebali prevoditi filmovi na jezicima iz susjednih zemalja koji se i u Hrvatskoj razumiju.

Antolović je podsjetio da područje audiovizualne djelatnosti u Hrvatskoj od osamdesetih godina prošloga stoljeća nije bilo sustavno i cjelovito uređivano.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙