FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Znanstveni skup "EU standardi upravljanja velikim gradovima" u Zagrebu

ZAGREB, 9. ožujka 2007. (Hina) - Grad Zagreb danas je bio domaćin znanstvenog skupa "Europski standardi upravljanja velikim gradovima" u Hotelu Sheraton upriličenom u suradnji s Pravnim fakultetom i Fakultetom političkih znanosti zagrebačkog Sveučilišta.
ZAGREB, 9. ožujka 2007. (Hina) - Grad Zagreb danas je bio domaćin znanstvenog skupa "Europski standardi upravljanja velikim gradovima" u Hotelu Sheraton upriličenom u suradnji s Pravnim fakultetom i Fakultetom političkih znanosti zagrebačkog Sveučilišta.

"Riječ je o prvom skupu na kojem smo spojili ljude iz znanosti i iz lokalne samouprave", rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pozdravljajući nazočne gradonačelnike Ljubljane, Sarajeva, Bihaća i Pogorice te predstavnike gradova Mainza, Beča i Bruxellesa.

Skupu je nazočio i Vincent Degert, šef Delagacije Europske komisije u Hrvatskoj istaknuvši kako se nada da će se Zagreb, kao 28. glavni grad, uskoro pridružiti obitelji glavnih gradova EU.

"Naša vizija razvitka Zagreba nije sadržana samo u zbiru projekata, već u timskom osmišljavanju i provedbi upravljačkog, gospodarskog, socijalnog i urbanističkog preporoda Zagreba te razvijanju svih oblika zagrebačke izvrsnosti", rekao je Bandić.

Pritom je ustvrdio da znanstveno-stručna zajednica mora biti više aktivirana u razvojnom osmišljavanju grada te najavio da će do jeseni Grad osigurati prostor i uvjete za rad "Zagrebforuma", zamišljenog kao mjesto šireg dijaloga o svim gradskim projektima i planovima razvoja.

Gradski prioriteti su, naveo je, sustav boljeg povezivanja tj. regionalna i komunalna infrastruktura, zaštita vodonosnika, razvitak Zračne luke Zagreb, uređivanje i višenamjensko korištenje Save, sustav zbrinjavanja otpada i zaštita i očuvanje prirodne baštine, posebice Medvednice.

"Zagreb se pokazuje kao grad u kome vlada dobra vlast", ocijenio je profesor s Pravnog fakulteta Josip Kregar, ali i upozorio da u Hrvatskoj postoji raskol zakona i stvarnosti odnosno da vlada zakonodavni optimizam dok implementacija zakona ne pokazuje takve rezultate. Iznio je da se, prema percepciji građana o korupciji u Zagrebu, s devet posto 2000. smanjio na šest posto 2006. broj onih koji smatraju da se od njih očekuje da za uslugu daju mito, kada je riječ primjerice o gradskim službenicima i policiji.

Zagrebački holding u mnogočemu se ugledao u Bečki holding, osnovan 1974., o čemu je govorio Michael Ludwig, izaslanik gradonačelnika Beča, a izaslanik gradonačelnika Mainza Kurt Merkator je, podsjetivši da su Zagreb i Mainz već desetljećima gradovi prijatelji, naglasio važnost gradova kao centara obrazovanja, što doprinosi i brzom gospodarskom razvoju.

Izaslanik gradonačelnika Bruxellesa je iznio posebnosti tamošnje gradske vlasti, budući da je taj grad centar države, ali i EU gdje se nalaze važne institucije i korporacije pa ima veliki broj prosvjeda zbog čega je gradonačelnik ovlašten da upravlja policijom - javna sigurnost njegova je najvažnija zadaća.

Među inozemnim gostima bila je i Edith von Welser Ude, supruga gradonačelnika Muenchena, čija će izložba fotografija večeras biti otvorena u Umjetničkom paviljonu.

Profesor Stjepan Ivanišević je govorio o zagrebačkoj gradskoj vlasti od 2001. do 2005. obilježenoj koalicijskim previranjima, a profesor Ivan Koprić o mogućnostima spajanja Zagreba i okolice.

Skup su pozdravili i gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac, gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša i gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković koji je pozvao gradonačelnike iz regije da sudjeluju na susretu gradonačelnika 27 europskih glavnih gradova 2008. u Ljubljani.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙