FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beograd: Nastavljeno ponovljeno suđenje za Ovčaru

BEOGRAD, 13. ožujka 2007. (Hina) - Na početku ponovljenog suđenja za ratni zločin na Ovčari 1991. godine, pred posebnim sudom za ratne zločine u Beogradu, 11 od ukupno 16 optuženih izjasnilo se u utorak da nisu krivi za strijeljanje 200 hrvatskih zarobljenika a preostalih petero optuženih izjasnit će se o krivnji u srijedu.
BEOGRAD, 13. ožujka 2007. (Hina) - Na početku ponovljenog suđenja za ratni zločin na Ovčari 1991. godine, pred posebnim sudom za ratne zločine u Beogradu, 11 od ukupno 16 optuženih izjasnilo se u utorak da nisu krivi za strijeljanje 200 hrvatskih zarobljenika a preostalih petero optuženih izjasnit će se o krivnji u srijedu.

Prvooptuženi Miroljub Vujović, nekadašnji zapovjednik Teritorijalne obrane (TO) Vukovara ponovio je svoju obranu u kojoj je tvrdio da TO Vukovara uopće nije postojala.

Drugooptuženi Stanko Vujanović, zamjenik zapovjednika TO, je odbijajući navode optužnice kazao da su na popisu žrtava imena dvoje ljudi za koje je siguran da ih je ranije, tijekom borbi u Vukovaru, ubio jedan od dvojice svjedoka-pokajnika u postupku.

"Riječ je o Tomislavu Prpiću i Zoranu Kovačeviću", kazao je drugooptuženi, dodajući da je "moguće da je broj žrtava na Ovčari manji od broja navedenog na popisu".

I ostali optuženi zanijekali su odgovornost, izjavivši da ne žele ponovo iznositi obranu, jer ostaju kod svega što su kazali u prvom postupku u kojem je većina osuđena na visoke zatvorske kazne. Vrhovni sud Srbije prošle je godine ukinuo prvostupanjsku presudu smatrajući da je pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje i pogrešno primijenjen zakon te je vratio predmet na ponovno suđenje pred istim vijećem.

Odvjetnici optuženih su na početku ponovljenog suđenja u ponedjeljak upravo zbog toga što je Vrhovni sud Srbije ukinuo prvostupanjsku presudu zatražili izuzeće sudskog vijeća, tvrdeći da ne vjeruju u nepristranost predsjednika vijeća Veska Krstajića i članova vijeća, ali je taj zahtjev odbio predsjednik Okružnog suda.

Kako je ranije najavljeno, ponovljeno suđenje optuženima trajat će kraće nego što je trajalo prvo suđenje - od ožujka 2004. do kraja prosinca 2005. godine u kojem je bilo ispitano oko 80 svjedoka.

U ponovljenom postupku, kako je najavljeno, bit će saslušani samo oni svjedoci koji su relevantni u odnosu na ukidajuću odluku Vrhovnog suda Srbije. U tijeku je primjerice vještačenje jednog od svjedoka-pokajnika, koje su zatražili branitelji optuženih u svojim žalbama, s obzirom na to da je on u vrijeme počinjenja djela bio mlađi punoljetnik.

Ukinutom prvostupanjskom presudom, na maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora bili su osuđeni nekadašnji zapovjednik TO Vukovara Miroljub Vujović i njegov zamjenik Stanko Vujanović, te zapovjednik paravojne postrojbe "Leva Supoderica" Milan Lančužanin, kao i Predrag Milivojević, Predrag Dragović, Ivan Atanasijević, Đorđe Šošić i Miroslav Đanković, svi zbog maltretiranja i ubijanja ratnih zarobljenika na Grabovu kod Ovčare.

Na 15 godina zatvora osuđeni su Vujo Zlatar, Jovica Perić i Milan Vojnović, dok je Predrag Madžarac osuđen na 12 godina zatvora, Nada Kalaba na devet godina zatvora i Goran Mugoša na pet godina zatvora.

Marko Ljuboja i Slobodan Katić oslobođeni su optužbe zbog nedostatka dokaza da su sudjelovali u zlostavljanju i ubijanju ratnih zarobljenika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙