FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 28. veljače 2007.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.
ZAGREB, 28. veljače 2007.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

DUESSELDORF - Drugoga dana radnog posjeta njemačkoj saveznoj pokrajini Sjevernoj Rajni Vestfaliji, hrvatski predsjednik Stjepan Mesić susreo se u srijedu u Duesseldorfu s premijerom te savezne pokrajine Juergenom Ruettgersom, a prije toga bio je nazočan otvaranju Hrvatskog gospodarskog dana pri Industrijskoj i trgovinskoj komori Sjeverne Rajne Vestfalije. "Mi više ne trebamo humanitarnu pomoć, nego investicije i radna mjesta", rekao je hrvatski predsjednik obraćajući se okupljenim gospodarstvenicima. Na manifestaciji posvećenoj hrvatskom gospodarstvu, zaključeno je da je njemačko-hrvatska suradnja dobra, ali se ona uglavnom odvija s južnim saveznim pokrajinama Bavarskom i Baden Wuertenbergom. Stoga je zaključeno da je potrebno intenzivirati gospodarske odnose s najmnogoljudnijom i gospodarski najjačom njemačkom saveznom pokrajinom Sjevernom Rajnom Vestfalijom.

ZAGREB - Prve službene konzultacije između ministarstava vanjskih poslova Crne Gore i Hrvatske od crnogorskoga stjecanja nezavisnosti i nedavnog službenog posjeta predsjednika hrvatske Vlade Ive Sanadera Crnoj Gori potvrdile su čvrsto opredjeljenje za razvijanje svestranih dobrosusjedskih odnosa radi prevladavanja nasljeđa nedavne prošlosti, kaže se u priopćenju što ga je u srijedu objavio hrvatski MVPEI. Državni tajnik za politička pitanja Hido Biščević sastao se u utorak u Zagrebu na političkim konzultacijama s Vladimirom Radulovićem, državnim tajnikom u crnogorskome ministarstvu vanjskih poslova, kaže se u priopćenju. Biščević i Radulović razgovarali su o ostvarivanju dogovora s posljednjeg susreta predsjednika vlada te o pripremama za trajno rješavanje graničnih pitanja, otvaranju pregovora o novom sporazumu o pravima i zaštiti nacionalnih manjina i suradnji u području infrastrukture, prometa, turizma i kulture, priopćeno je.

PEKING - Snažan vjetar otpuhao je u srijedu najmanje deset vagona vlaka u kineskoj pokrajini Xinjiang na krajem zapadu zemlje i ubio troje ljudi, objavila je državna agencija Xinhua. Dvoje putnika teško je ranjeno, a još 32 lakše, dodaje Xinhua. Vlak je upravo bio izašao iz postaje Turpan, dvjestotinjak kilometara jugoistočno od pokrajinskoga glavnog grada Urumqija, javila je agencija i dodala kako se ta nesreća dogodila u gorskome kraju poznatu po ekstremnim vremenskim uvjetima.

BAGDAD - Deset osoba je poginulo, a 21 je ozlijeđena u srijedu u eksploziji automobila bombe nedaleko od jedne tržnice u južnom Bagdadu, priopćila je iračka policija. Automobil bomba je eksplodirao u jednoj ulici bagdadske četvrti Bayaa. Američke i iračke snage sigurnosti pokrenule su novu vojnu operaciju u Bagdadu prije dva tjedna, ali nisu uspjele spriječiti napade. Američki zapovjednici pozvali su na strpljenje izjavivši da treba vremena da ofenziva protiv militanata donese trajne rezultate.

ZAGREB - U 2006. na različitim stranama svijeta poginulo je 125 novinara, više no ikad u ne baš dugoj povijesti novinarstva, objavio je Izvršni komitet Svjetske novinarske federacije (IFJ) na svom sastanku održanom u srijedu u Bruxellesu. Trend stalnog rasta poginulih novinara nastavlja se iz godine u godinu, rekao je na sastanku glavni tajnik IFJ Aidan White. Glavni tajnik napomenuo je da je samo u jednom jedinom incidentu - padu zrakoplova u Iranu - poginulo čak 48 novinara i njihovih suradnika. Direktor Instituta za sigurnost novinara Rodney Pinder rekao je da bi UN, u suradnji s IFJ, trebao usvojiti posebnu Rezoluciju o sigurnosti novinara. Strašna je činjenica, zaključio je, da 90 posto ubojica novinara nikada nije kažnjeno.

BANJA LUKA - Britanski prijestolonasljednik princ od Walesa Charles i vojvotkinja od Cornwalla Camilla posjetit će u četvrtak bazu EUFOR-a u Ramićima nedaleko od Banja Luke povodom blagdana Svetog Davida, dana puka Velških gardista, objavio je u srijedu ured za odnose s javnošću Glavnog stožera Multinacionalne operativne grupe Sjeverozapad (EUFOR). Princ Charles, koji je i pukovnik Velških gardista, proslavit će ovaj praznik s 1. bataljunom, koji je u sastavu borbene grupe EUFOR-a u BiH. Prema protokolu posjeta, tijekom parade, princ od Walesa će gardistima razdijeliti poriluk koji se tradicionalno daje na Dan Svetog Davida. Ova tradicija ima duboko simbolično značenje i pruža priliku vojnicima da se prisjete ponosne povijesti i onih koji su služili u Velškim gardistima. Tradiciju davanja poriluka je 1915. godine započeo britanski kralj George V. i ona traje do danas.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙