FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HFP: novi natječaji za Hotele Živogošće, ZRC Lipik, Bizovačke toplice...

ZAGREB, 13. ožujka 2007. (Hina) - Upravni odbor Hrvatskog fonda za privatizaciju (UO HFP) odlučio je danas da se uskoro raspišu novi natječaji za prodaju većinskih udjela u tvrtkama za koje u dosadašnjim pokušajima prodaje nije bilo interesa ili nisu dostavljene adekvatne ponude, a riječ je o Hotelima Živogošće, Zdenačkoj farmi, Vupiku, Bizovačkim toplicama, ZRC-u Lipik i Trimotu.
ZAGREB, 13. ožujka 2007. (Hina) - Upravni odbor Hrvatskog fonda za privatizaciju (UO HFP) odlučio je danas da se uskoro raspišu novi natječaji za prodaju većinskih udjela u tvrtkama za koje u dosadašnjim pokušajima prodaje nije bilo interesa ili nisu dostavljene adekvatne ponude, a riječ je o Hotelima Živogošće, Zdenačkoj farmi, Vupiku, Bizovačkim toplicama, ZRC-u Lipik i Trimotu.

Kako za 55,19 posto dionica Hotela Živogošće na prošlom natječaju nije bilo zainteresiranih, na današnjoj je sjednici odlučeno da HFP što prije pripremi novi.

Natječaj za privatizaciju vukovarskog Vupika bit će raspisan po početnoj cijeni od 20 posto od nominalne vrijednosti ponuđenih dionica, pri čemu je u odnosu na prošli natječaj udio dionica za prodaju povećan s 59,73 na 62,02 posto.

Dio dionica Vupika, odnosno 25 posto, ostat će pak rezerviran za eventualno buduće organizirano radničko dioničarstvo, rekao je predsjednik UO HFP-a i potpredsjednik Vlade Damir Polančec te dodao da je provođenje ovog natječaja jedan od preduvjeta za dobivanje PAL II zajma Svjetske banke, zbog čega je pozvao na žurnost u njegovu raspisivanju.

Po početnoj cijeni nižoj za 80 posto od nominalne vrijednosti bit će ponuđeno i 99,41 posto dionica Bizovačkih toplica, dok će se većinski udjeli u trima tvrtkama nuditi po jednoj kuni - ZRC-a Lipik, imotskog Trimota te Dalmacijavina.

Udio od 90,14 posto ZRC-a Lipik ponudit će se pod posebnim uvjetima, odnosno HFP predlaže da Ministarstvo financija na sebe preuzme preostalu otplatu jednog kredita za obnovu te tvrtke, o čemu će stav, prema Polančecovim riječima, zauzeti i uži kabinet Vlade.

Dodao je i kako su sredstva iz tog kredita korištena neadekvatno, pa je o tome obaviješteno i Državno odvjetništvo, koje će provesti istragu.

Ponude za tu tvrtku trebale bi, među ostalim, sadržavati prijedlog popusta za podmirenje preostalih obveza ZRC-a Lipik, koje iznose oko 55 milijuna kuna. Isti je uvjet prihvaćen i za natječaj za prodaju 97,78 posto dionica Trimota.

Raspisivanje natječaja za Dalmacijavino odgođeno je pak za desetak dana, do kada bi trebalo biti poznato da li će Državno odvjetništvo s tom tvrtkom sklopiti nagodbu oko neplaćanja koncesije za korištenje pomorskog dobra na kojem Dalmacijavino ima neke nekretnine.

U prodaju idu i dvije tvrtke nastale restrukturiranjem Zdenke iz Velikih zdenaca - po prvi put Prerada žitarica d.o.o. iz Grubišnog polja, po nominalnoj cijeni od 23 milijuna kuna, te po drugi put Zdenačka farma uz popust od 74 posto, odnosno za 2,5 milijuna kuna.

Ujedno, odlučeno je i da se raspiše tzv. nulti natječaj za Regionalnu veletržnicu Benkovac, no Polančec na tom natječaju zbog stanja u tvrtki ne očekuje ponude.

UO HFP-a odlučio je i da se dionice županjske Sladorane (5 posto), splitskog Lavčevića (3,61 posto) te zagrebačkog Diokija (1 posto) iz državnog portfelja bez nadoknade dodjele stradalnicima Domovinskog rata.

Također, odlučeno je i da se bivšim zaposlenicima Plive, Dalekovoda, Čazmatransa i Transadrije, koji su tijekom rata bili mobilizirani, omogući pravo na kupnju dionica tih tvrtki po uvjetima pod kojima su tvrtke privatizirane.

Ujedno, utvrđen je i popis novih dionica za javne dražbe za pokriće kapitalnih izdataka ministarstava mora, turizma, prometa i razvitka, te pravosuđa, na koji su uvrštene dionice Apartmana Medena, ludbreškog Razvitka, ZEP-a, AgroIloka, Eletroprometa, Sladorane te Ljudevita Posavskog.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙