FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Trgovina vodeća djelatnost, prerađivačka industrija zaostaje

ZAGREB, 6. ožujka 2007. (Hina) - Trgovina je i po pokazateljima broja poduzetnika i po visini ukupnih prihoda vodeća djelatnost u hrvatskom gospodarstvu, dok je jedino po zaposlenosti ispred nje prerađivačka industrija, pokazuju podaci iz analize Financijske agencije (FINA) o vodećim područjima djelatnosti u hrvatskom gospodarstvu u razdoblju od 2003. do kraja rujna 2006. godine.
ZAGREB, 6. ožujka 2007. (Hina) - Trgovina je i po pokazateljima broja poduzetnika i po visini ukupnih prihoda vodeća djelatnost u hrvatskom gospodarstvu, dok je jedino po zaposlenosti ispred nje prerađivačka industrija, pokazuju podaci iz analize Financijske agencije (FINA) o vodećim područjima djelatnosti u hrvatskom gospodarstvu u razdoblju od 2003. do kraja rujna 2006. godine.

Trgovina je još 1997. godine opsegom poslovnih aktivnosti pretekla prerađivačku industriju, što je otad konstanta hrvatskog gospodarstva, napominju iz FINA-e.

Podaci pak o prihodu po zaposlenom govore o zaostajanju učinkovitosti zaposlenih u području prerađivačke industrije koja je po brojnosti treća, po vrijednosti ukupnog prihoda druga, a po broju zaposlenih prva u hrvatskom poduzetništvu.

Prema analizi FINA-e u gospodarstvu Republike Hrvatske za navedeno razdoblje brojnošću su prednjačili poduzetnici koji se bave trgovinskim djelatnostima (između 35 i 41 posto), što je pratio i opseg njihovih poslovnih aktivnosti iskazan vrijednošću ukupnih prihoda, sa udjelom između 36,5 i 38,3 posto.

Jedino je po zaposlenosti područje trgovine na drugome mjestu (u prosjeku 22,7 posto), i to iza prerađivačke industrije (u prosjeku 30,6 posto).

Prema podacima koje je objavila FINA na svojim web stranicama, po broju poduzetnika ističe se i područje nekretnina, iznajmljivanja i poslovnih usluga, sa udjelom između 17,7 i 21,2 posto.

Relativno veći broj poduzetnika bavi se građevinarstvom (oko 10 posto) te prijevozom, skladištenjem i vezama (oko 5,5 posto).

U ostalim pak područjima djelatnosti djeluje 2 posto i manje od 2 posto ukupnog broja poduzetnika.

No, napominju analitičari Financijske agencije, brojnost poduzetnika nije uvijek i preduvjet ostvarivanja većih financijskih rezultata.

To pokazuje poslovanje brojnih poduzetnika iz područja nekretnina, iznajmljivanja i poslovnih usluga, čiji su ukupni prihodi tek na petom mjestu, iza trgovine, prerađivačke industrije, građevinarstva te prijevoza, skladištenja i veza.

Podaci o ukupnom prihodu po zaposlenom pokazuju da uz trgovinu iskaču brojno manje zastupljena i uvijek ista područja djelatnosti.

Tako su u 2003. ukupni prihodi po zaposlenom varirali u širokom rasponu od najnižih 187 tisuća kuna u području obrazovanja do gotovo 1 milijun kuna u području trgovine. U području financijskog poslovanja te je godine ostvareno 749 tisuća kuna, u području opskrbe električnom energijom, plinom i vodom 740 tisuća kuna te u području rudarstva i vađenja 665 tisuća kuna.

Godine 2004. najveće ostvarenje ukupnog prihoda po zaposlenom od 991 tisuće kuna zabilježeno je u području trgovine, zatim u području financijskog poslovanja 906 tisuća kuna, u području opskrbe električnom energijom, plinom i vodom 805 tisuća kuna i u području rudarstva i vađenja 727 tisuća kuna.

U 2005. godini najuspješniji su bili poduzetnici u području financijskog poslovanja s više od 1,0 milijuna kuna ukupnog prihoda po zaposlenom, u trgovini ostvarili su 969 tisuća kuna po zaposlenom, u opskrbi električnom energijom, plinom i vodom 865 tisuća kuna, a u rudarstvu i vađenju 814 tisuća kuna.

U prvih pak devet mjeseci 2006. godine prvi su trgovci sa 795 tisuća kuna, slijedi financijsko poslovanje sa 768 tisuća kuna, opskrba električnom energijom, plinom i vodom sa 685 tisuća kuna te rudarstvo i vađenje sa 675 tisuća kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙