FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Londonska eksplozija pisma-bombe pritisnula europske dionice

LONDON,FRANKFURT, 5. veljače 2007. (Hina/Reuters) - Europske dionice u ponedjeljak su ostvarile gubitke na cijenama nakon što je tržištem odjeknula vijest o eksploziji pisma-bombe u jednom londonskom uredu.
LONDON,FRANKFURT, 5. veljače 2007. (Hina/Reuters) - Europske dionice u ponedjeljak su ostvarile gubitke na cijenama nakon što je tržištem odjeknula vijest o eksploziji pisma-bombe u jednom londonskom uredu.

Londonski Ftse indeks do podneva je oslabio za 0,06 posto, na 6.307 bodova. Frankfurtski DAX indeks bio je na gubitku od 0,16 posto, spustivši se na 6.874 boda.

Dionice su se našle pod pritiskom tijekom prijepodneva a potom se stabilizirale, netom prije nego se tržištem proširila vijest o eksploziji. Stabiliziranju dionica tada su pomogli razgovori vezani uz ponude o preuzimanjima kompanija i snažni podaci o aktivnostima u proizvodnji eurozone.

Pismo-bomba eksplodiralo je u jednom londonskom uredu, pri čemu je ozlijeđena jedna zaposlenica. Policija je izvijestila da je područje u Victoria Streetu u središnjem Londonu okruženo policijskim snagama nakon što su pristigla izvješća o sumnjivoj pošiljci.

"Možete svjedočiti manjem pritisku koji je pogodio europske dionice ali pokušavamo doći do dodatnih informacija", kazao je jedan londonski trgovac.

Na slabljenje indeksa ponajviše su utjecali sektor osiguravatelja i dionice medijskih tvrtki, dok su s druge strane poticaj rastu cijena dionica pružale cijene nafte ispod 59 dolara i snažni rezultati poslovanja irskog diskontnog zračnog prijevoznika.

Ryanairove dionice poskočile su šest posto nakon što je izvijestio o gotovo 30-postotnom rastu neto dobiti u trećem tromjesečju te osjetno podigao svoje procjene dobiti za čitavu godinu. Ta vijest podigla je cijene dionica pripadnika sektora putovanja i odmora.

Dionice španjolske Endese oslabile su više od jedan posto kako bi se uskladile sa cijenom iz ponude njemačkog energetskog diva E.On-a, budući da se ulagači klade da će njegova poboljšana ponuda na 53 milijardi dolara uspjeti. E.On-ove dionice su početno ojačale više od dva posto, da bi potom usporile daljnje jačanje te bile na manjem dobitku, od 0,4 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 1,15 posto, na 17.344 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙