FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 14. ožujka 2007. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 14. ožujka 2007. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.

MOSKVA - Zvao se Nikolai Cristofari i bio je sitni činovnik 19. stoljeća bez posebnih zasluga, ali si je u Rusiji priskrbio čak dva spomenika, po jedan u Moskvi i Sankt Petersburgu, jer je 1. ožujka 1842. postao prvi klijent prve štedionice u carstvu. Cristofari je otvorio račun s deset srebrnih rublji što je bio najveći iznos koji su dopuštala pravila institucije koja je tada za carsku Rusiju bila potpuna novost - banke. Danas se ona zove Sberbank, najveći štedno-kreditni institut u Rusiji, a Cristofariju je pred svojim glavnim sjedištem u Moskvi posvetila brončanu statuu koju je izradio čuveni ruski umjetnik Aleksandr Rukadižnikov. Sberbank, jedna od najstarijih banaka Rusije, danas ima više od 250 milijuna klijenata.

AHMEDABAD - Kako bi se popravio imidž policije među građanima policajci u indijskoj državi Gudžarat dobit će nove službene odore impregnirane mirisom cvijećom i agruma. Nove odore za 300.000 policajaca te države, koje će se početi dijeliti sljedećih mjeseci, napravljene su od pamuka impregniranog mirisima i materijala sa svjetlucavim nitima kako bi policajci mogli biti raspoznatljivi ne samo po mirisu nego i po noći. Mirisi neće nestati ni nakon pranja u perilicama jer će mirisne esencije biti nanesene u tkaninu u procesu proizvodnje. Čini se da su prve reakcije policajaca pozitivne.

LA PAZ - Bolivija, treći proizvođač kokaina na svijetu, mogla bi u svoj nacionalni grb staviti listove koke, barem tako predlaže skupina parlamentarnih zastupnika koja radi na izmjenama ustava. Koka je izvan Anda poznata kao glavni sastojak u proizvodnji kokaina, no u Boliviji je cijenjena kao ljekovita biljka te blagi stimulans koji se koristi u tradicionalnoj medicini i vjerskim obredima. "Listove lovora i masline trebalo bi zamjeniti listovima koke kao simbola ustrajnosti i narodne ekonomije", stoji u prijedlogu radne skupine koja promjenama ustava želi povećati prava siromašnih i indijanske većine.

ZAGREB/NEW YORK - Čini se da uistinu "postoji nešto u načinu na koji se osoba kreće", o čemu je pisao i George Harrison, a sada su potvrdili i znanstvenici sa Sveučilišta u New Yorku, prenose britanski mediji. Poznato je da se idealnom ženskom figurom smatra ona u obliku pješčane ure, odnosno naglašeno uskog struka, uz bujne grudi i bokove. Primjeri su nebrojeni - Marilyn Monroe, Beyonce Knowles, Jennifer Lopez..., no njujorški znanstvenici ustvrdili su da je tajna ženine privlačnosti u njezinim ženstvenim kretnjama. Oni smatraju da u zapadnom svijetu ženu privlačnom čini specifično njihanje bokovima, te vjeruju da ženski seks simboli ne bi to nikada postali da im kretnje nisu bile ženstvene, a time i privlačne. Za razliku od njih, kod muškaraca je, tvrde stručnjaci, da bi bili privlačni, važno da dok hodaju pokazuju specifične nehajne, pomalo razmetljive kretnje ramenima. U nizu provedenih studija američkih znanstvenika sudjelovalo je oko 700 osoba.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙