FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Snažan rast burzovnih indeksa

NEW YORK, 14. veljače 2007. (Hina/Reuters) - Predvođeni skokom cijena industrijskih i energetskih dionica, američki burzovni indeksi u utorak su značajnije ojačali.
NEW YORK, 14. veljače 2007. (Hina/Reuters) - Predvođeni skokom cijena industrijskih i energetskih dionica, američki burzovni indeksi u utorak su značajnije ojačali.

Njujorški Dow Jones indeks dobio je 0,8 posto na vrijednosti, dosegnuvši 12.655 bodova. Tehnološki Nasdaq dobio je 0,4 posto na vrijednosti, zaključivši trgovanje na 2.460 bodova.

Dow Jones je ojačao za više od 100 bodova nakon tri dana uzastopnih gubitaka na tržištu, potaknutih rastom broja nenaplativih hipotekarnih zajmova u SAD-u.

Najviše je optimizam ulagača poticala vijest koju je objavio britanski Times da multinacionalne rudarske kompanije BHP Billiton i Rio Tinto zasebno planiraju akviziciju Alcoe, tešku 40 milijardi dolara. Kasnije je jedan izvor iz BHP Billitona izjavio kako kompanija ne radi na tim planovima. Dionica Alcoe ojačala je 6,4 posto, povukavši za sobom i ostale industrijske dionice poput one 3M-a i General Motorsa.

"Tržište dionica trebalo je neki okidač za početak kupovine dionica. Situacija s Alcoa-om, iako još nije potvrđena, pomogla je u tome. No, ulagači su odlučili iskoristiti prednosti kupovanja dionica nakon nedavnih korekcija njihovih cijena", rekao je izvršni direktor brokerske tvrtke Stifel Nicolaus Capital Markets, Angel Mata.

Nadalje, porast cijene barela nafte na američkom tržištu u utorak za dolar, na 59 dolara, pomogao je rastu cijena energetskih dionica. Tako je dionica Exxona poskupjela 1,1 posto.

Na europskim burzama cijene dionica ojačale su potaknute dobrom izvedbom Wall Streeta i rastom cijena u sektoru rudarskih kompanija. Londonski Ftse indeks porastao je 0,5 posto, na 6.382 boda. Frankfurtski DAX ojačao je 0,5 posto, na 6.895 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙