FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 14. ožujka 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat
ZAGREB, 14. ožujka 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat

ZAGREB - Haško tužiteljstvo pozvalo je u srijedu raspravno vijeće Haškog suda da proglasi krivima bivše zapovjednike JNA Milu Mrkšića, Veselina Šljivančanina i Miroslava Radića za pokolj 260 osoba na Ovčari. Tužiteljstvo je odgodilo iznošenje svojeg prijedloga o visini kazne za četvrtak kada obrana iznosi završne riječi. Nazivajući stradali Vukovar "hrvatskim Staljingradom" u kojem je JNA imala namjeru uništiti sve, tužitelj Marks Moore u završnoj je riječi poručio da je 'Vukovarska trojka', udružena u zločinački pothvat, imala punu kontrolu nad pripadnicima tzv. teritorijalne obrane Vukovara i postrojbi vođe srpskih radikala Vojislava Šešelja koji su pobili zarobljene Hrvate na Ovčari, odvedene iz vukovarske bolnice.

BEOGRAD - U nastavku ponovljenog suđenja optuženima za ratni zločin na Ovčari kod Vukovara svi preostali optuženi, nakon što se u utorak njih 11 izjasnilo kao nevino, odbacili su u srijedu pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Beogradu navode optužnice i izjavili da nisu krivi za taj ratni zločin. Petero optuženih - Predrag Dragović, Miroslav Đanković, Nada Kalaba, Marko Ljuboja i Slobodan Katić - odbacujući krivnju, izjavili su da ostaju pri svojim obranama koje su iznijeli u ranijem postupku i da nemaju ništa dodati. Nakon njihova izjašnjavanja o optužnici, počeo je dokazni postupak. Suđenje se nastavlja u četvrtak saslušanjem novih svjedoka.

BEOGRAD - Povjerenstva Hrvatske i Srbije za nestale osobe, nakon dvodnevnog zasjedanja u Beogradu, konstatirala su da redoviti bilateralni sastanci znatno pomažu rasvjetljavanju sudbine nestalih budući da se na njima sumira postignuto i dogovara ono što dalje treba raditi. U početku je bilo evidentirano 18.000 nestalih osoba u oružanim sukobima, a danas ih je po teritorijialnom principu u republici Hrvatskoj evidentirano 2.144, a riječ je o osobama različitih nacionalnosti i vjera, rekao je predsjednik hrvatskog Povjerenstva za zatočene i nestale osobe Ivan Grujić. Predsjednik srbijanskog povjerenstva za nestale osobe Veljko Odalović najavio nove ekshumacije u Smederevu, Pančevu, Kovinu, po potrebi u Apatinu, kao i u Sremskoj Kamenici i Sremskim Karlovcima na zahtjev hrvatske strane. Grujić je najavio ekshumacije u Banovini i na širem području Petrinje.

NOVI SAD - Predsjednik Izvršnog vijeća Vojvodine Bojan Pajtić i veleposlanik Hrvatske u Srbiji Tonči Staničić razgovarali su u utorak o suradnji Istarske županije, kao i Vukovarsko-srijemske i Vojvodine, priopćila je vojvođanska vlada. U razgovoru je istaknuto da bi zajednički projekti, prvenstveno u gospodarskoj suradnji, mogli računati na pomoć fondova EU kojima se potiče regionalna suradnja, navodi se u priopćenju.

ZAGREB - Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte kritizirala je u srijedu suzdržanu reakciju Europske unije na presudu Međunarodnog suda pravde kojom je Srbija proglašena krivom za povredu Konvencije o genocidu zbog toga što je propustila spriječiti genocid i kazniti počinitelje. "Tužiteljica je bila vrlo iznenađena što je odgovor međunarodne zajednice a posebice predsjedništva EU na ovu presudu bio vrlo suzdržan", prenijela je stajalište tužiteljice u Haagu njezina glasnogovornica Olga Kavran. "Ponovno ni spomena povrede Konvencije o genocidu, a ni spomena uhićenja Ratka Mladića", kaže Del Ponte. "

KHARTOUM - Broj raseljenih osoba popisanih u Darfuru, pokrajini na zapadu Sudana u građanskom ratu već četiri godine, dosegao je dva milijuna prvi put u siječnju, prema izvješću agencije UN-a, objavljenom u srijedu u Khartoumu. "Prvog siječnja, broj raseljenih osoba dosegao je dva milijuna prvi put", priopćeno je iz ureda UN-a za usklađivanje humanitarnih poslova u izvješću o stanju u Darfuru tijekom četvrtog tromjesečja 2006. Radi se o najpreciznijoj objavi agencije UN-a o broju raseljenih u Darfuru gdje su sukob i njegove posljedice prouzročile smrt 200.000 osoba, prema općenito prihvaćenoj procjeni.

JOHANNESBURG - Južnoafrička Republika predstavila je u srijedu novi plan borbe protiv AIDS-a nastojeći se uhvatiti u koštac s epidemijom jer se prema procjenama virusom HIV-a dnevno zarazi 1.500 Južnoafrikanaca. Cilj je Južnoafričkog nacionalnog strateškog plana, koji još treba odobriti parlament, do 2011. godine smanjiti infekcije virusom HIV za 50 posto, te osigurati liječenje za najmanje 80 posto HIV pozitivnih osoba. Aktivisti optužuju predsjednika Thaboa Mbekija i njegovu vladu da godinama zanemaruju stvarne razmjere epidemije.

DAMASK - Visoki povjerenik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana u srijedu je od sirijskih dužnosnika zatražio da ulože "velike napore" kako bi pomogli stvaranju mira i stabilnosti u Libanonu, trećega dana njegove turneje po Bliskom istoku kojom je dominiralo pitanje političke krize koja paralizira Libanon već četiri mjeseca, prenose agencije. Službeni sirijski list Techrine u srijedu je ocijenio kako je "Solanin posjet velik korak na putu prema ozdravljenju arapsko-eruopskih odnosa".

NUERNBERG - Predstavnici Europske unije i deset članica Saveza zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) dogovorili su u srijedu suradnju na pitanju sigurnosti, doznaje se od europskih diplomata koji sudjeluju na dvodnevnom sastanku ministara vanjskih poslova dvaju blokova u njemačkom Nuernbergu. Pomoćnici 27 europskih ministara i deset njihovih sugovornika iz ASEAN-a sročili su Deklaraciju iz Nuernberga koja bi trebala potaknuti i dodatno osnažiti 30-godišnje veze dva bloka, doznaje se iz istog izvora. Osim o sigurnosnim pitanjima, dvije su strane razgovarale i o jačanju trgovinskih veza, sa sporazumom o slobodnoj trgovini kao dugoročnom cilju. Članice ASEAN-a su Brunei, Kambodža, Indonezija, Laos, Malezija, Mianmar, Filipini, Singapur, Tajland i Vijetnam.

RIM - Ruski predsjednik Vladimir Putin i talijanski premijer Romano Prodi su na zajedničkoj konferenciji za novinare u srijedu zatražili što skoriji nastavak razgovora između Moskve i Europske unije o novom strateškom partnerstvu istaknuvši u zajedničkoj izjavi kako bi takav dijalog mogao pomoći gospodarskom rastu i sigurnosti u cijeloj Europi. Putin je jučer razgovarao s papom Benediktom XVI. i talijanskim šefom države Giorgiom Napolitanom, a u srijedu je u Bariju održao razgovore s Prodijem kojima je zaključio svoj dvodnevni posjet Vatikanu i Italiji. Osim o jačanju odnosa između Europske unije i Rusije, Putin i Prodi su u srijedu u Bariju razgovarali o energetskoj suradnji i organiziranju mirovne konferencije o Afganistanu.

HAVANA - Kubanski predsjednik Fidel Castro osjeća se "vrlo dobro" i primio je kolumbijskog književnika Gabriela Garciu Marqueza, objavio je u srijedu dnevni list Granma pozivajući se na telefonski razgovor Castra s venezuleanskim predsjednikom Hugom Chavezom. "Vrlo sam dobro", "Jutros sam primio Gaboa (Gabriel Garcia Marquez) koji je ovdje", kazao je Fidel Castro Chavezu u telefonskom razgovoru, prenosi komunističko glasilo.

MEXICO CITY - Sjedinjene Države i Meksiko žele pojačati zajedničke napore u borbi protiv krijumčarenja droge i siromaštva u Meksiku, izjavili su u srijedu američki predsjednik George W. Bush i njegov meksički kolega Felipe Calderon. Na kraju turneje po Latinskoj Americi, u sklopu koje je posjetio Brazi, Urugvaj, Kolumbiju i Gvatemalu, Bush je zajedno s meksičkim predsjednikom naglasio potrebu za boljom koordinacijom u borbi protiv organiziranog kriminala.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙