FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skupa nafta i nenaplativi hipotekarni zajmovi pritisnuli cijene dionica

NEW YORK, LONDON, 25. veljače 2007. (Hina/Reuters) - Nagli skok cijena nafte probudio je strahove ulagača na najvažnijim svjetskim burzama protekloga tjedna od jačanja inflacije, a zabrinjava ih i problem s otplatom hipotekarnih zajmova u SAD-u.
NEW YORK, LONDON, 25. veljače 2007. (Hina/Reuters) - Nagli skok cijena nafte probudio je strahove ulagača na najvažnijim svjetskim burzama protekloga tjedna od jačanja inflacije, a zabrinjava ih i problem s otplatom hipotekarnih zajmova u SAD-u.

Njujorški Dow Jones indeks bio je na gubitku 0,9 posto, na 12.647 bodova. Istodobno, tehnološki Nasdaq dosegnuo je tijekom tjedna 2.525 bodova - najvišu razinu od 15. veljače 2001. a tjedan je zaključio na 2,515 bodova, na dobitku 0,8 posto.

Podatak o snažnijoj od očekivanja inflaciji u SAD-u u srijedu je na Wall Streetu rezultirao većim padom cijena dionica, jer su ulagači bili zabrinuti mogućnošću novog podizanja kamatnih stopa.

"Čuli smo najlošiju vijest od svega na svijetu; indeks potrošačkih cijena neočekivano je porastao unatoč slabljenju aktivnosti na tržištu nekretnina i proizvodnji. Nitko ne želi govoriti o stagflaciji, no čini se da ulagači ne znaju u kojem smjeru krenuti", izjavio je Hugh Moore, partner pri tvrtki za istraživanje tržišta Guerite Advisors.

Indeks osnovnih potrošačkih cijena, koji ne uključuje cijene hrane i energenata, u siječnju je porastao 0,3 posto na mjesečnoj odnosno čak 2,7 posto na godišnjoj razini, premašivši procjene tržišnih sudionika. To je umanjilo njihova očekivanja o snižavanju kamatnih stopa u SAD-u u trećem ovogodišnjem tromjesečju.

Najveće gubitnice bile su dionice banaka i ostalih kompanija senzitivnih na izmjene kamatnih stopa. Dodatno, tržište je pritisnula i prodaja dionica hipotekarnih zajmodavaca zbog glasina da su izdavali zajmove najriskantnijim zajmoprimcima i da su sada suočene s visokim iznosima nenaplativih zajmova.

Dionica NovaStar Financiala potonula je zbog toga 42,5 posto, postavši uvjerljivo najveća dnevna pojedinačna gubitnica na Njujorškoj burzi, samo dan nakon što je objavila kako idućih godina upravo zbog svoje riskantne politike izdavanja zajmova ne očekuje zaradu. I dionice ostalih hipotekarnih zajmodavaca našle su se pod pritiskom nakon što je jedan analitičar Merrill Lyncha upozorio da bi se New Century Financial mogao suočiti s nestašicom gotovine zbog nenaplativih zajmova.

Nadalje, zbog naglog skoka cijena nafte ulagači su prodavali i dionice velikih industrijskih kompanija, značajnih potrošača energije. Cijena barela nafte premašila je 61 dolar, dosegnuvši najvišu razinu od početka godine od 61,8 dolara. Više cijene energenata zabrinjavaju ulagače u dionice jer nagrizaju korporativne zarade i osobnu potrošnju. "Muče nas dvije stvari - jedna su nekretnine a druga prijeteći rast cijena nafte", rekao je Hugh Johansson, izvršni dužnosnik pri Johansson Illington Advisors-u.

No, dionice tehnoloških kompanija nastavile su rasti, predvođene Appleom, obzirom da su ulagači uvjereni u dobre izglede za njihovim visokim zaradama.

Na europskim burzama cijene dionica uglavnom su oslabile prateći trend s Wall Streeta. Londonski Ftse indeks spustio se 0,3 posto, na 6.402 boda. Frankfurtski DAX međutim porastao je 0,5 posto, na 6.993 boda, potaknut odličnim poslovnim izvješćima kompanija. U srijedu je nakratko dosegnuo i 7.005,34 bodova po prvi puta od studenoga 2000. pod utjecajem dobrog raspoloženja ulagača.

Na većem gubitku su bile dionice DaimlerChryslera, za 1,3 posto, uslijed dobitonosnih prodaja ulagača, poduzetih nakon njihovog skoka za 15 posto od prošle srijede. Njihovo jačanje potakle su vijesti iz tog diva automobilske industrije kako razmatra prodaju ili izdvajanje svoje posrnule američke podružnice Chrysler.

S druge strane, glasine na području aktivnosti spajanja i akvizicija pomagale su određenim dionicama i ograničile gubitke na cijenama. Pritom su dionice EMI-ja ojačale za više od sedam posto nakon što je britanska glazbena industrija objavila da joj je s ponudom o preuzimanju pristupio američki konkurent Warner Music. Riječ je o najnovijem obratu u sedmogodišnjem nadmetanju u kojem dvije kompanije pokušavaju kupiti jedna drugu.

Od značajnijih se dobitnika izdvaja BASF, čije su dionice poskočile 4,9 posto budući je taj njemački div kemijske industrije izvijestio o rekordnim rezultatima poslovanja. Značajniji njemački dobitnik bio je i Allianz, izvijestivši o rekordnoj neto dobiti u 2006. što je podiglo cijenu njegovih dionica za 3,7 posto. U tom sektoru na dobitku od oko 2,5 posto bila je i AXA, drugi najveći europski osiguravatelj, nakon objave rezultata za 2006. koji su nadmašili očekivanja.

Indeks Tokijske burze Nikkei bio je na dobitku od 1,8 posto, završivši na 18.188 bodova - najvišoj razini od svibnja 2000.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙