FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zabrinutosti oko rasta korporativnih zarada pritisnule europske dionice

LONDON,FRANKFURT, 15. veljače 2007. (Hina/Reuters) - Europske dionice u četvrtak su se našle pod pritiskom izvješća o poslovnim rezultatima kompanija koje potiču sumnje u nastavak brzog rasta njihovih zarada u ovoj godini.
LONDON,FRANKFURT, 15. veljače 2007. (Hina/Reuters) - Europske dionice u četvrtak su se našle pod pritiskom izvješća o poslovnim rezultatima kompanija koje potiču sumnje u nastavak brzog rasta njihovih zarada u ovoj godini.

Londonski Ftse indeks do podneva se spustio 0,13 posto, na 6.412 bodova. Frankfurtski DAX indeks bio je na neznatnom gubitku, od 0,04 posto, spustivši se na 6.958 bodova.

Gubitnicima je predvodio Telenor, čije su dionice potonule za sedam posto nakon što je ta norveška telekom grupa razočarala ulagače svojim rezultatima. Oslabile su unatoč tomu što je prognozirala snažan rast za ovu godinu.

Potonule su i dionice belgijske kemijske i farmaceutske tvrtke Solvay, za više od četiri posto, pogođene smanjenjem zarade u dijelu poslovanja s lijekovima. Nizozemski konkurent Akzo Nobel bio je pogođen padom cijena dionica od 2,4 posto uslijed neispunjenih procjena o zaradi, dok su dionice švicarske inženjerske grupe ABB pojeftinile 3,4 posto.

Analitičari drže da se snažan rast profita tijekom posljednjih godina pokazuje teško ponovljivim. "Svjedočimo snažnom rastu zarada koji se ne može održati u beskonačno", kazao je glavni strateg Brewin Dolphina, Mike Lenhoff.

S druge strane, među pojedinačnim dobitnicama isticala se dionica Credit Suissea, skočivši za tri posto. Njihov skok potaknuli su snažni poslovni rezultati tog švicarskog diva bankarske industrije i imenovanje novog izvršnog direktora.

Ojačale su i dionice DaimlerChryslera, za 5,3 posto, uslijed ohrabrenosti ulagača viješću od dana ranije da taj peti najveći svjetski proizvođač razmatra različite opcije restrukturiranja za svoju gubitašku poslovnu jedinicu Chrysler, a koje bi mogle uključivati njegovu prodaju ili izdvajanje.

Indeks Tokijske burze Nikkei dobio je na vrijednosti 0,8 posto, dosegnuvši 17.897 bodova, što je njegova najviša razina na zatvaranju od svibnja 2000.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙