FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prevladao optimizam ulagača na globalnim tržištima dionica

ZAGREB, 11. ožujka 2007. (Hina/Reuters) - Nakon tjedna najoštrijih korekcija cijena dionica od rujna 2001., na najvažnijim svjetskim burzama u proteklih tjedan dana ulagačima su se ukazale prilike za kupovinu znatno jeftinijih dionica, što je rezultiralo blagim oporavkom burzovnih indeksa. Ipak, još nije jasno je li riječ o kratkotrajnom oporavku u razdoblju korekcije cijena ili su ulagači ponovno spremni na rizičnija ulaganja.
ZAGREB, 11. ožujka 2007. (Hina/Reuters) - Nakon tjedna najoštrijih korekcija cijena dionica od rujna 2001., na najvažnijim svjetskim burzama u proteklih tjedan dana ulagačima su se ukazale prilike za kupovinu znatno jeftinijih dionica, što je rezultiralo blagim oporavkom burzovnih indeksa. Ipak, još nije jasno je li riječ o kratkotrajnom oporavku u razdoblju korekcije cijena ili su ulagači ponovno spremni na rizičnija ulaganja.

Njujorški Dow Jones indeks porastao je samo u utorak 1,3 posto, što je njegov najveći dnevni postotni dobitak od srpnja lani. U petak je zaključio trgovanje na 12.276 bodova, ojačavši na tjednoj razini 1,3 posto. Tehnološki Nasdaq zaključio je trgovanje na 2.388 bodova, 0,8 posto viši nego u tjednu ranije.

"Zbiva se rast cijena na krilima olakšanja. Vrijednosti dionica sada su prilično jeftine, a neki špekulatori ulaze na tržište sada i čini im se kao da je raj za kupovanje", opisao je raspoloženje na tržištu Neil Wolfson, predsjednik investicijskog fonda Wilmington Trust.

Trgovci ističu da su ulagači u potrazi za dobrim prilikama nakon globalne rasprodaje dionica u tjednu ranije, koje su rezultirale najgorim tjednom na američkim burzama u više od četiri godine uslijed smanjenog apetita ulagača za poduzimanjem rizika. Oštra korekcija cijena učinila je dionice relativno jeftinima u odnosu na očekivane korporativne zarade nego što je to bio slučaj prije samo pola godine ili nešto više.

Među sektorima s najboljom izvedbom našao se financijski, u kojem su cijene dionica u prosjeku poskočile za 2,1 posto. Vijesti o preuzimanjima, uključujući Citigroupovo preuzimanje treće po veličini japanske financijske institucije Nikko Cordial Corp., također su potaknule optimizam ulagača.

Zabilježena je i potražnja za dionicama proizvođača potrošne robe i lijekova, koje se obično smatraju sigurnijim ulaganjem u vrijeme velikih oscilacija cijena. Tako je dionica Coca-Cole poskupjela 0,9 posto. Poskočile su i cijene velikih tehnoloških kompanija, poput Applea za 1,1 posto, u očekivanju snažnog rasta njihovih zarada.

Ipak, povremeno se dogode i veće korekcije cijena. "Promijenila se psihologija i spremnost ulagača za poduzimanjem rizika. Ne možemo očekivati da će tržište dosegnuti dno tek nakon dva tjedna", rekao je Phil Orlando, portfelj menadžer pri Federated Investorsu.

Tako je tržište u srijedu poljuljala negativna ocjena stanja na američkom tržištu kuća i stanova izvršnog direktora velike građevinske kompanije fokusirane na gradnju kuća D.R. Horton Inc. Na jednoj konferenciji te industrije izjavio je da će tekuća godina za njegovu tvrtku biti jako loša, potaknuvši zabrinutosti oko slabosti na tržištu stanova i kuća. "Tržište nekretnina, slaba točka američkog gospodarstva, glavni je razlog zabrinutosti od moguće recesije i glavni razlog strahova oko rasta korporativnih zarada", rekao je Milton Ezrati, ekonomski strateg pri Lord Abbett & Co.

Zabrinutosti oko gospodarske situacije pri vrhu su liste briga Wall Streeta. 'Bež knjiga' američke središnje banke Fed pokazala je da gospodarski rast usporava u nekoliko regija u SAD-u. No, nestrpljivo iščekivani podaci o zaposlenosti u veljači ukazali su na 97.000 novih radnih mjesta u američkom gospodarstvu, što je bilo nadomak procjena analitičara, te je dalo ulagačima novi razlog za kupovine dionica.

I na europskim burzama uslijedio je oporavak cijena, nakon 6-dnevne korekcije. Londonski Ftse indeks porastao je na tjednoj razini 2,1 posto, na 6.245 bodova. Frankfurtski DAX dobio je 1,7 posto na vrijednosti, zaključivši trgovanje u petak na 6.717 bodova.

Oporavak dionica započeo je u utorak. Ipak, analitičari kažu da je prerano prozvati to krajem silaznog trenda koji je pretprošli tjedan za počeo na kineskim burzama. "Prerano je reći da je korekcija završena. Korekcije koje su se bilježile tijekom proteklih pet godina trajale su dva do tri tjedna", kazao je analitičar pariškog Kepler Equitiesa Edmund Shing i dodao kako je možda posrijedi rast između korekcija.

Aktivnosti na području spajanja i akvizicija pomogle su oporavku pojedinih dionica. Među najvećim dobitnicima bili su švedski proizvođač kamiona Scania i njemački MAN, čije su dionice ojačale nakon što je Volkswagen povećao udjel u Scaniji, izazvavši pritisak na trostrano udruživanje između kompanija. Dionice MAN-a ojačale su 3,5 posto, Scanije za 2,9 posto i Volkswagena za 2,3 posto.

Nadalje, dugotrajan pokušaj njemačkog E.ON-a u preuzimanju španjolskog rivala Endese doživio je zaokret, nakon što je objavio kako njegova ponuda više ne ovisi o Endesinim dioničarima koji su dogovorili odbacivanje pravila prema kojem se glas svakog ulagača ograničava na 10 posto. E.ON-ove dionice ojačale su 1,5 posto a Endesine za 2,4 posto.

"Uzlazni trend na europskim tržištima i dalje je prisutan, a držimo da indeksi još nisu dostigli svoje najviše razine za ovu godinu", kazao je strateg Bernd Meyer u Deutsche Banku."Daljnji pad ne može se isključiti, no vjerujemo da će korekcije biti manje ozbiljne nego je bio slučaj lani", konstatirao je.

Indeks Tokijske burze Nikkei smanjen je 0,3 posto, na 17.164 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙