FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 28. veljače 2007. (Hina) - Donosimo izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 28. veljače 2007. (Hina) - Donosimo izbor zanimljivosti iz svijeta.

PRAG - Češki redatelj Jiri Menzel šokirao se kad je čuo da je srednja hotelijerska škola u gradiću Česke Budejovice zabranila prikazivanje njegovog novog filma u školi zbog scena s obnaženim glumcima. Redatelj nagrađen Oscarom za film "Strogo kontrolirani vlakovi" iz 1966. rekao je kako ga je ta odluka "ostavila bez daha". "Odluka mi se čini smiješnom. Film može vidjeti tko želi", dodao je Menzel. Ravnateljica multiplex kina u Českim Budejovicama Svatava Kopeckova rekla je kako su joj školski profesori u siječnju javili da je školski odbor zabranio film zbog golotinje. Menzelov novi film "Služio sam engleskog kralja", po istoimenom romanu češkog pisca Bohumila Hrabala, prikazan je na ovogodišnjem berlinskom filmskom festivalu i osvojio nagradu filmske kritike FIPRESCI. Film, koji po službenoj kategorizaciji smiju gledati 12-godišnja djeca, prati priču ambicioznog konobara koji kruži srednjom Europom u turbulentnim nacističkim i komunističkim vremenima u potrazi za bogatstvom. Ravnatelj škole Kamil Flachs ustvrdio je da nagost nije bila uzrokom zabrane prikazivanja filma u školi. "Naše je stajalište o interpretaciji povijesnih činjenica bilo drukčije", rekao je, iako nije napomenuo o čemu je točno riječ.

LOS ANGELES - Američka organizacija za borbu protiv aidsa odala je priznanje britanskoj glumici Elizabeth Taylor, pionirki u borbi s pandemijom, koja je u utorak proslavila 75. rođendan. "U povodu njezina 75. rođendana Zaklada za pomoć oboljelima od aidsa (AHF) želi odati priznanje i zahvaliti Elizabeth Taylor koja je više od dvadeset godina posvetila borbi protiv AIDS-a", priopćio je predsjednik zaklade Michael Weinstein. "Ta legendarna glumica, ikona filma i kazališta, imala je povijesnu ulogu u suzbijanju aidsa jer se od samog početka zauzela za oboljele, dok su strah i diskriminacija bili jako rašireni", istaknuo je Weinstein. Glumica je u invalidskim kolicima zbog, kako sama tvrdi, skolioze od koje odavno pati. U svojoj je karijeri osvojila dva Oscara i udavala se osam puta, od čega dvaput za glumca Richarda Burtona.

WASHINGTON - Sirovi češnjak ili njegovi komercijalni ekstrakti čini se ne pomažu smanjiti loš kolesterol u krvi, protivno tvrdnjama brojnih zagovaratelja pojačanog konzumiranja tog vrlo popularnog začina, stoji u medicinskoj studiji obavljenoj na sveučilištu Stanford. "Sirov češnjak ili njegovi ekstrakti opisuju se kao agensi koji pridonose smanjenju postotka lošeg kolesterola (beta-lipoprotein) i jedni su od najprodavanijih prirodnih sastojaka", ističe dr. Christopher Gardner, voditelj istraživačke ekipe sa Stanforda (Kalifornija). No, klinička ispitivanja na ljudima provedena u svrhu procjene antikolesterolnog djelovanja sirovog češnjaka ili njegovih ekstrakata to nisu potvrdila, pojašnjava znanstvenik u svojoj studiji objavljenoj u Journal of the American Medical Association.

ISLAMABAD - Policija u središnjem dijelu Pakistana prijavila je seljaka koji je navodno prodao bubreg svoje žene da bi kupio traktor, objavile su u utorak novine. Žena je rekla vlastima u okrugu Bahawalpuru kako su liječnici otkrili da nema jedan bubreg kad su joj liječili infekciju mokraćnoga sustava koju je zaradila nakon toga ilegalnog zahvata, piše Daily Times. Nakon jednog ranijeg pobačaja imala je komplikacije i završila u lokalnoj bolnici. I to je dijete izgubila, tvrdi, jer ju je prebio muž koji se urotio s liječnicima kako bi joj bez njezina znanja izvadili bubreg. Siromašni Pakistanci mogu prodajom bubrega zaraditi i do tisuću dolara, ali većinu zarade odnesu liječnici i posrednici.

MEXICO CITY - Meksikanci koji pokazuju izrazitu ljubomoru i izbjegavaju seksualne odnose sa suprugama mogli bi se naći na sudu i mogu biti kažnjeni prema novom zakonu, izjavila je specijalna tužiteljica za zločine protiv žena za list Excelsior. Muškarci koji telefoniraju svojim suprugama svakih pola sata kako bi ih provjeravali, stalno ih sumnjiče za nevjeru ili pokušavaju kontrolirati način na koji se odijevaju, čine zločin iz ljubomore, kazala je posebna tužiteljica Alicia Elena Perez Duarte. Muškarci koje se proglasi krivima zbog ljubomore ili ravnodušnosti mogu, prema novom zakonu, biti kažnjeni s pet godina zatvora, dodaje list.

AMSTERDAM - Tražite ljubav svog života, a potencijalne partnere odbija vaš kućni ljubimac? I za to danas ima lijeka: postoji internetska stranica na kojoj možete pronaći partnera kompatibilna sa svojim psom, mačkom, zmijom ili paukom. Ta se nizozemska zamisao na internetskoj adresi www.dier-en-mens.nl nudi kao sastajalište svih ljubitelja životinja, bilo da traže partnera koji također vole pauke i zmije ili traže nekoga tko bi im preko vikenda samo pričuvao ljubimce. Dajemo odgovor na pitanje kako naći pravog partnera koji je za životinjama jednako lud kao i vi, kaže Betty Mercey, koja je pokrenula taj projekt nazvan "Životinje i ljudi".

HANOI - Pripitomljeni piton u Vijetnamu je nakon deset godina harmonične koegzistencije sa svojim vlasnikom istoga ipak udavio. Reptil dug 2,5 m i težak oko 40 kg je, kako su objavile vlasti u pokrajini Kien Gang na jugozapadu zemlje, napao svog vlasnika kad je htio očistiti pitonov kavez. Piton se omotao oko vrata 69-godišnjem Nguyena VViet Hoa i stisnuo ga. "Kad ga je obitelj našla, Ho je već bio mrtav, ali piton ga nije pokušavao progutati", rekli su predstavnici vlasti. Zašto je zmija nakon deset godina napala vlasnika nikom nije jasno. Pretpostavljaju da je bio ili bolestan ili već dugo nije dobio ništa za jelo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙