FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rudarske dionice pritisnule europske burzovne indekse

LONDON,FRANKFURT, 2. ožujka 2007. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u petak su se našle pod pritiskom gubitaka u rudarskom sektoru, izbrisavši sve nakratko ostvarene dobitke zadnjeg radnog dana ovog turbulentnog tjedna za svjetska tržišta dionica.
LONDON,FRANKFURT, 2. ožujka 2007. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u petak su se našle pod pritiskom gubitaka u rudarskom sektoru, izbrisavši sve nakratko ostvarene dobitke zadnjeg radnog dana ovog turbulentnog tjedna za svjetska tržišta dionica.

Londonski Ftse indeks do podneva je oslabio 0,3 posto, na 6.096 bodova. Frankfurtski DAX indeks bio je na još i većem gubitku, od nešto iznad jedan posto, spustivši se na 6.569 bodova.

U posljednja tri dana zaredali su gubitci na europskim tržištima budući su se ulagači usmjerili manje rizičnoj imovini nakon oštrog pada cijena kineskih dionica. Europske dionice izbrisale su u cijelosti dobitke ostvarene od početka godine te su im cijene trenutno u prosjeku nekih jedan posto niže u odnosu na početak 2007.

Potresi koji su se ovoga tjedna dogodili na tržištima ne zadaju međutim prevelike glavobolje analitičarima. "Ovotjedni udar na tržištima nije nova paradigma. Prije bi se radilo o tome da su veća promjenjivosti i povratak ponekih bojazni samo normalni slijed događanja. Tržišta se poput živih bića ne ponašaju uvijek besprijekorno, i to ih čini fascinantnima", slikovito su pojasnili tržišna zbivanja u svojoj zabilješci analitičari State Street Global Marketsa.

Najveći gubitnici bili su u sektoru proizvodnje ruda, u kojem su cijene u prosjeku oslabile 1,3 posto pod utjecajem pada cijena bakra. On je pojeftinio nakon što su podaci s tržišta kovina u Londonu pokazali porast njegovih zaliha za 1.900 na 207.300 tona. Pod pritiskom su bile i cijene aluminija i nikla. Pritom su dionice BHP Billitona i Rio Tinta oslabile jedan posto, a dionice Antofagaste i Xstrate za dva posto.

Na strani rijetkih vijesti iz poslovanja kompanija izdvaja se Adecco, koji je izvijestio o boljim od očekivanja rezultatima u 2006. No dionice te najveće svjetske agencije za privremeno zapošljavanje potonule su za četiri posto zbog zabrinutosti vezanih uz rast poslovanja u nadolazećem razdoblju.

Indeks Tokijske burze Nikkei potonuo je 1,35 posto, zaključivši tjedan obilježen većim zabrinutostima oko stabilnosti svjetskih tržišta dionica na 17.218 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙