FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Haško tužiteljstvo traži doživotni zatvor za "Vukovarsku trojku"

ZAGREB, 15. ožujka 2007. (Hina) - Haško tužiteljstvo zatražilo je u četvrtak izricanje doživotne kazne zatvora za bivše zapovjednike JNA Milu Mrkšića, Veselina Šljivančanina i Miroslava Radića ako ih prvostupanjsko vijeće Haškog suda proglasi krivima za pokolj 260 Hrvata na Ovčari.
ZAGREB, 15. ožujka 2007. (Hina) - Haško tužiteljstvo zatražilo je u četvrtak izricanje doživotne kazne zatvora za bivše zapovjednike JNA Milu Mrkšića, Veselina Šljivančanina i Miroslava Radića ako ih prvostupanjsko vijeće Haškog suda proglasi krivima za pokolj 260 Hrvata na Ovčari.

"Za taj strašan zločin primjerene su kazne doživotnog zatvora", poručio je tužitelj Marks Moore (Mur) precizirajući da takvu kaznu sudsko vijeće treba izreći ako utvrdi da se "Vukovarska trojka" udružila u zločinački pothvat radi ubijanja i progona tako velikog broja ljudi.

Tužitelj je kazao kako je takva kazna primjerena za Šljivančanina i Mrkšića i ako sudsko vijeće utvrdi da su izdali zapovijed za zločin te pomagali u njegovu izvršenju, ali i zbog toga što kao zapovjednici nisu spriječili zločin.

U detaljno razrađenom prijedlogu za visinu kazne Moore je kazao da Mrkšić i Šljivančanin za sami propust kažnjavanja počinitelja zločina, za koji su također optuženi, zaslužuju 10 do 15 godina zatvora.

U slučaju kapetana Radića Moore je predložio sudskom vijeću kaznu doživotnog zatvora ukoliko suci utvrde da je pomagao u izvršenju zločina.

Zbog toga što je propustio spriječiti pripadnike tzv. teritorijalne obrane Vukovara da počine zločin, Moore je za Radića zatražio 10 do 15 godina zatvora, a zbog toga što ih nije kaznio zbog počinjenog zločina - osam do deset godina zatvora. Ako sud zaključi da su Radiću bila podređena samo tri pripadnika JNA koja su sudjelovala u zločinu, a ne i pripadnici tzv. TO Vukovara, tužitelj Moore je predložio kaznu od četiri do šest godina zatvora zbog toga što ih nije spriječio da počine zločin a nakon toga ih nije kaznio.

Optužnica tereti "Vukovarsku trojku" da su nakon pada Vukovara u studenome 1991. godine naredili i organizirali izvođenje oko 300 osoba iz vukovarske bolnice koji su odvedeni u vojarnu JNA, a potom na poljoprivredno dobro Ovčara, gdje su ih pripadnici lokalnih srpskih snaga (TO Vukovara) i postrojbi srpskih radikala (tzv. Šešeljevaca) pogubili. U masakru je pobijeno 260 osoba.

Tužitelji su u srijedu, kada su iznijeli završne riječi, poručili da je pukovnik Mile Mrkšić imao stvarnu moć koju je mogao upotrijebiti kako bi kontrolirao podređene snage u svojoj zoni odgovornosti. Što se tiče majora Veselina Šljivančanina tužitelji su kazali kako su uvjereni da su dokazali da je vodio evakuaciju i razdvajanje ljudi iz vukovarske bolnice i da je imao puni nadzor nad svime što se događalo u Vukovaru, a da je kapetan Miroslav Radić efektivno zapovijedao, osim pripadnicima JNA, i pripadnicima tzv. TO Vukovara i Šešeljevih postrojbi koji su počinili zločin.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙