FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 10. ožujka 2007. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 10. ožujka 2007. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.

MONTAUBAN - Šezdesetšestogodišnja baka će platiti globu od 495,50 eura jer je s interneta skinula oko 3.000 pjesama. "Ne bih rekao da se radi o delinkventici. Određena joj je blaga kazna, rekao je odvjetnik tužene koja je sa suzama u očima izašla iz suda. Tužitelj je tražio simboličnu kaznu "oduzimanja zaplijenjenih predmeta", a odvjetnik fonografskih proizvođača je tražio dva eura po pjesmi.

LISABON - Portugalac i Brazilka izrekli su svoje sudbonosno "Da" u zrakoplovu kompanije TAP Portugal u kojem su se upoznali prije točno godinu dana, piše portugalski tisak. Između dva leta, zrakoplov tipa Airbus 330 zaustavio se na pisti međunarodne zračne luke u gradu Porto. Poduzetnik Jose Santos (42) i psihoterapeutkinja Eliete Ferreira (37) ostvarili su svoj san. Vjenčani su godinu dana nakon upoznavanja u istom zrakoplovu u kojem su jedno drugo prvi put ugledali. Svečanost je trajala dvadesetak minuta, a brak je sklopio lokalni matičar koji je isprva odbio doći u zrakoplov no na kraju je ipak kapitulirao pred upornošću romantičnog para.

PARIZ - Nove odore kontrolora na francuskoj željeznici koje je kreirao Christian Lacroix, i dalje sive, s nešto veselije ljubičaste i zelene boje, predstavili su u petak modni dizajner i državna željeznica. Sivo odijelo, neizbježna kapa, košulje pastelnih boja i ljubičasti prsluci bit će odora kontrolora od 10. lipnja. Promjena izgleda kontrolora stajat će francusku Državnu željeznicu (SNCF) gotovo 19 milijuna eura. Prema riječima Christiana Lacroixa, "teškoća je u tome što kontrolore treba prepoznati, a da opet ne budu odveć upadljivi" jer se "svakodnevno sučeljavaju sa sve većim problemima". Lacroix je sudjelovao u obnovi polovice kompozicija superbrzih vlakova, među kojima su neki, sa sjedalima tamnomodre i zelene boje, već u prometu.

LUEBECK - Njemački znanstvenici istražili su uz pomoć mirisa ruža kako funkcionira "učenje u snu", navodi se u studiji Sveučilišta u Luebecku objavljenoj u najnovijem broju časopisa "Science". Znanstveni tim okupljen oko Bjoerna Rascha koristio je miris ruža kako bi kod osoba koje su sudjelovale u istraživanju u snu pobudile sjećanje na stvari koje su tijekom dana naučili uz taj isti miris. Nesvjesno prisjećanje naučenog jača memoriju pokusne osobe, tvrde znanstvenici. Pokusi izvršeni u okviru studije potkrijepili su hipotezu da se učenje u snu temelji na nesvjesnom ponavljanju novog znanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙