FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ISPRAVAK VIJESTI HNA7769: UHPA najavljuje tužbu protiv Ministarstva financija

ZAGREB, 1. ožujka 2007. (Hina) - Molimo korisnike da u vijesti HNA7769 pod naslovom "UHPA najavljuje tužbu protiv Ministarstva financija" isprave prezime predsjednika Udruge koje glasi Pukšar, a ne Puškar.

Ispravak vijesti br. 7769

UHPA najavljuje tužbu protiv Ministarstva financija

ZAGREB, 1. ožujka 2007. (Hina) - Molimo korisnike da u vijesti HNA7769 pod naslovom "UHPA najavljuje tužbu protiv Ministarstva financija" isprave prezime predsjednika Udruge koje glasi Pukšar, a ne Puškar.

Ispravljena vijest u cijelosti glasi:

ZAGREB, 1. ožujka 2007. (Hina) -

Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) zatražila je danas od Ministarstva financija da donese tumačenje po kojem se PDV na izlete u inozemstvu ne obračunava.

Ako Ministrstvo uskoro ne objavi takvo nedvosmisleno tumačenje, UHPA najavljuje podnošenje kolektivne tužbe Upravnom i Ustavnom sudu protiv Službe poreznog nadzora, jer su porezni inspektori svih ovih godina nesavjesno nadzirali poslovanje putničkih agencija i nisu ih upozorili na eventualno nepravilno obračunavanje PDV-a, istaknuo je predsjednik UHPA-e Ivan Pukšar na konferenciji za novinare.

Primjer za to su četiri putničke agencije iz Istarske županije (Kompas Rabac, Atlas Rabac, Da Riva i Kompas Travel iz Poreča) koje se terete za neplaćeni porez.

Iz UHPA-e pritom upozoravaju na različita tumačenja zakonskih odredbi, te navode da mnoge agencije nikad nisu saznale za dopis Ministarstva financija iz 1998. da se na punu cijenu agencijskih izleta u inozemstvo treba obračunavati 22 posto PDV-a, kao i da je to mišljenje jednim rješenjem poništilo drugostupanjsko porezno tijelo Ministarstva u siječnju 2001.

Iz Ministarstva financija pak navode da je, prema mišljenju Porezne uprave od 20. siječnja 1998., agencija obvezna obračunati PDV na naknadu primljenu za jednodnevne izlete, kojima se ne ostvaruje boravak i noćenje u inozemstvu, prema odredbama Zakona o PDV-u po stopi od 22 posto.

U tom dijelu Zakon o PDV-u do sada se nije mijenjao, navode iz Ministarstva financija i ističu da oporezivanje jednodnevnih izleta u inozemstvo proizlazi iz odredbe članka 5. stavak 3. Zakona o PDV-u kojom je propisano da se mjestom obavljanja usluga smatra sjedište poduzeća koje obavlja usluge ili mjesto gdje se usluge stalno obavljaju.

Stav je pak agencija, kako je istaknuto na konferenciji, da bi usluge jednodnevnih izleta trebalo oporezivati po kriteriju mjesta pružanja usluga.

Pukšar je upozorio i da je zbog mjera Ministarstva financija došlo do pada organiziranog prometa u 2006. godini.

Ukidanje potpora za sniženje troškova prijevoza organiziranih gostiju, povećanje stope PDV-a za organizirani smještaj sa nula na 10 posto i agencijskih usluga s nula na 22 posto, u prošloj je godini, kaže Pukšar, dovelo do poskupljenja organiziranih aranžmana za Hrvatsku i do 40 posto, što kupci nisu prihvatili pa je došlo do pada organiziranog prometa od oko 7 posto.

U UHPA-i tvrde da je time izgubljeno najmanje 1,3 milijuna noćenja inozemnih agencijskih gostiju te da je izgubljen prihod od 152,2 milijuna eura.

S druge pak strane, te državne mjere koje su utjecale na skupoću putovanja u Hrvatsku inozemnih turista djelovale su na porast broja domaćih turista, pa je i organiziranih domaćih gostiju lani bilo 10 posto više nego 2005. i ostvarili su šest posto više noćenja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙