FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tržišta očekuju rast kamatnih stopa u eurozoni u ožujku

LONDON, 11. veljače 2007. (Hina/Reuters) - Tečaj eura ojačao je protekloga tjedna na svjetskim tržištima prema dolaru nakon signala Europske središnje banke (ECB) o podizanju o kamatnih stopa u ožujku, a devizno poslovanje je obilježilo i nagađanje tržišnih sudionika hoće li na sastanku G7 glavna tema biti slabost japanske valute.
LONDON, 11. veljače 2007. (Hina/Reuters) - Tečaj eura ojačao je protekloga tjedna na svjetskim tržištima prema dolaru nakon signala Europske središnje banke (ECB) o podizanju o kamatnih stopa u ožujku, a devizno poslovanje je obilježilo i nagađanje tržišnih sudionika hoće li na sastanku G7 glavna tema biti slabost japanske valute.

Euro je tako ojačao prema dolaru 0,3 posto na 1,3003 dolara. Jedinstvena europska valuta istodobno je ojačala 0,8 posto prema jenu pa se njome trgovalo po 158,2 jena. Američki dolar također je ojačao prema japanskoj valuti, za 0,5 posto, dosegnuvši vrijednost od 121,6 jena.

ECB je na sastanku u četvrtak zadržao kamatne stope na važećoj razini od 3,5 posto. Tržišni sudionici očekuju da će sljedeći puta kamatne stope u eurozoni biti povišene u ožujku. Takav signal uputio im je i bančin predsjednik Jean-Claude Trichet. On je na novinskoj konferenciji u četvrtak poručio da će banka "budno pratiti" kretanje inflacije, što je termin koji obično koristi kao najavu zaoštravanja monetarne politike.

Tečaj jena pak spustio se prema euru i dolaru nakon što su ulagači odustali od kupovina japanske valute uoči sastanka skupine G7. Naime, početkom tjedna europski dužnosnici najavljivali su da će se članice skupine sedam najbogatijih u svijetu G7 na predstojećem sastanku u Essenu pozabaviti pitanjem slabog jena, što je potaknulo trgovce na kupovine japanske valute.

No, japanski i američki dužnosnici odmah su umanjili važnost te teme, što navodi na zaključak da sudionici sastanka vjerojatno neće usvojiti jedinstven stav o slabom jenu. "Na tržištu je postignut vrlo snažan konsenzus da se o jenu neće raspravljati čak i ako Europljani sa strane ustraju na tome", konstatirao je Derek Halpenny iz BTM-UFJ-a.

Visoki dužnosnik japanskog ministarstva financija izjavio je u srijedu da bi se u Essenu moglo raspravljati o jenu, uz napomenu da to vjerojatno neće biti glavna tema razgovora. Njegova ocjena nadovezala se na izjavu američkog ministra financija Henryja Paulsona od utorka da se vrijednost jena definira kroz odnos ponude i potražnje na tržištu, čime je Washington naznačio da ga ne smeta nizak tečaj japanske valute.

"Eventualno izričito spominjanje jena i Japana na sastanku skupine G7 najteže bi pritisnulo tečaj eura prema jenu a u tom će slučaju europska valuta oslabiti i prema dolaru. Ako pak Japan ne bude spomenut, euro će biti na dobrom putu da u ponedjeljak dosegne vrijednost od 160 jena", tumači Geoff Kendrick iz Westpaca.

Među ostalim valutama isticala se britanska funta koja je oslabila prema dolaru, kliznuvši na 1,95 dolara, nakon što je središnja britanska banka u srijedu odlučila zadržati ključne kamatne stope na važećoj razini od 5,25 posto, što je razočaralo neke ulagače. Klizanje tečaja funte pritisnulo je i ostale važnije europske valute u odnosu na dolar pa je švicarski franak oslabio prema američkoj valuti na 1,2484 franaka za dolar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙