FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Potonuli europski burzovni indeksi

LONDON,FRANKFURT, 5. ožujka 2007. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u ponedjeljak su oštro smanjene uslijed nastavljenih dobitonosnih prodaja na globalnim tržištima, zabilježivši najniže razine u zadnja tri mjeseca, dok je na deviznim tržištima tečaj jena zabilježio najvišu razinu u zadnja tri mjeseca prema dolaru i euru.
LONDON,FRANKFURT, 5. ožujka 2007. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u ponedjeljak su oštro smanjene uslijed nastavljenih dobitonosnih prodaja na globalnim tržištima, zabilježivši najniže razine u zadnja tri mjeseca, dok je na deviznim tržištima tečaj jena zabilježio najvišu razinu u zadnja tri mjeseca prema dolaru i euru.

Londonski Ftse indeks izgubio je na vrijednosti 1,8 posto, spustivši se na 6.004 boda. Frankfurtski DAX potonuo je 2,24 posto, na 6.455 bodova.

"Izgleda da smo ovaj tjedan započeli upravo gdje smo prošli završili", kazao je glavni strateg pri Brewin Dolphinu, Mike Lenhoff. "Procjenjujem da smo negdje na pola puta 10-postotne korekcije, a neki bi se kupci trebali pojaviti nakon 2,5-postotnog pada cijena dionica", dodao je.

Snažan pad cijena dionica na globalnim tržištima započeo je prošli utorak s 9-postotnim padom cijena na kineskim tržištima, koji se ubrzo proširio globalno. Potraga ulagača za sigurnim utočištima za kapital podigla je tako u ponedjeljak tečaj jena na najvišu razinu u zadnja tri mjeseca prema dolaru i euru.

Lenhoff glavnim čimbenikom osjetljivosti tržišta drži izglede za rastom kamatnih stopa. "Okidač je bila Kina. On se sada povukao, pa se ulagači usredotočuju na snažno gospodarstvo i nastavljeni rast korporativnih zarada, te da središnje banke zaoštravaju monetarnu politiku", pojasnio je.

Među najvećim pojedinačnim gubitnicima našao se British Airways, čije su dionice potonule za čak 10 posto uslijed vijesti da su Europska unija i Sjedinjene Države dogovorile nacrt predloženog sporazuma o otvorenom nebu. To bi moglo naznačiti veću konkurenciju na profitabilnim transatlantskim rutama tog britanskog zrakoplovnog prijevoznika.

U središtu pozornosti našao se bankarski sektor nakon što cijene dionica najveće europske banke HSBC gotovo nisu promijenjene premda je rast njezine dobiti bio neznatno ispod očekivanog. Pritom su dionice Barclaysa oslabile 1,2 posto, a za isto toliko i Lloyds TSB-a, a Deutsche Banka za dva posto.

Nadalje, gubitnika je bilo i u telekom sektoru u kojem su se posebno isticale dionice Sonaecoma, potonuvši čak 14 posto, nakon što mu nije uspjela neprijateljska ponuda za preuzimanje svoga rivala Portugal Telecoma. Njegove dionice pale su pak za 2,6 posto.

Pod pritiskom pada cijena nafte ispod 61 dolara, pojeftinjenja bakra za tri posto te oštrog pada cijena cinka, nikla i olova, značajniji gubitnici zabilježeni su i u sektoru nafte i ruda. Pritom su BP-ove potonule za 2,2 posto a Totalove za 1,9 posto. U sektoru ruda na gubitku su bile dionice Antofagaste, za 4,3 posto, a BHP Billitona za 3,9 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei potonuo je 3,3 posto, što je njegov najveći postotni dnevni gubitak od lipnja 2006., završivši na 16.642 boda. To je njegova najniža razina na zatvaranju od prosinca prošle godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙