FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 2. ožujka 2007.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.
ZAGREB, 2. ožujka 2007.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

ZAGREB - Sastanak ministara vanjskih poslova suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) iznimno je važan i održava se u povijesnom trenutku za jugoistočnu Europu koja stoji na pragu svoje obnovljene zrelosti i suvremenosti, rekao je u petak ujutro u Zagrebu premijer Ivo Sanader otvarajući sastanak šefova diplomacija zemalja SEECP-a. "Kao predsjedavajuća zemlja SEECP-a, Hrvatska je prepoznala važnost sadašnjeg političkog trenutku u jugoistočnoj Europi, vrijeme stvarnog oblikovanja istinskog europskog karaktera regije. Bez sumnje europski i euroatlantski kapaciteti naše regije rastu i JI Europa stoji na pragu svoje obnovljene zrelosti i suvremenosti", rekao je Sanader u govoru. Sastanak se održava se u okviru jednogodišnjeg hrvatskog predsjedanja SEECP-om, a ministri će iza zatvorenih vrata razgovarati o stanju u regiji, pitanjima vezanima uz izlaznu strategiju Pakta o stabilnosti za jugoistočnu Europu te o ulozi SEECP-a kao političkog foruma koji će preuzeti vodeću ulogu u regionalnoj suradnji u jugoistočnoj Europi.

ZAGREB - Informacije da putujem u Rusiju medijske su špekulacije, a ukoliko dođe do posjeta on sigurno neće biti ničim uvjetovan, pa ni projektom Družba Adria, izjavio je u petak hrvatski premijer Ivo Sanader. "Za sada nema mog posjeta Rusiji, a ukoliko dođe do poziva ja ću vrlo rado otići. Smatram da Hrvatska treba razvijati dobre odnose s Ruskom Federacijom", kazao je Sanader. "Ukoliko dođe do tog posjeta siguran sam da on neće biti uvjetovan ničim, pa ni pitanjem projekta Družba Adria", kazao je Sanader, odgovarajući na pitanja novinara nakon sastanka s glavnim tajnikom Organizacije za europsku sigurnost i suradnju Marcom Perrinom de Brichambautom u Banskim dvorima. "Jutarnji list" je u četvrtak objavio tekst u kojem najavljuje mogući posjet Sanadera Rusiji, pojašnjavajući kako se to može iščitati iz priopćenja Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija objavljenog nakon političkih konzultacija ruske i hrvatske strane.

ZAGREB - Hrvatska ima odličnu suradnju suradnju s Organizacijom za europsku sigurnost i suradnju (OESS) i s njezinom misijom u RH, ocijenili su u petak u Zagrebu hrvatski premijer Ivo Sanader i glavni tajnik OESS-a Marc Perrin de Brichambaut. "Smatram da su Hrvatska i OESS zemljama u našem istočnom susjedstvu pokazali dobar primjer suradnje", kazao je hrvatski premijer Sanader nakon sastanka s Brichambautom u Banskim dvorima. "Hrvatska je aktivna članica OESS-a, sve zemlje OESS-a surađuju s Hrvatskom i na mnogo područja te suradnje je ostvaren napredak", kazao je De Brichambaut. Sanader je rekao da je ponudio glavnom tajniku OESS-a da se Hrvatska još aktivnije uključi u rad organizacije jer ima iskustvo, rat iza sebe, gradnju odnosa sa susjedima i želju za rješavanjem iz rata zaostalih otvorenih pitanja - povratak izbjeglica, reformu pravosuđa.

TALIN - Estonija je postala prva zemlja na svijetu koja organizira parlamentarne izbore putem interneta, pri čemu je biračima dopušteno da svoj listić elektronskim putem pošalju prije glasovanja u nedjelju. Približno 940.000 estonskih birača moglo je do srijede poslati svoj glasački listić putem interneta. Oni koji to nisu učinili moći će glasovati u nedjelju tradicionalnim putem. Za glasovanje "on line", birači su mogli koristiti osobno ili uredsko računalo uz pomoć elektronske osobne iskaznice koju gotovo svi estonski građani posjeduju. No, OESS, organizacija koja bdije nad pravilnim odvijanjem europskih izbora, zapitala se o metodama nadzora elektronskog glasovanja. "Moramo odrediti jesu li mjere transparentnosti dovoljne da zajamče nepristranost. Postavlja se i pitanje sigurnosti elektronskog glasovanja. No, ne želimo ući u sustav jer bi za to trebale vrlo posebne tehničke vještine", kazao je dužnosnik OESS-a.

LONDON - Njemačka se sprema slijediti Veliku Britaniju u odluci o povlačenju svojih vojnika iz BiH, objavio je u petak dnevnik Financial Times, pozivajući se na jednog diplomata iz EU. "Odluka još nije donesena, ali Nijemci su na izlaznim vratima", rekao je taj diplomat koji je želio ostati neimenovan. Njemačka se još nije službeno očitovala glede svoje buduće vojne nazočnosti u BiH, napomenuo je Financial Times. Taj potez, ako se potvrdi, uslijedit će nakon što je London u četvrtak objavio povlačenje preostalih više od 600 vojnika iz BiH, zbog sve veće razine sigurnosti u toj zemlji. "Jasno je da je Bosna i Hercegovina sve sigurnija zemlja", izjavio je pred zastupnicima britanskog parlamenta ministar oružanih snaga Adam Ingram. Njemačka, koja u BiH ima 850 vojnika, podržala je odluku EU o smanjenju vojne nazočnosti, ali i upozorila na potrebu pravilne procjene trenutka za potpuno povlačenje.

GAZA - Palestinske frakcije Fatah i Hamas izjavile su da im treba više vremena i da zbog toga neće objaviti sastav nove vlade nacionalnog jedinstva u petak, kao što je bilo planirano. Palestinski premijer i vođa Hamasa Ismail Hanija zatražio je ranije od obje strane da istaknu imena budućih ministara prije sastanka s palestinskim predsjednikom i vođom Fataha Mahmudom Abasom, najavljenog za subotu. Dužnosnici Hamasa i Fataha nisu dali nikakvo objašnjenje za odgodu i zasad nije jasno koliko će ona trajati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙