FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nepovoljni gospodarski pokazatelji zaustavili rast tečaja jena

LONDON, 28. veljače 2007. (Hina/Reuters) - Snažan rast tečaja jena zaustavljen je u srijedu na svjetskim tržištima valuta nakon što su podaci japanske vlade pokazali pad industrijske proizvodnje i prometa u maloprodaji.
LONDON, 28. veljače 2007. (Hina/Reuters) - Snažan rast tečaja jena zaustavljen je u srijedu na svjetskim tržištima valuta nakon što su podaci japanske vlade pokazali pad industrijske proizvodnje i prometa u maloprodaji.

Dolar je do podneva ojačao prema jenu više od 0,5 posto na 118,62 jena nakon što je u utorak kliznuo na najnižu razinu prema japanskoj valuti u proteklih 10 tjedana od 117,48 jena.

Euro je također ojačao prema jenu, za blagih 0,1 posto, dosegnuvši razinu od 156,32 jena nakon što je u utorak dosegnuo najnižu razinu u protekla tri tjedna od 155,71 jena.

Jedinstvena europska valuta oslabila je istodobno prema dolaru 0,4 posto, pa se njome trgovalo po 1,3188 dolara.

Podatak o padu industrijske proizvodnje u Japanu siječnju za 1,5 posto na mjesečnoj razini i prometa u maloprodaji za 0,8 posto na godišnjoj razini mogao bi potaknuti središnju japansku banku da odustane od podizanja ključnih kamatnih stopa s aktualne razine od 0,5 posto.

"Podaci o industrijskoj proizvodnji i prihodima od prometa u maloprodaji u Japanu razočaravajući su. Opća slika japanskog gospodarstva nije se promijenila i očekujemo da će tečaj jena ponovno oslabiti", naglasila je Antje Praefcke iz frankfurtske Commerzbank.

Strahovanje od pojačane nestabilnosti svjetskih tržišta valuta nakon snažnog pada indeksa na tržištima dionica u utorak je pak potaknulo ulagače da se osiguraju od mogućih rizika pa su ponovno počeli kupovati valute s nižim prinosima, poput jena. Stoga je jen dan ranije ojačao prema dolaru za dva posto, što je najveći skok tečaja jena prema dolaru tijekom na dnevnoj razini u proteklih 14 mjeseci.

Ulagači sada čekaju objavu pokazatelja o izvedbi američkog gospodarstva u četvrtom tromjesečju 2007. kako bi utvrdili hoće li očekivana nepovoljna očitovanja pritisnuti i tečaj američke valute. Očekuje se da će stopa rasta u četvrtom tromjesečju biti revidirana naniže na 2,4 posto na tromjesečnoj razini u odnosu na dosadašnju procjenu od 3,5 posto.

Predstojeći podaci o industrijskoj proizvodnji i inflaciji u SAD-u mogli bi se nadovezati na dosadašnje naznake usporavanja rasta američkog gospodarstva, što bi dodatno potpirilo očekivanja o snižavanju ključnih kamatnih stopa u SAD-u u drugoj polovini godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙