FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Tužiteljstvo pozvalo da se Mrkšića, Šljivančanina i Radića proglasi krivima

ZAGREB, 14. ožujka 2007. (Hina) - Haško tužiteljstvo pozvalo je u srijedu raspravno vijeće Haškog suda da proglasi krivima bivše zapovjednike JNA Milu Mrkšića, Veselina Šljivančanina i Miroslava Radića za pokolj 260 osoba na Ovčari.
ZAGREB, 14. ožujka 2007. (Hina) - Haško tužiteljstvo pozvalo je u srijedu raspravno vijeće Haškog suda da proglasi krivima bivše zapovjednike JNA Milu Mrkšića, Veselina Šljivančanina i Miroslava Radića za pokolj 260 osoba na Ovčari.

Tužiteljstvo je odgodilo iznošenje svojeg prijedloga o visini kazne za četvrtak kada obrana iznosi završne riječi.

Nazivajući stradali Vukovar "hrvatskim Staljingradom" u kojem je JNA imala namjeru uništiti sve, tužitelj Marks Moore u završnoj je riječi poručio da je 'Vukovarska trojka', udružena u zločinački pothvat, imala punu kontrolu nad pripadnicima tzv. teritorijalne obrane Vukovara i postrojbi vođe srpskih radikala Vojislava Šešelja koji su pobili zarobljene Hrvate na Ovčari, odvedene iz vukovarske bolnice.

Optužnica tereti 'Vukovarsku trojku' da su nakon pada Vukovara u studenome 1991. godine naredili i organizirali izvođenje oko 300 osoba iz vukovarske bolnice koji su odvedeni u vojarnu JNA, a potom na poljoprivredno dobro Ovčara, gdje su ih pripadnici lokalnih srpskih snaga i postrojbi srpskih radikala (tzv. Šešeljevaca) pogubili. U masakru je pobijeno 260 osoba.

Šljivančanin je, kazali su tužitelji u završnim riječima, imao punu kontrolu nad evakuacijom vukovarske bolnice 20. studenoga 1991. godine i samostalno je donosio sve odluke, a u Vukovaru su ga, nakon pada grada, smatrali glavnom osobom.

Bilo je jasno tko je izdavao sva naređenja i koga se slušalo, poručili su tužitelji ističući da je on osobno i smišljeno onemogućio ulazak u bolnicu kako predstavnicima promatračke misije Europske zajednice i Međunarodnog crvenog križa tako i novinarima.

Šljivančanin je bio prisutan kada je vođa srpskih radikala Vojislav Šešelj na jednom sastanku u kući vođe paravojnih snaga Stanka Vujanovića rekao da "nijedan ustaša neće živ izaći iz Vukovara".

Šljivančanin je, kazali su tužitelji, imao središnju ulogu u sastavljanju popisa hrvatskih branitelja s kojih su neki zarobljeni i ubijeni.

Mrkšić je, kao zapovjednik Operativne zone Jug i gardijske motorizirane brigade imao i de iure i de facto kontrolu nad svim potčinjenim snagama uključivši vojnu policiju kojoj je mogao narediti istragu zločina. Tužitelji su poručili da je Mrkšić izdao naređenje za evakuaciju bolnice i za taj posao zadužio Šljivančanina. Tužiteljstvo je kazalo i da je Mrkšić bio izviještavan o zlostavljanjima zarobljenika, koje je činila tzv. teritorijalna obrana Vukovara.

Radić je zajedno sa Šljivančaninom sudjelovao u evakuaciji i razdvajanju zatočenih iz bolnice i zapovijedao je pripadnicima tzv. teritorijalne obrane Vukovara i "šešeljevcima" koji su počinili zločin na Ovčari.

Na tvrdnje obrane da su se hrvatski vojnici u bolnici preoblačili u ranjenike ili medicinsko osoblje tužiteljstvo je to dozvolilo kao mogućnost objašnjavajući da su to radili jer su znali kakva ih sudbina čeka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙