FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH i Slovenija traže rješenje za staru deviznu štednju

SARAJEVO, 19. veljače 2007 (Hina) - Bosna i Hercegovina i Slovenija još će jednom na razini stručnih skupina razmotriti pitanje stare devizne štednje, dogovorili su u ponedjeljak u Sarajevu predsjednici vlada dviju zemalja Nikola Špirić i Janez Janša.
SARAJEVO, 19. veljače 2007 (Hina) - Bosna i Hercegovina i Slovenija još će jednom na razini stručnih skupina razmotriti pitanje stare devizne štednje, dogovorili su u ponedjeljak u Sarajevu predsjednici vlada dviju zemalja Nikola Špirić i Janez Janša.

Slovenski premijer koji je boravio u službenom posjetu Sarajevu ponovno je kazao novinarima kako drži da njegova zemlja nije odgovorna za povrat stare štednje jer je sav taj novac završio na računima Narodne banke Jugoslavije u Beogradu a u Ljubljanu nije došlo ništa.

"Ako stručnjaci iz BiH imaju nove argumente, mi ćemo ih proučiti", kazao je Janša.

Njegova je teza da je Ljubljanska banka dinarima dobivenim za devize koje je ostavljala u Beogradu kreditirala poduzeća u BiH pa ni po toj osnovi nije ništa dužna.

BiH i Slovenija su uspostavu stručnih skupina koje će razmotriti pitanje stare devizne štednje dogovorile još 2004. godine no od tada nije ništa urađeno.

"Da je to jednostavno pitanje već bi bilo riješeno", kazao je predsjedatelj Vijeća ministara BiH Nikola Špirić te dodao da su dvije strane ipak suglasne da problem postoji te da je na vladama da pronađu odgovarajuće rješenje.

Janez Janša prvi je predsjednik Vlade Slovenije koji je posjetio BiH još od 1997. godine.

On je bio na čelu brojnog vladinog izaslanstva te skupine od gotovo sedamdeset gospodarstvenika koji su došli kako bi potaknuli daljnju političku i gospodarsku suradnju Slovenije i BiH.

Osim susreta predsjednika vlada upriličeni su i posebni razgovori ministara vanjskih poslova Svena Alkajala i Dimitrija Rupela te susret gospodarstvenika u organizaciji vanjskotrgovinske komore BiH.

Slovensko izaslanstvo bilo je nazočno i na otvaranju nove tvornice pašteta "Argeta" vrijedne 27 milijuna eura što ju je pokraj Sarajeva izgradila "Droga - Kolinska".

Sam Janša istaknuo je da Slovenija pridaje iznimnu važnost odnosima s BiH jer s tom zemljom ostvaruje isti obujam vanjskotrgovinske razmjene kao primjerice sa znatno većom Rusijom.

Kazao je da će približavanje BiH ali i svih drugih zemalja zapadnog Balkana Europskoj uniji biti prioritet kada Slovenija u 2008. preuzme predsjedanje Unijom.

Posjet visokog slovenskog izaslanstva BiH ipak je u cijelosti protekao u sjeni rasprava o staroj deviznoj štednji bez koje su ostali građani BiH koji su svoj novac povjerili Ljubljanskoj banci.

Udruga koja okuplja takve štediše organizirala je pred zgradom Parlamenta BiH oko dvije stotine pristaša koji su transparentima i simboličnim uništavanjem slovenskih proizvoda Janšu podsjetili kako Sloveniju i dalje smatraju odgovornom za isplatu njihovih deviznih uloga.

"Mi nećemo odustati od naplate svoje štednje", izjavila je predsjednica Udruge za zaštitu deviznih štediša BiH Amila Omersoftić dok su njeni istomišljenici kolnik kod Parlamenta BiH polijevali "Radenskom" vodom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙