FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ohrabrujući poslovni rezultati poduprli cijene europskih dionica

LONDON,FRANKFURT, 22. veljače 2007. (Hina) - Europskim dionicama u četvrtak su podršku pružili ohrabrujući rezultati kompanija poput BASF-a, Nestlea i Axe, dok je rudarskim dionicama podrška stizala od jačanja cijena bakra.
LONDON,FRANKFURT, 22. veljače 2007. (Hina) - Europskim dionicama u četvrtak su podršku pružili ohrabrujući rezultati kompanija poput BASF-a, Nestlea i Axe, dok je rudarskim dionicama podrška stizala od jačanja cijena bakra.

Londonski Ftse indeks ojačao je do podneva 0,6 posto, na 6.395 bodova. Na neznatno većem dobitku bio je indeks Frankfurtske burze DAX, dosegnuvši 6.986 bodova.

Od značajnijih se dobitnika izdvaja BASF, čije su dionice poskočile 4,9 posto budući je taj njemački div kemijske industrije izvijestio o rekordnim rezultatima poslovanja. Također očekuje da će mu poslovni rezultati u 2007. biti na razini prošlogodišnjih. A najavio je i isplatu veće dividende i program otkupa dionica u vrijednosti tri milijarde eura u 2007. i 2008.

"Povećanje dividende je golemo, što signalizira da je BASF optimističan glede budućnosti", kazao je jedan analitičar.

Na strani političkih vijesti izdvajala se ona o ostavci talijanskog premijera Romana Prodija, no ona nije izazvala veće reakcije na talijanskom tržištu dionica. Indeks Milanske burze ojačao je 0,5 posto a vijest je imala utjecaja na samo jednu dionicu - zrakoplovne kompanije Alitalije, koja je oslabila za 1,6 posto.

Uz BASF, značajniji njemački dobitnik bio je Allianz, izvijestivši o rekordnoj neto dobiti u 2006. što je podiglo cijenu njegovih dionica za 3,7 posto. U tom sektoru na dobitku, od oko 2,5 posto bila je AXA, drugi najveći europski osiguravatelj, nakon objave rezultata za 2006. koji su nadmašili očekivanja.

Ojačale su i dionice Nestlea, oko 2,6 posto, budući je najveći svjetski prehrambeni div izvijestio o boljoj od očekivanja dobiti od 9,2 milijarde švicarskih franaka.

Rudarski sektor ostvario je dobitke uslijed rasta cijena bakra, pri čemu su na vrijednosti dobile dionice Xstrate, za 2,4 posto, Vedante, za 2,3 posto i BHP Billitona, za 2,1 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei bio je na dobitku nešto većem od jedan posto, završivši na 18.108 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙