FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nastavljeni gubitci na američkim tržištima dionica

NEW YORK, 6. ožujka 2007. (Hina/Reuters) - Na američkim burzama u ponedjeljak su zabilježeni novi gubitci na cijenama dionica kako je globalno povlačenje kapitala iz rizičnije imovine ušlo u drugi tjedan.
NEW YORK, 6. ožujka 2007. (Hina/Reuters) - Na američkim burzama u ponedjeljak su zabilježeni novi gubitci na cijenama dionica kako je globalno povlačenje kapitala iz rizičnije imovine ušlo u drugi tjedan.

Njujorški Dow Jones indeks spustio se 0,3 posto, na 12.050 bodova. Tehnološki Nasdaq oslabio je 1,15 posto, na 2.341 bod.

Najviše su na udaru prodaja bile dionice izdavatelja hipotekarnih zajmova, obzirom na rastući broj nenaplativih zajmova u SAD-u. Po gubitcima je predvodila dionica kreditne institucije New Century Financiala, koja je potonula za čak 70 posto. Dionica Accredited Home Lendersa spustila se 26 posto, te je bila druga najveća gubitnica na Nasdaq tržištu.

Većinu trgovanja činilo se da će barem dionice velikih američkih kompanija prevladati globalnu korekciju cijena koja je u proteklome tjednu izbrisala gotovo 2.000 milijardi dolara na vrijednosti dionica. Naime, zabilježena je potražnja za dionicama proizvođača potrošne robe i lijekova, koje se obično smatraju sigurnijim ulaganjem u vrijeme velikih oscilacija cijena. Tako je dionica Coca-Cole poskupjela 0,9 posto. Poskočile su i cijene velikih tehnoloških kompanija, poput Applea za 1,1 posto, u očekivanju snažnog rasta njihovih zarada.

No, ulagači su kapitulirali u posljednjih pola sata trgovanja, kada je ključni indeks S&P potonuo ispod psihološki važne granice od 1.380 bodova.

"Promijenila se psihologija i spremnost ulagača za poduzimanjem rizika. Ne možemo očekivati da će tržište dosegnuti dno tek nakon dva tjedna", rekao je Phil Orlando, portfelj menadžer pri Federated Investorsu.

Na europskim burzama također je nastavljena korekcija cijena dionica, peti dan uzastopno. Londonski Ftse indeks spustio se 0,94 posto, na 6.059 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je za više od jedan posto, na 6.534 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙