FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na svjetskim burzama nastavljena korekcija cijena

NEW YORK, LONDON, 18. ožujka 2007. (Hina/Reuters) - Kriza s lošim zajmovima u SAD-u pogodila je protekloga tjedna globalna tržišta dionica zbog zabrinutosti ulagača da bi to moglo negativno utjecati na situaciju u najvećem svjetskom gospodarstvu.
NEW YORK, LONDON, 18. ožujka 2007. (Hina/Reuters) - Kriza s lošim zajmovima u SAD-u pogodila je protekloga tjedna globalna tržišta dionica zbog zabrinutosti ulagača da bi to moglo negativno utjecati na situaciju u najvećem svjetskom gospodarstvu.

Njujorški Dow Jones indeks spustio se u tome razdoblju 1,4 posto, na 12.110 bodova. Tehnološki Nasdaq potonuo je 0,6 posto, na 2.372 boda.

Na najvećem gubitku bile su financijske dionice, pogotovo onih kompanija koje izdaju hipotekarne zajmove. Naime, američko Udruženje hipotekarnih banaka izvijestilo je da je udjel hipotekarnih zajmova u SAD-u u početnoj fazi neplaćanja dosegnuo rekordno visoku stopu. Nadalje, izvršni direktor najveće američke hipotekarne banke Countrywide Financial Corp, Angelo Mozilo izjavio je da je cijela industrija sada u krizi likvidnosti. Neočekivani pad prometa u američkoj maloprodaji u veljači pridodao je zabrinutostima ulagača.

"Baš kad smo pomislili da je sigurno ponovno ulagati na tržištu dionica, nova panika je zavladala. Ovoga puta bila je riječ o izvješću Udruženja hipotekarnih banaka", rekao je Phil Flynn, potpredsjednik i tržišni analitičar Alaron Tradinga u Chicagu.

Dionice financijsko-uslužnih kompanija koje su izložene tržištu hipoteka bile su među najvećim gubitnicima. Tako je dionica Citigroupa potonula 3,2 posto, JP Morgana 4,4, posto, a Countrywidea 4,7 posto. Oslabila je čak i dionica Goldman Sachsa, 1,8 posto, unatoč izvješću o rekordnoj tromjesečnoj zaradi. U prosjeku su bankarske dionice oslabile 3,3 posto.

Ulagače zabrinjava da će problemi s otplatama hipotekarnih zajmova naštetiti osobnoj potrošnji kako će zajmodavci zaoštravati izdavanje kredita uslijed usporavanja rasta na tržištu nekretnina. Dodatno, tržište je uznemirila vijest da američka Komisija za vrijednosnice (SEC) istražuje računovodstvene prakse u hipotekarnom zajmodavcu New Century Financial Corp. Kompanija je objavila da je meta i kriminalističke istrage američkog ministarstva pravosuđa. Njujorška burza

U svakom slučaju na tržištu se bilježe vrlo velike oscilacije cijena. Vix indeks, pokazatelj ulagačkih očekivanja oscilacija cijena dionica na tržištu dosegnuo je u srijedu 21,25 bodova, što je njegova najviša razina od srpnja lani, razdoblja kada su rasprodaje dionica bile u punome zamahu. "Tržišta će ostati nervozna. Postoje zabrinutosti da će kriza likvidnosti na tržištu hipotekarnih zajmova odgoditi oporavak na tržištu nekretnina i općenito gospodarstva", izjavio je Gerald Lucas, investicijski savjetnik pri Deutsche Banku.

Te zabrinutosti nadjačale su pozitivne vijesti o nastavku mega-vrijednih spajanja i preuzimanja. Među akvizicijama po vrijednosti se ističe ona private equity grupe Kohlberg Kravis Robertsa, koja je najavila kupovinu maloprodajnog lanca Dollar General za otprilike 6,9 milijardi dolara. Dionica Dollara dobila je 25,6 posto na vrijednosti. Također, ulagače je obradovalo i da američki farmaceutski div Schering-Plough namjerava kupiti Organon BioSciences, dio nizozemskog Akzo Nobela, za 14,5 milijardi dolara. Dionica Scheringa ojačala je 0,4 posto a Akzo Nobela čak 16,5 posto.

Europske dionice zabilježile su pad cijena na najnižu razinu u zadnja tri i pol mjeseca, pri čemu su predvodile dionice banaka uslijed zabrinutosti oko produbljivanja krize s hipotekarnim zajmovima na američkom tržištu. Rasprodaja rudarskih i energetskih dionica također je doprinijela lošem raspoloženju na tržištu. Londonski Ftse indeks spustio se u proteklih tjedan dana 1,8 posto na 6.131 bod. Frankfurtski DAX oslabio je dva posto, na 6.580 bodova.

Među značajnijim gubitnicima i u Europi je bio financijski sektor, uzdrman zabrinutostima oko situacije s hipotekama u SAD-u.. Dionice banaka Royal Bank of Scotland, Barclays, HBOS i ING redom su pojeftinile oko jedan posto. Nadalje, na gubitku su bile i dionice rudarskih kompanije koje su slabile uslijed pada cijena zlata. Pod pritiskom su bile i naftne dionice budući se cijena barela nije mijenjala, na ispod 58 dolara.

"Ne mislimo da je najgore završilo", kazao je Steve Russell, direktor ulaganja pri Ruffer LLP-u. "Osjeća se prilična nervoza koja i nadalje proizlazi iz zabrinutosti oko američkog tržišta hipotekarnih zajmova. Tijekom idućih nekoliko tjedana mogao bi se očekivati novi pad cijena dionica u visini daljnjih pet posto".

Analitičari ipak kažu da su aktivnosti na području spajanja i akvizicija čimbenik koji će podupirati dionice u ovoj godini, unatoč najnovijim prodajama koje su uznemirile ulagače. "Zarade u SAD-u i Europi su snažne, a aktivnosti na području spajanja i akvizicija te private-equity fondova su i dalje prisutne", kazao je UBS-ov strateg za europske dionice Nick Nelson. "Moglo bi potencijalno biti novih oscilacija u nadolazećim danima, no u srednjem roku cijene bi morale biti više nego su trenutno. Predviđamo 10 posto povrata na ulaganja u dionice u ovoj godini".

Indeks Tokijske burze Nikkei spustio se u tome razdoblju 2,5 posto, na 16.744 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙