FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HFP: natječaj za prodaju Željezare Split

ZAGREB, 19. veljače 2007. (Hina) - Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) objavio je danas javni poziv za prikupljanje ponuda za kupnju 89,34 posto dionica Željezare Split, po početnoj cijeni od jedne kune, ali uz nekoliko obvezujućih uvjeta.
ZAGREB, 19. veljače 2007. (Hina) - Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) objavio je danas javni poziv za prikupljanje ponuda za kupnju 89,34 posto dionica Željezare Split, po početnoj cijeni od jedne kune, ali uz nekoliko obvezujućih uvjeta.

Rok za podnošenje ponuda za kupnju 101.146 dionica splitske Željezare je 5. travnja 2007.

Novi natječaj peti je pokušaj za prodaju većinskog paketa dionica Željezare Split, a Vlada je odluku o raspisivanju natječaja donijela prošli tjedan i to nakon što je desetak dana ranije od kupnje odustala ukrajinsko-hrvatska tvrtka Armko Smart.

Splitska Željezara novim se natječajem prodaje pod posebnim uvjetima, za jednu kunu, ali uz devet uvjeta na koje se ponuditelji trebaju obvezati.

Tako ponuditelji trebaju dostaviti poslovni plan za idućih pet godina, koji treba sadržavati buduće prihode i troškove, uključujući i broj zaposlenika (trenutno Željezara ima 482 zaposlena), kao i plan investiranja.

Potencijalni kupci u ponudi moraju navesti i iznos koji smatraju potrebnim uložiti za provođenje restrukturiranja, te u cijelosti preuzeti važeći Kolektivni ugovor.

Natječaj ponuđače obvezuje i da ponude popust za kupnju svih dospjelih obveza splitske Željezare prema državnim vjerovnicima, a koje su krajem prošle godine iznosile 227,8 milijuna kuna.

U cijelosti bi pak ponuđači trebali preuzeti podmirenje ostalih postojećih obveza Željezare prema ostalim vjerovnicima, a trebali bi ponuditi i program podmirenja nedospjelih obveza splitske Željezare prema komercijalnim bankama pokrivene državnim jamstvima (krajem prošle godine državnim su jamstvima bile pokrivene obveze u iznosu 163,8 milijuna kuna).

Potencijalni kupci splitske Željezare također bi se trebali obvezati na zadržavanje osnovne djelatnosti tvrtke, obvezati se da neće prodati ni opteretiti nekretnine i dionice Društva bez prethodne suglasnosti prodavatelja u roku godinu dana od sklapanja ugovora, te ponuditi odgovarajuća sredstva osiguranja za izvršenje preuzetih obveza.

Prema revidiranim podatcima za 2005. objavljenim u natječaju, ukupna aktiva Željezare Split krajem 2005. iznosila je 469,8 milijuna kuna, a ukupne obveze su bile 468,7 milijuna kuna.

Ukupni prihod Željezare u 2005. godini iznosio je 207,5 milijuna kuna.

Natječaj za prodaju većinskog paketa odnosi se na dionice iz objedinjenog državnog portfelja, odnosno na dionice iz portfelja HFP-a, Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka, Croatia osiguranja, Hrvatskih željeznica, Hrvatskih voda te Ine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙