FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rast američkih burzovnih indeksa zbog novih spajanja i preuzimanja kompanija

NEW YORK, 21. veljače 2007. (Hina/Reuters) - Nove aktivnosti na spajanjima i preuzimanjima kompanija u utorak su na američkim burzama potaknule rast vrijednosti najvažnijih burzovnih indeksa.
NEW YORK, 21. veljače 2007. (Hina/Reuters) - Nove aktivnosti na spajanjima i preuzimanjima kompanija u utorak su na američkim burzama potaknule rast vrijednosti najvažnijih burzovnih indeksa.

Njujorški Dow Jones indeks porastao je 0,15 posto, na rekordnih 12.787 bodova. Tehnološki Nasdaq ojačao je 0,7 posto, na 2.513 bodova.

Među najznačajnijim aktivnostima spajanja i preuzimanja ističe se dogovor britanskog Shirea da kupi svog američkog partnera, New River Pharmaceuticals za 2,6 milijardi dolara.

Do konca godine pak medijska kompanija Sirius Satellite Radio planira provesti akviziciju XM Satellite Radio Holdingsa za 4,9 milijardi dolara. To je podiglo cijene njihovih dionica za 6 odnosno 10 posto, znatno doprinijevši skoku Nasdaq indeksa.

Među najvećim dobitnicama bila je dionica maloprodajnog diva Wal-Marta, koja je postigla najveći dnevni postotni dobitak u protekla četiri mjeseca od 3,7 posto, nakon što je izvijestio o boljem od očekivanja rezultatu poslovanja u zadnjem tromjesečju svoje lanjske poslovne godine.

No, energetske dionice blago su oslabile obzirom na spuštanje cijene barela nafte na njujorškom trižištu za 1,32 dolara, na nešto više od 58 dolara. Pritom je dionica Exxon Mobila oslabila 0,6 posto.

"Imali smo brojna preuzimanja na tržištu, cijena nafte spustila se a ulagači su se okrenuli kupovini i odabranih tehnoloških dionica, potaknuvši konačno jačanje Nasdaq indeksa iznad raspona od 2.400 do 2.500 bodova", ocijenio je situaciju na tržištu Michael Sheldon, tržišni strateg pri njujorškoj brokerskoj tvrtki Spencer Clarke.

Vrijednosti europskih burzovnih indeksa spustile su se s najviših razina u zadnjih šest godina nakon razočaravajućih zarada važnijih kompanija te korekcije cijena energetskih dionica. Londonski Ftse indeks spustio se pola posto, na 6.412 boda. Frankfurtski DAX bio je na gubitku neznatnih 0,06 posto, na 6.983 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙