FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Suđenje za Ovčaru: Odvjetnici optuženih zatražili izuzeće sudskog vijeća

BEOGRAD, 12. ožujka 2007. (Hina) - Pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Beogradu u ponedjeljak nije počelo suđenje optuženima za ratni zločin na Ovčari 1991. godine, jer su odvjetnici obrane zatražili izuzeće članova sudskog vijeća.
BEOGRAD, 12. ožujka 2007. (Hina) - Pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Beogradu u ponedjeljak nije počelo suđenje optuženima za ratni zločin na Ovčari 1991. godine, jer su odvjetnici obrane zatražili izuzeće članova sudskog vijeća.

U pismenom podnesku, kojega je podnio odvjetnik Rajko Jelušić, navodi se da "postoje opravdane okolnosti koje izazivaju sumnju u nepristranost predsjednika i članova sudskog vijeća", suca Veska Krstajića i sutkinja Vinke Berahe Nikićević i Gordane Božilović Petrović.

Odvjetnik Jelušić u podnesku podsjeća da je Vrhovni sud Srbije uvažio žalbe specijalnog tužitelja za ratne zločine (koji se žalio na oslobađajuću presudu za dvojicu od 16 optuženih, kao i na visinu izrečenih prvostupanjskih kazni, s obzirom da je tražio maksimalnu zatvorsku kaznu za sve optužene, a sud je tu kaznu izrekao osmorici optuženih) i odvjetnika optuženih, te tvrdi da je Vrhovni sud Srbije "imao razloga naložiti da se nova glavna rasprava održi pred potpuno izmijenjenim vijećem". Jelušić dodaje da je ovo sudsko vijeće "iskazalo svoje preduvjerenje o krivnji optuženih" što je, kako tvrdi, "za posljedicu imalo brojno i drastično kršenje kaznenog postupka".

O zahtjevu obrane za izuzeće sudskog vijeća odlučit će do utorka, kad će odluka biti priopćena, predsjednik Okružnog suda u Beogradu Siniša Važić.

Ukinutom prvostupanjskom presudom na maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora osuđeni su nekadašnji zapovjednik TO Vukovara Miroljub Vujović i njegov zamjenik Stanko Vujanović, te zapovjednik paravojne postrojbe "Leva Supoderica" Milan Lančužanin, kao i Predrag Milivojević, Predrag Dragović, Ivan Atanasijević, Đorđe Šošić i Miroslav Đanković, svi zbog maltretiranja i ubijanja ratnih zarobljenika na Grabovu kod Ovčare.

Na 15 godina zatvora osuđeni su Vujo Zlatar, Jovica Perić i Milan Vojnović, dok je Predrag Madžarac osuđen na 12 godina zatvora, Nada Kalaba - zbog ubojstva jednog zarobljenika ispred hangara na Ovčari - na devet godina zatvora i Goran Mugoša, zbog premlaćivanja zatvorenika ispred hangara i samom hangaru, na pet godina zatvora.

Marko Ljuboja i Slobodan Katić oslobođeni su optužbe, uslijed nedostatka dokaza da su sudjelovali u maltretiranju i ubijanju ratnih zarobljenika.

Isto vijeće Specijalnog suda za ratne zločine osudilo je još dvojicu optuženih za zločin na Ovčari. Sašu Radaka, protiv kojega se vodio poseban postupak zbog toga što je uhićen u trenutku kad je postupak protiv 16-oro već bio u završnoj fazi, u rujnu prošle godine osudilo je na maksimalnih 20 godina zatvora, dok je Milana Bulića - protiv kojega je postupak bio naknadno izdvojen od 16 suoptuženih - osudilo na osam godina zatvora, ali je nedavno Vrhovni sud, potvrđujući tu presudu, smanjio kaznu Buliću s osam na dvije godine zatvora, zbog njegova teškog zdravstvenog stanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙