FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rekordna vrijednost Dow Jonesa, skok i ostalih indeksa

NEW YORK, LONDON, 18. veljače 2007. (Hina/Reuters) - Njujorški Dow Jones protekloga je tjedna ponovno srušio rekord, 30. za redom od listopada lani, dok su europski burzovni indeksi i tokijski Nikkei dosegnuli najviše razine od 2000. godine.
NEW YORK, LONDON, 18. veljače 2007. (Hina/Reuters) - Njujorški Dow Jones protekloga je tjedna ponovno srušio rekord, 30. za redom od listopada lani, dok su europski burzovni indeksi i tokijski Nikkei dosegnuli najviše razine od 2000. godine.

Uzlet cijena američkih blue-chip dionica na Wall Streetu rezultirao novom rekordnom vrijednošću Dow Jones indeksa, nakon što su ulagači osjetili olakšanje u pogledu gospodarskih izgleda SAD-a po ocjeni predsjednika američke središnje banke da je inflacija na putu smanjivanja, a gospodarstvo umjereno raste. Dow Jones je ojačao 1,5 posto, na rekordnih 12.768 bodova. Za toliko je poskočio i tehnološki Nasdaq, na 2.496 bodova.

Čelnik američke središnje banke Fed Ben Bernanke izjavio je u svom govoru u Kongresu da se čini kako američko gospodarstvo raste umjereno, a da inflatorni pritisci postupno popuštaju. Trgovci ističu da takva njegova izjava povećava nade da će kasnije ove godine Fed snižavati kamatne stope, što će pomoći rastu korporativnih zarada. "Njegove izjave o inflaciji bile su vrlo vatrene, a to uvelike ohrabruje. To mi govori da Fed vjerojatno neće mijenjati kamatne stope uskoro", istaknuo je Hugh Johnson, menadžer pri Johnson Illington Advisorsu.

Uzlet cijena ostvaren je u gotovo svim sektorima, pri čemu su dionice konglomerata poput General Electrica i Honeywell Internationala bile među najvećim dobitnicima, ojačavši 1,7 odnosno 2,2 posto. Dionice kompanija senzitivnih na izmjene kamatnih stopa poput American Expressa i JP Morgan Chasea također su bilježile veće dobitke, dok su prosijeci cijena dionica transportnih i uslužnih kompanija dosegnule rekordnu razinu.

A okidač za kupovine na američkoj burzi nakon tri dana gubitaka bile su špekulacije oko preuzimanja najvećeg svjetskog proizvođača aluminija Alcoe. Britanski Times objavio je u utorak da multinacionalne rudarske kompanije BHP Billiton i Rio Tinto zasebno planiraju akviziciju Alcoe, tešku 40 milijardi dolara. Kasnije je jedan izvor iz BHP Billitona izjavio kako kompanija ne radi na tim planovima. Dionica Alcoe ojačala je 6,4 posto, povukavši za sobom i ostale industrijske dionice poput one 3M-a i General Motorsa.

Veliki poticaj rastu vrijednosti Dowa dala je dionica proizvođača zrakoplova Boeing, koja je ojačala dva posto nakon potvrde da je zaprimila narudžbu 27 zrakoplova 767-300 od kompanije za brzu dostavu pošiljki UPS. Od većih dobitnika ističe se i dionica Caterpillara, proizvođača građevinske opreme. Kompanija je objavila planove otkupa svojih dionica u vrijednosti od 7,5 milijardi dolara u idućih pet godina, navodeći kao razlog pritok novca i dobre dugoročne poslovne izglede. To je podiglo cijenu njezinih dionica za 2,2 posto.

"Na tržištu vlada velika likvidnost, nirvana raspoloženje vezano uz Fed te mnoge aktivnosti na spajanju korporacija", kazao je Tim Ghriskey, menadžer pri Solaris Asset Managementu.

Na europskim burzama cijene dionica dosegnule su najviše razine od kraja 2000., potaknute uzletom na Wall Streetu. Londonski Ftse indeks porastao je u proteklih tjedan dana 0,6 posto, na 6.419 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je 0,7 posto, na 6.957 bodova.

Pozornost ulagača bila je usmjerena podacima o rastu gospodarstva eurozone, koji su pokazali njegovo ubrzanje u četvrtom tromjesečju na 0,9 posto. Za jednako toliko uvećane su gospodarske aktivnosti u cijeloj EU. Podaci, odražavajući snažan rast u njemačkom, talijanskom i francuskom gospodarstvu djelomice su nadoknadili manje od očekivanog poboljšanja njemačkog ZEW indeksa gospodarskih očekivanja.

Aktivnosti preuzimanja i spajanja u europskom korporativnom sektoru i nadalje su vrlo žive. Vodafone je ostvario rast cijena dionica od dva posto nakon što je taj div mobilne telefonije nadmašio konkurente s ponudom vrijednom 11 milijardi dolara za kupnju kontrolnog udjela u Hutchison Essaru, četvrtom najvećem indijskom mobilnom operateru.

Dionice britanske putničke agencije First Choice potonule su 13,4 posto nakon što je Thomas Cook, Karstad Quelleov turoperator, najavio kupnju britanskog rivala My Rivala te da su kompanije odustale od planova vezanih za kupnju First Choicea. No, dionice My Travela dobile su na vrijednosti 29 posto, a Karstadt Quellove 3,8 posto.

Potkraj tjedna međutim, ojačale su sumnje tržišnih sudionika u nastavak dosadašnjeg snažnog trenda rasta korporativnih zarada. Analitičari drže da se dvoznamenkasti rast profita tijekom posljednjih godina pokazuje teško ponovljivim. "Svjedočimo snažnom rastu zarada koji se ne može održati u beskonačno", kazao je glavni strateg Brewin Dolphina, Mike Lenhoff.

Indeks Tokijske burze Nikkei u tome je razdoblju dobio na vrijednosti 2,1 posto, dosegnuvši 17.876 bodova, što je njegova najviša razina na zatvaranju od svibnja 2000.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙